Încrederea în oameni – un exercițiu de încredere în Dumnezeu

Cuvinte duhovnicești

Încrederea în oameni – un exercițiu de încredere în Dumnezeu

    • Încrederea în oameni – un exercițiu de încredere în Dumnezeu
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Ai nădejde bună că te poţi încrede în om, în fratele tău, în soţia ta, în soţul tău, în prietenii tăi, în vecinii tăi, în rudele tale! Ce lucru minunat să ai încredere în oameni şi în Dumnezeu, mai ales!

Din capul locului trebuie să se ştie că a fi credincios este starea cea mai bună a omului, în sensul că înseamnă așezarea într-un spaţiu de echilibru. A fi credincios în familie, adică soţului, soţiei, prietenului, prietenei, a fi credincios în serviciul pe care-l ai, a fi credincios cuvântului dat. A fi credincios pe orizontală cu semenii şi în lucrarea fiecăruia dintre noi.

Acum, pe verticală, a fi credincios înseamnă a transfera credincioşia de pe orizontală şi se vede cât de colo: cine este un om aşezat în cele obişnuite, şi chiar în stările mărunte ale vieţii noastre de fiecare zi, are faţă de Dumnezeu o atitudine cuminte şi ziditoare.

Ai nădejde bună că te poţi încrede în om, în fratele tău, în soţia ta, în soţul tău, în prietenii tăi, în vecinii tăi, în rudele tale! Ce lucru minunat este să ai încredere în oameni şi Dumnezeu mai ales!

(Înaltpreasfințitul Calinic Argatu, Traista cu stele, Editura Episcopiei Argeșului și Muscelului, Curtea de Argeș, 2005, p. 65)