Cursuri de formare în patrimoniul cultural

Patriarhia Română

Cursuri de formare în patrimoniul cultural

    • Cursuri de formare în patrimoniul cultural
      Cursuri de formare în patrimoniul cultural

      Cursuri de formare în patrimoniul cultural

Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ al Patriarhiei Române organizează noi serii de cursuri în domeniul formării de personal calificat pentru ocrotirea, salvgardarea şi o mai bună punere în valoare a patrimoniului deţinut de unităţile administrative ale Bisericii Ortodoxe Române.

Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ al Patriarhiei Române este autorizat să iniţieze, perfecţioneze şi specializeze, prin programe specifice: muzeografi, gestionari-custozi, conservatori bunuri culturale, bibliotecari, ghizi obiective culturale. De asemenea, centrul organizează, la cerere, şi programe de scurtă durată de contabilitate primară, inventariere şi gestionare a patrimoniului, evidenţa informatizată, inspector resurse umane. „La programele Centrului de pregătire pentru patrimoniu al Patriarhiei Române se înscriu tot mai mulţi cursanţi proveniţi din unităţi muzeale de stat. În anul 2013, 18 participanţi au provenit de la muzeele din Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Ploieşti, Brăila, Giurgiu ş.a. În toamna anului 2013, la solicitarea şi din iniţiativa Arhiepiscopiei Dunării de Jos, la Galaţi s-a inaugurat o nouă filială de pregătire, faţă de cele deja existente la Bucureşti, Iaşi, Vatra Dornei, mănăstirile Sâmbăta de Sus, Bistriţa-Vâlcea, «Sfânta Cruce» - Oradea. O prioritate în activitatea centrului a fost organizarea, în continuare, a programelor scurte, de o zi, de instruire în domeniul evidenţei şi gestiunii patrimoniului deţinut de unităţile administrative ale Bisericii Ortodoxe Române, program început încă din anul 2012. La cursurile organizate în cadrul Arhiepiscopiei Târgoviştei, Episcopiei Giurgiului, Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Sălajului au participat peste 250 de persoane cu atribuţii în domeniul evidenţei şi gestiunii patrimoniului. Anul 2013 a fost un an cu un număr-record de participanţi, peste 300, la cursurile organizate de centrul nostru“, a precizat prof. Victor Simion, consilier patriarhal şi coordonator al programelor derulate de Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ al Patriarhiei Române.

În acest an, centrul va organiza în toate eparhiile din ţară cursuri de instruire de o zi a responsabililor cu evidenţa şi gestiunea patrimoniului din fiecare eparhie. „S-au trimis înştiinţări la toate eparhiile în vederea alcătuirii unui calendar lunar care să cuprindă, până la finele anului 2014, întreg personalul cu asemenea responsabilităţi. Estimăm că în anul 2014 vor participa la aceste instruiri circa 500-600 de cursanţi din toate eparhiile. În ceea ce priveşte cursurile de formare profesională, anul 2014 va însemna în primul rând încheierea programului de pregătire pentru muzeografi, conservatori şi gestionari-custozi, prin organizarea sesiunii de examene, şi apoi organizarea celor două stagii de pregătire şi finalizare pentru participanţii la cursul de conservator bunuri culturale organizat la Arhiepiscopia Dunării de Jos. Mai precizez faptul că specialiştii centrului nostru sunt implicaţi şi în asigurarea asistenţei de specialitate pentru organizarea sau reorganizarea unor colecţii muzeale, cum sunt cele de la mănăstirile Hurezi-Vâlcea, Sâmbăta de Sus-Braşov, sau de la Arhiepiscopia Dunării de Jos“, a mai spus prof. Victor Simion.

Mai multe detalii şi informaţii puteţi afla la sediul centrului: str. Maria Rosetti nr. 63, sect. 2, Bucureşti, la nr. de telefon/fax 021. 210.07.12, sau adresele de mail: centruldepregatire@gmail.com şi patrimo-niulbisericesc@yahoo.com (Sursa: arhiepiscopiabucurestilor.ro)