Continuitate și înnoire în Eparhia Romanului şi Bacăului

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Continuitate și înnoire în Eparhia Romanului şi Bacăului

    • Continuitate și înnoire în Eparhia Romanului şi Bacăului
      Continuitate și înnoire în Eparhia Romanului şi Bacăului

      Continuitate și înnoire în Eparhia Romanului şi Bacăului

    • Continuitate și înnoire în Eparhia Romanului şi Bacăului
      Continuitate și înnoire în Eparhia Romanului şi Bacăului

      Continuitate și înnoire în Eparhia Romanului şi Bacăului

La Centrul Eparhial Roman a avut loc sâmbătă, 9 iunie 2018, întâlnirea de constituire a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului pentru mandatul 2018-2022.

La Roman a avut loc sâmbătă, 9 iunie 2018, ședinţa de constituire a noii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pentru perioada 2018-2022. Conform rânduielii bisericești, întâlnirea a fost precedată de dumnezeiasca Liturghie, săvârșită la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, de un sobor de preoți sub protia arhimandritului Pimen Costea, vicar-administrativ. După tradiție, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, clericii și mirenii au luat parte la slujba de Te Deum, prin care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra acestei eparhii, preoților și credincioșilor care alcătuiesc trupul tainic al Bisericii. Înainte de a fi depus jurământul de către noii membri aleși, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, prin care a explicat importanța Adunării eparhiale și rolul pe care membrii acesteia îl au în viața Bisericii. „Ne-am întâlnit aici, în catedrala arhiepiscopală, în care simțim duhul voievodal, amintindu-ne cu recunoștință de înaintașii noștri, între care și voievodul Mihai Viteazul, care s-a rugat aici, participând la slujba Sfintei Liturghii din ziua de prăznuire a Sfântului Ilie. Am dorit ca lucrarea noastră să înceapă sub lumina și sub harul lui Preasfintei Treimi, căci, așa cum spunea Sfântul Serafim de Sarov, în întreaga noastră viață, nu trebuie să facem altceva decât să căutăm să dobândim energia Duhului Sfânt. În acest sens, am început cu rugăciune de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra fiecăruia dintre noi, și Îl rugăm pe Milostivul Dumnezeu ca, toată această perioadă pe care o începem întru lucrarea Bisericii, să fie tot atât de bună sau mai bună decât cele plinite până astăzi. Acest mandat pe care l-ați primit este mult mai important decât orice mandat pe care l-ar putea avea cineva în lumea aceasta. Mă bucur că avem aici membrii aleși din diferite categorii sociale, arătând prin aceasta că Biserica are fii Săi în felurite responsabilități. Să ne ajute Dumnezeu să plinim încă patru ani cele ce sunt după voia Lui”, a conchis ierarhul.

Prilej de comunicare și comuniune

A urmat depunerea jurământului de către fiecare membru și înmânarea de către chiriarh a certificatelor de deputat eparhial. Cu toții s-au deplasat apoi spre locul de desfășurare a întâlnirii propriu zise, care a avut loc în sala de conferințe a Fundației ”Episcop Melchisedec” din imediata apropiere a Centrului eparhial de la Roman, nu înainte ca, alături de ierarh, clericii și mirenii aleși ai adunării să facă un pelerinaj la capela în care își doarme somnul de veci vrednicul de pomenire ierarh Melchisedec Ștefănescu. Ședința a debutat cu o scurtă prezentare a Adunării Eparhiale, ”organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice si patrimoniale ale eparhiei”, după cum a explicat preotul Alexandru Zamfir, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Dialogul ierarhului cu fiecare dintre cei 30 de membri, preoți și mireni, a completat frumusețea și emoția nedisimulată a acestui eveniment care constituie prilej de comunicare și comuniune pentru susținerea și promovarea valorilor spirituale și culturale ale Biserici. Întâlnirea s-a încheiat cu stabilirea componenţei celor cinci comisii de lucru: comisia administrativ-bisericească, culturală și educațională, economică, bugetară și patrimonială, organizatorică, juridică și de validare, și social-filantropică.

Citește despre: