Nelamurire legata de sfintirea casei

Întreabă preotul

Nelamurire legata de sfintirea casei

vlad
întreabă:

Sarut mana. Pentru ca stiu ca nu duceti lipsa de mesaje, am sa fiu scurt. Avem impresia ca ni s-au facut niste farmece. Iata ce am facut - m-am spovedit si impartasit - urmeaza sa o faca si restul membrilor din familie - particip la Sf Liturghie, Sf Maslu, Acatist. - post miercurea si vinerea, pravila de rugaciuni de dimineata si seara + acatistul Sf Ciprian. Nu vreau sa va substituiti duhovnicului, insa vreau sa stiu daca este corect cum am procedat si ce am mai putea face. Vrem sa facem sfestanie la casa, urmata de rugaciunile de dezlegare + moliftele Sf Vasile si Sf Ioan. Este indicat? Am auzit ca se poate pune un hram la casa, un sfant protector. Sunt rugaciuni in Moliftelnic pt. asta? Multumim in prealabil si ne-ar bucura mult inca o opinie de la un expert. Vlad.

pr Andrei Atudori a răspuns:
16 Martie 2015
Doamne ajută, În primul rând cred că trebuie să analizezi foarte bine, împreună cu duhovnicul, dacă suspiciunile tale au acoperire. Uneori avem tendința de a vedea pericol acolo unde nu este și de a fugi de răul pe care îl purtăm noi înșine în sufletele noastre, datorită păcatelor noastre. Dacă ai făcut deja acest lucru ai ați ajuns la concluzia că suspiciunile tale au o bază reală atunci ai procedat corect până acum. Ar trebui să faceți sfeștania în casă și după o vreme și Sfântul Maslu. În ceea ce privește molitfele Sfântului Vasile și ale Sfântului Ioan, trebuie să fii foarte atent. Ele nu se citesc oricum și pentru orice! Deși ele sunt trecute în Molitfelnic nu orice preot acceptă să le citească pentru că sunt niște rugăciuni foarte puternice și este nevoie de o pregătire intensă (post, rugăciune, etc.) înainte de aceasta. Deși sunt, e drept mai rar, preoți de mir care citesc aceste molitfe, totuși, cel mai adesea ele sunt citite în mănăstiri și mai ales pentru persoanele posedate. Pentru că nu acesta este cazul vostru aș zice că citirea lor ar trebuie să fie ultima soluție, la care să apelați în cazul în care situația nu se schimbă. Este adevărat că fiecare familie poate să își aleagă un sfânt ocrotitor la ei și al casei în care locuiește. Nu există o rugăciune specială pentru aceasta. Este o alegere personală. Se obișnuiește ca în ziua de pomenire a sfântului respectiv să se facă sfeștanie în casă. În același timp îți recomand să privești situația cu mult echilibru și să nu ajungi ca acest gând (că e posibil ca cineva să fi făcut farmece) să controleze viața ta și a familiei tale. Un astfel de gând care te poate urmări în fiecare clipă poate să cauzeze mai mult rău chiar decât farmecele în sine. Încearcă să îți trăiești viața normal, ca orice bun creștin, bucură-te de familie și de tot ceea ce ți-a dat Dumnezeu și lasă-L pe El să lucreze în viața ta. Dacă Dumnezeu e prezent în inima, în casa, în familia ta nici un rău, de orice fel ar fi el, nu te poate atinge și chiar dacă te-ar atinge, Dumnezeu te va izbăvi. Urmează recomandările duhovnicului! Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie sunt esențiale într-o astfel de situație! Dumnezeu să vă ocrotească cu harul Său de tot lucrul rău! pr. Andrei

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!

Citește despre: