„Gheronda, cum să ajung s-o iubesc pe Maica Domnului?”

Cuvinte duhovnicești

„Gheronda, cum să ajung s-o iubesc pe Maica Domnului?”

    • icoana Maicii Domnului
      „Gheronda, cum să ajung s-o iubesc pe Maica Domnului?” / Foto: Oana Nechifor

      „Gheronda, cum să ajung s-o iubesc pe Maica Domnului?” / Foto: Oana Nechifor

Să citești în fiecare zi Canoanele Maicii Domnului. Ele te vor ajuta foarte mult s-o iubești pe Maica Domnului. Să vezi după aceea ce va face Maica Domnului! Îți va da multă mângâiere.

‒ Gheronda, cum să ajung s-o iubesc pe Maica Domnului?

‒ Să citești în fiecare zi Canoanele ei (Theoto­karion ‒ culegere de șaizeci și două de canoane către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pe care le-a adunat Sfântul Nicodim Aghioritul din manuscrisele aflate în mănăstirile din Sfântul Munte și pe care le-a editat în 1796). Ele te vor ajuta foarte mult s-o iubești pe Maica Domnului. Să vezi după aceea ce va face Maica Domnului! Îți va da multă mângâiere.

‒ Gheronda, Maica Stareță mi-a spus că am trebuință de trezire. Ce îmi poate aprinde din nou râvna?

‒ Să citești în fiecare zi un Canon din Theotokarion și vei vedea că vei dobândi noblețe. Fă aceasta ca pe un canon (n.r. ‒ rugăciune de îndeplinit, primit de obicei de la duhovnic). Dacă nu poți să citești un canon întreg, să citești primul tropar de la fiecare cântare și podobiile care se află la sfârșitul canonului.

‒ Gheronda, ca să mă ajut în rugăciune, pot să-mi rânduiesc o perioadă de timp în care să mă rog și să nu mă opresc până ce nu trece acel timp?

‒ În această perioadă poți rosti Rugăciunea lui Iisus, dar să faci între timp și un Paraclis sau să citești Theotokarionul.

‒ Gheronda, când să citesc Theotokarionul, seara sau dimineața?

‒ Este mai bine să-l citești dimineața, astfel încât ceea ce ai citit să-ți stăruie în minte toată ziua. Și când ești la ascultare poți să întrerupi puțin lucrul și să citești un Canon din Theotokarion.

Theotokarionul ajută foarte mult. Încălzește inima, mișcă sufletește. Îmi aduc aminte de Ieromonahul Chiril, egumenul Mănăstirii Cutlumuș. Acesta, atunci când citea Theotokarionul, nu se putea opri din suspi­ne și lacrimi. Chiar și o singură noimă (n.r. ‒ înțeles, sens, conținut) din Theotokarion îți poate schimba sufletul.

(Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, Cuvinte Duhovnicești VI. Despre rugăciune, Editura Evanghelismos, București, 2013, pp. 66-67)