Creştinii copţi îşi plâng Patriarhul

Religia în lume

Creştinii copţi îşi plâng Patriarhul

    • Creştinii copţi îşi plâng Patriarhul
      Creştinii copţi îşi plâng Patriarhul

      Creştinii copţi îşi plâng Patriarhul

    • Creştinii copţi îşi plâng Patriarhul
      Creştinii copţi îşi plâng Patriarhul

      Creştinii copţi îşi plâng Patriarhul

Zeci de mii de creştini copţi s-au aliniat la un rând imens în afara Catedralei din Cairo, pentru a aduce cinstire liderului spiritual al creştinilor copţi, Patriarhul şi Papa Shenouda, al cărui trup se află în catedrală, aşezat pe Tron.

Durerea pe care o resimt zecile de mii de oameni care plâng plecarea la Domnul a ierarhului lor primat reflectă însă şi nesiguranţa pe care o simt în faţa recentelor atacuri ale islamiştilor radicali.

Prin moartea sa, cei 10 milioane de creştini din Egipt (şi încă circa 10 milioane din diaspora) simt că au pierdut un protector şi un rugător. „A fost protectorul meu din ziua în care m-am născut” spune în lacrimi Antonios Lateef, aşezat la rândul uriaş pentru a vedea pentru ultima oară pe Papa (Tata) Shenouda, citat de http://www.abc24.com.

Mulţimea din jurul Catedralei poartă Cruci şi portrete ale ierarhului lor. Se aud cântări de durere la unison „Ya Allah!” (în traducere „O, Doamne”).

Mulţimea este înconjurată de soldaţi, pentru a preveni orice atac al musulmanilor militanţi, care ar ţinti miile de creştini, sau al celor supăraţi de restricţiile de trafic, într-un Cairo deja suprapopulat cu câteva zeci de milioane de oameni.

Patriarhul Shenouda a fost ierarhul primat al copţilor din Egipt. Creştinătatea egipteană datează încă din timpul Sfântului Apostol Marcu, creştinătorul Egiptului. O mare parte a egiptenilor creştini nu a acceptat Sinodul Ecumenic de la Calcedon, şi a format Biserica Coptă Egipteană, care are însă diferenţe dogmatice minore faţă de ortodoxie. Acuzaţi că sunt monofiziţi, aceştia au anatematizat monofizitismul, păstrând însă expresia hristologică a Sfântului Chiril al Alexandriei („o fire a lui Dumnezeu Cuvântul întrupat”).

Papa Shenouda adormit întru Domnul stă pe tron (Tronul Sfântul Apostol Marcu), ţinând în mâna sa un sceptru ierarhic. Toţi cei prezenţi sunt îmbrăcaţi în negru. „Era din familia fiecăruia dintre noi” spune o tânără plină de lacrimi. Ierarhul va fi îngropat marţi.

În timpul celor 40 de ani de patriarhat, Shenouda a dezvoltat misiunea Bisericii, a elaborat o viziune unitară a Bisericii într-o naţiune majoritar musulmană. El a fost un mare iubitor de sfinţi, construind mai multe catedrale măreţe în cinstea acestora. De asemenea, a înfiinţat eparhii copte în multe ţări africane, hirotonind episcopi şi preoţi.  

„Baba Shenouda” (Tata Shenouda) a fost îngerul păzitor al creştinilor egipteni. Un lider harismatic, un vizionar al credinţei şi un simţ al umorului, care ascundea un caracter puternic, care a garantat respectarea tradiţiei Bisericii şi a însemnat întărirea credinţei în Egipt.