Cursuri de formare pentru tinerii preoți din Eparhia Sucevei și Rădăuților

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Cursuri de formare pentru tinerii preoți din Eparhia Sucevei și Rădăuților

    • Fotografie de grup preoți - Cursuri de formare în Eparhia Sucevei și Rădăuților
      Participanții la cursurile de formare pentru tinerii preoți din Eparhia Sucevei și Rădăuților

      Participanții la cursurile de formare pentru tinerii preoți din Eparhia Sucevei și Rădăuților

Zilele acestea se desfășoară în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților prima ediție a cursurilor de formare pentru tinerii preoți ai eparhiei.

Zilele acestea se desfășoară în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților prima ediție a cursurilor de formare pentru tinerii preoți ai eparhiei. Potrivit organizatorilor, programul de formare conceput în mod special pentru a veni în sprijinul preoților recent hirotoniți oferă o reluare și sintetizarea a informațiilor asimilate în timpul anilor de studiu, dar și experiențe concrete în cadrul atelierelor și seminariilor care urmăresc și componenta practică a vocației în slujirea preoțească. Totodată, la finalul cursului participanții se vor bucura de „un bagaj de resurse motivant și formator, precum și de o traiectorie verificată în ceea ce privește misiunea pastorală”.

Desfășurat anul acesta în una dintre cele mai cunoscute ctitorii ale Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, Mănăstirea Putna, programul inițiat de Centrul de Formare Continuă și Specializare al Centrului Eparhial Suceava, al cărui director este arhid. Marius-Gabriel Filip, se adresează preoților recent hirotoniți din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Programul zilnic presupune participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la prelegerile susținute de formatorii invitați în cadrul evenimentului, precum și la sesiunile de dialog.

Între cei care le-au fost dascăli tinerilor preoți se numără Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava și pr. prof. lect. univ. dr. Paul Cezar Hârlăoanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, arhim. Melchisedec Velnic, exarh și stareț al Mănăstirii Putna, doamna Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, pr. Radu Brînză, coordonator al Departamentului PRO VITA Iași, pr. Adrian Iftimiu, profesor emerit al seminarului sucevean, dar și pr. Filaret Ruscan și dl.  Cristi Gabriel Hurjui, consilieri eparhiali din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Tematica abordată a fost una diversă și a cuprins diferite probleme de actualitate, toate prezentările  încercând să răspundă provocărilor în care sunt antrenați preoții zi de zi în viața parohiilor păstorite de către aceștia. Dintre titlurile subiectelor amintim  Liturghie, toiag de putere și de sprijin, Duhovnic și ucenic, Preotul: între vocație și viața de familie, „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu…” II Timotei 3, 16, Educație ProVita în pastorație, Durerile sufletești și vindecarea lor prin Taina Spovedaniei, Provocări și strategii misionare, Proiecte catehetice, Parteneriatul Școală-Biserică și Administrație parohială.

Între obiectivele programului organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, de către Sectorul Educațional Teologic al Centrului Eparhial Suceava, condus de arhid. Ionuț Isopescu, se numără „responsabilizarea slujitorului spre conștientizarea și asumarea misiunii încredințate, aceea de iconom al tainelor lui Dumnezeu (I Corinteni 4, 1), anticiparea nevoilor din parohie și identificarea soluțiilor pentru rezolvarea acestora, alcătuirea unui ghid pentru preotul aflat la început de misiune, creșterea duhovnicească și academică a slujitorului, dar și oferirea unor resurse adecvate pastorației”.

Sursa: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Citește despre: