Dezlegarea farmecelor vrăjitoriilor şi îndepărtarea duşmanilor - 2011-05-30 23:44:30

Consiliere online
Dezlegarea farmecelor vrăjitoriilor şi îndepărtarea duşmanilor
30 Mai 2011
iulian întreabă:
Ce trebuie de făcut când ai vecin o vrăjitoare şi duşmani ? Pentru dezlegări (cununii) şi blesteme.
Răspunsuri
30 Mai 2011
ioanistrati a răspuns:
De multe ori oamenii au o frică inexplicabilă de vrăji. Sunt oameni care suspectează pe toată lumea de asta. Mai ales femeile pe femei. Dacă însă chiar există o vrăjitoare vecină cu dumneavoastră, nu aveţi de ce să vă faceţi grijă, dacă sunteţi credincioasă. Vrăjile nu pot nimic împotriva creştinilor care se spovedesc, se împărtăşesc cu Trupul lui Hristos, participă la slujbele dumnezeieşti, se roagă mult şi fac milostenie. Dacă însă nu faceţi cele de mai sus, e bine să vă faceţi griji. Virusul spiritual al vrăjilor nu poate infesta decât un om vulnerabil şi cu sistemul imunitar duhovnicesc slăbit. Mergeţi la preot să vă citească rugăciuni împotriva vrăjilor, rugaţi-vă mai mult, şi faceţi lucrurile de mai sus. Şi totul va fi bine. Diavolul nu e mai puternic decât Dumnezeu. Pr. I. Istrati
Alte întrebări
23 Martie 2015
Mihaela întreabă:

Buna ziua,
va rog sa imi raspundeti si mie la umatoarea intrebare:
- pot face pomenire de sapte pentru tatal meu de Sf Imparati Constantin si Elena si totodata sfintirea monumentului funerar de la mormant si ce anume imi trebuie pentru acestea?

Răspunsuri
24 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Anul acesta sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena este în aceeași zi cu praznicul împărătesc al Înălțării Domnului. La praznicele împărătești nu se săvârșesc parastase. Excepția este Înălțarea Domnului cât se face o slujbă de pomenire numai pentru eroii neamului.
Personal, consider că nu ar fi o zi foarte potrivită pentru alte slujbe de pomenire. Însă, în această privință, ultimul cuvânt trebuie să îl aibă părintele care doriți să săvârșească parastasul și sfințirea. Vorbiți cu el despre dorința dumneavoastră și el vă spune dacă poate și își asumă să facă în acea zi slujbele pe care le doriți. Tot părintele respectiv vă va spune de ce aveți nevoie pentru parastas și sfințirea monumentului funerar.
Dumnezeu să îl odihnească pe tatăl dumneavoastră!
pr. Andrei

21 Martie 2015
Pseudonim întreabă:

Doamne ajuta! Acum câteva luni m-am botezat la ortodocși(înainte eram catolic). Pana acum câteva zile eram bucuros ca in sfârșit sunt pe "drumul cel bun*, pana când mi-am amintit de ceva întunecat din copilăria mea. Acum cativa ani, ma aflam la bunica. Ea este foarte credincioasa si stiu ca tine post, se duce la biserica, etc. Din aceste motive credeam ca ea știe multe despre Biserică si mersul ei. Intr-o zi, ea mi-a explicat conceptul de deochi-descantec, iar eu, din curiozitatea copilărească, am dorit sa aflu mai multe despre aceste lucruri. Ea mi-a spus ca uneori, atunci când cineva se simte rău, este deochiat de altcineva. Pentru a-l face sa se simtă bine, ii dezlegi deochiul descântându-l. (Cel puțin asta am înțeles eu). Si nu dorind a vedea oamenii suferind lângă mine din pricina unor dureri de cap etc, am rugat-o pe bunica sa ma învețe un descântec. Si l-am învățat. (Ea mi-a spus ca nu mi-l poate spune rar(ca sa înțeleg si eu) ca își pierde puterea, dar tot am reusit să-l învăț, in ciuda ploii de cuvinte). Si, neștiind ca descântecul folosește puterea vrăjmașului, am început sa descant pe oricine avea probleme (asta mai e o problema, practic i-am "obligat" pe ceilalți sa folosească ajutorul răului). O descântam pe mama, pe tata, pe mine...oricine avea probleme nu scăpa nedescantat. Si acum mi-e frica sa nu fii făcut "un pact" sau ceva de genul cu răul, sa nu-l fi slujit etc. Am auzit ca vrăjitorii nu scapa nepedepsiti, ca sunt scârbe in fata Domnului, nu au șansă sa ajungă in Rai... Acum, din cauza unei neștiințe din copilărie, s-ar putea să-mi fi pierdut șansa la Viață Veșnică. Ma bucur, totuși, ca sunt anumite aspecte in favoarea mea: In primul rand, descântecul pe care il știam era foarte scurt (vreo 6 versuri) si parca nu era complet (bunica m-a învățat doar cele 6 versuri dar zicea ca mai e ceva (aprox 4 versuri)). In al doilea rand, nu am vrut sub nicio forma sa slujesc răul, sau sa cer ajutorul lui. Credeam ce descantectul si deochiul sunt doar forțe ale mintii. In al treilea rand, m-am botezat deci am alungat tot răul din suflet. (Acum ma tem ca știu ca e interzis unui vrajitor sa se împărtășească timp de câțiva ani...). Am mai descântat folosind "Tatăl nostru", sper ca nu devenise vrăjitorie cu lucruri sfinte, ci rugăciune in acest caz. Problema e ca il ziceam ca pe un descantec... In concluzie, in copilărie am practicat descântecul, fara a vrea ajutorul răului, ci al binelui. Din aceasta pricina mi-e teama sa nu fi pierdut Împărăția Cerurilor, sa nu fi fost slujitor al raului sau sa fi cauzat probleme celor din jur pt ca au cerut ajutor răului, fara sa dorească acest lucru... :(...

(Mai am o problema, fara legătură cu primul subiect (n-am fost niciodată la un duhovnic, deci am destul de multe întrebări): pe când eram mai mic, nu știam aproape nimic despre Biserică. Știam doar ca este un Dumnezeu sus care ne iubește, știam cele 10 porunci, etc. Aflasem de păcatul de neiertat, si anume hula adusa Duhului Sfant. Mi-era foarte frica sa fac acest păcat, dar din neștiință, bănuiam ca multe lucruri sunt ale Duhului Sfânt, deci mi-era teama sa nu le insult. Pentru câteva minute am crezut ca pana si magia aparține Lui. Sper ca prin acest gând scurt (care am aflat ca nu e adevărat, cu ajutorul internetului) nu am "comis" păcatul de neiertat, tocmai din frica de a-l face.)

Va mulțumesc mult pentru ca ați făcut acest site, nu am fost niciodată la un duhovnic iar câteva sfaturi in legătură cu ceea ce ma frământa sunt extrem de apreciate!
Doamne ajuta!

Răspunsuri
24 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Orice întrebare legată de trecutul dumneavoastră poate căpăta un răspuns din partea unui duhovnic. Prin urmare este esențial să vă găsiți cât mai repede un duhovnic și să vă spovediți. Duhovnicul vă va călăuzi și va putea să vă dea, față către față, răspunsuri mult mai eficiente de cât un răspuns la o întrebare online. Cu privire la descântecele din copilările nu cred că ar trebui să vă faceți prea multe grji. Le pun pe seama vârstei și a neștiinței.
În tot cazul, va trebui să faceți o spovedanie generală, adică o spovedanie în care să mărturisiți toate păcatele pe care le-ați săvârșit de când vă aduceți aminte și până astăzi, în care să mărturisiți și ceea ce ați spus aici despre descântece.
Mergeți la un duhovnic!
Dumnezeu să vă lumineze!
pr. Andrei

18 Martie 2015
maria întreabă:

buna ziua! am o intrebare: ce sunt potnojele mai exact ( perne sau covorase ) ? se folosesc in orice biserica? va multumesc

Răspunsuri
18 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută, Vă răspund folosind un fragment dintr-o carte de teologie, care este mai mult decât lămuritor. Potnoja: (slv. potnoja = sub picioare) este un mic covor rotund pe care este brodat chipul unui vultur cu aripile întinse, zburând pe deasupra unei cetăţi cu trei râuri (n.n. există și potnoje fără reprezentarea respectivei cetăți). El se pune în altar sau în naos, la slujbele arhiereşti, sub picioarele arhiereului. Acest covor are două mărimi: vulturul mare şi vulturul mic. Vulturul mare se foloseşte numai la hirotonia de arhiereu, iar vulturul mic, la celelalte slujbe arhiereşti, când, în timpul liturghiei, este pus în diferite locuri din biserică unde se opreşte momentan ori stă mai mult timp arhiereul (în faţa Sfintei Mese, pe solee, în mijlocul bisericii etc). Vulturul simbolizează pietatea şi înţelepciunea arhiereului, iar cetatea peste care zboară vulturul (n.n. dacă apare pe potnojă) reprezintă episcopia (eparhia) condusă de arhiereu; mai însemnează şi înălţimea şi sublimitatea demnităţii arhiereşti. (Liturgica generală, Bucureşti, ed. a II-a, 1993). Așadar, potnojele se folosesc în orice biserică doar atunci când slujește un arhiereu. În bisericile care au o astfel de pernă, atunci când nu este slujbă arhierească, ea se așează la baza scaunului arhieresc din Sfântul Altar sau din biserică și nu se folosește pentru altceva. Bucurii de la Domnul! pr. Andrei

14 Martie 2015
Intrebatorul întreabă:

Doamne ajuta!

Parinte, ce sfinti sunt ajutatori pt cei chinuiti de patima homosexualitatii? Multumesc

Răspunsuri
18 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Eu cred că orice sfânt poate ajuta o persoană care îi solicită ajutorul, indiferent de problema pe care o are. Așadar, aș îndemna o astfel de persoană să se roage sfântului al cărui nume îl poartă (dacă are nume de sfânt), oricărui sfânt la care are evlavie și Maicii Domnului.
Pe de altă parte mă gândesc că, întrucât Biserica a învățat dintotdeauna că homosexualitate este o formă de desfrânare, ar fi de folos rugăciunile către sfinții care s-au luptat cu ispita desfrânării cum ar fi Sfânta Maria Egipteanca (http://www.doxologia.ro/sarbatoare/sfanta-cuvioasa-maria-egipteanca), Sfântul Moise Ungurul (http://www.doxologia.ro/sarbatoare/cuviosul-moise-ungurul) și alții, precum și rostirea unor rugăciuni pentru izbăvirea de desfrânare, de exemplu: Canonul de pocăință al celui căzut în desfrânare (http://www.doxologia.ro/ceaslov/canoane/canonul-de-pocainta-pentru-cel-c...).
Pe lângă acestea este foarte important ca o astfel de persoană să se spovedească, să urmeze sfaturile duhovnicului și să aibă nădejde în Dumnezeu.
Dumnezeu să te lumineze!
Pr. Andrei

17 Martie 2015
vlad întreabă:

Sarut mana si multumesc din suflet pentru raspunsul complet de data trecuta. Indraznesc sa va mai intreb ceva, pentru a nu face vreo prostie.
Ati spus ca blestemele Sf Vasile sunt niste rugaciuni foarte puternice, si ar trebui evitate. Intrebarile mele sunt urmatoarele. De ce ar putea fi periculoase pentru preot, care este protejat de harul primit la hirotonie? Pentru Sf Liturghie nu este nevoie de o pregatire aparte, cu mult post si rugaciune, de ce ar putea fi atat de periculos pentru un preot sa lege un drac? Sau de ce li s-ar putea intampla ceva rau credinciosilor, in contextul in care blestemul este facut de preot care a fost investit cu har, in numele Mantuitorului? Sau care este motivul pentru care preotii ezita sa foloseasca aceste arme atat de puternice?

Multumesc in prealabil pentru raspuns si va felicit din suflet pt. acest serviciu!
Dumnezeu sa va binecuviinteze! Va vom pomeni in rugaciunile noastre pt. sfaturi!

Răspunsuri
17 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Te rog să recitești cu atenție răspunsul meu. Eu nu am spus că Moltifele Sfântului Vasile trebuie evitate. Ideea a fost că ele se săvârșesc doar atunci când este neapărată nevoie. Nu sunt niște rugăciuni care se citesc oricând, oricum și de oricine (fie el și preot).
Pentru Sfânta Liturghie preotul are nevoie de o pregătire „aparte” dar ea variază de la o persoană la alta în funcție de mulți factori, interni și externi.
Preotul are harul lui Dumnezeu, dar harul nu îl face invincibil, nu îl transformă într-un supra-om. Sunt unele cazuri în care ispitele nu s-au răsfrânt asupra preotului ci asupra familiei sale. E o problemă foarte delicată, care are multe nuanțe și care nu poate fi explicată printr-un răspuns la o întrebare on-line.
Nu este vorba de o ezitare din partea preoților ci de o alegere conștientă.
Biserica a recomandat întotdeauna la moderație și mult discernământ atunci când vine vorba de molitfele Sfântului Vasile. Așa este firesc!
Dumnezeu să te lumineze!
pr. Andrei

16 Martie 2015
vlad întreabă:

Sarut mana. Pentru ca stiu ca nu duceti lipsa de mesaje, am sa fiu scurt. Avem impresia ca ni s-au facut niste farmece. Iata ce am facut
- m-am spovedit si impartasit - urmeaza sa o faca si restul membrilor din familie
- particip la Sf Liturghie, Sf Maslu, Acatist.
- post miercurea si vinerea, pravila de rugaciuni de dimineata si seara + acatistul Sf Ciprian.
Nu vreau sa va substituiti duhovnicului, insa vreau sa stiu daca este corect cum am procedat si ce am mai putea face.

Vrem sa facem sfestanie la casa, urmata de rugaciunile de dezlegare + moliftele Sf Vasile si Sf Ioan. Este indicat?
Am auzit ca se poate pune un hram la casa, un sfant protector. Sunt rugaciuni in Moliftelnic pt. asta?

Multumim in prealabil si ne-ar bucura mult inca o opinie de la un expert.

Vlad.

Răspunsuri
17 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
În primul rând cred că trebuie să analizezi foarte bine, împreună cu duhovnicul, dacă suspiciunile tale au acoperire. Uneori avem tendința de a vedea pericol acolo unde nu este și de a fugi de răul pe care îl purtăm noi înșine în sufletele noastre, datorită păcatelor noastre.
Dacă ai făcut deja acest lucru ai ați ajuns la concluzia că suspiciunile tale au o bază reală atunci ai procedat corect până acum. Ar trebui să faceți sfeștania în casă și după o vreme și Sfântul Maslu. În ceea ce privește molitfele Sfântului Vasile și ale Sfântului Ioan, trebuie să fii foarte atent. Ele nu se citesc oricum și pentru orice! Deși ele sunt trecute în Molitfelnic nu orice preot acceptă să le citească pentru că sunt niște rugăciuni foarte puternice și este nevoie de o pregătire intensă (post, rugăciune, etc.) înainte de aceasta. Deși sunt, e drept mai rar, preoți de mir care citesc aceste molitfe, totuși, cel mai adesea ele sunt citite în mănăstiri și mai ales pentru persoanele posedate. Pentru că nu acesta este cazul vostru aș zice că citirea lor ar trebuie să fie ultima soluție, la care să apelați în cazul în care situația nu se schimbă.
Este adevărat că fiecare familie poate să își aleagă un sfânt ocrotitor la ei și al casei în care locuiește. Nu există o rugăciune specială pentru aceasta. Este o alegere personală. Se obișnuiește ca în ziua de pomenire a sfântului respectiv să se facă sfeștanie în casă.
În același timp îți recomand să privești situația cu mult echilibru și să nu ajungi ca acest gând (că e posibil ca cineva să fi făcut farmece) să controleze viața ta și a familiei tale. Un astfel de gând care te poate urmări în fiecare clipă poate să cauzeze mai mult rău chiar decât farmecele în sine. Încearcă să îți trăiești viața normal, ca orice bun creștin, bucură-te de familie și de tot ceea ce ți-a dat Dumnezeu și lasă-L pe El să lucreze în viața ta. Dacă Dumnezeu e prezent în inima, în casa, în familia ta nici un rău, de orice fel ar fi el, nu te poate atinge și chiar dacă te-ar atinge, Dumnezeu te va izbăvi.
Urmează recomandările duhovnicului! Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie sunt esențiale într-o astfel de situație!
Dumnezeu să vă ocrotească cu harul Său de tot lucrul rău!
pr. Andrei

18 Martie 2015
Nicoleta întreabă:

Doamne ajuta ! revin din nou cu cateva intrebari. Daca am facut o spovedanie generala, am primit dezlegare si am fost impartasita, dar in dimineata din inainte de impartasanie m-am spalat pe dinti, fiind atenta sa nu inghit apa, este pacat ca m-am impartasit? Si daca da ce trebuie sa fac? Trebuie sa repet si spovedania generala? Iar daca m-am spovedit mai des de 40 zile si am primit si sfanta impartasanie , este un lucru gresit ? Va intreb ca am auzit pareri cum ca trebuie sa treaca cel putin 40 zile sa te impartasesti din nou. Va multumesc mult !

Răspunsuri
10 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută, Dragă Nicoleta, am să îți răspund succint la fiecare întrebare: 1. Nu este păcat dacă te-ai spălat pe dinți, având grijă să nu înghiți apă, înainte de a primi Sfânta Împărtășanie. 2. Având în vedere răspunsul la prima întrebare și răspunsul la cea legată de repetarea spovedaniei generale este tot nu. 3. Nu este greșit faptul că te-ai spovedit și ai primit Sfânta Împărtășanie, mai repede de 40 de zile. 4. Numai duhovnicul te poate îndruma cel mai bine cu privire la cât de des să te spovedești și să te împărtășești. Bucurii de la Domnul! Pr. Andrei

17 Februarie 2015
Dinți de lapte in credinta întreabă:

In 2013 am primit in dar de la Dumnezeu care este credinta adevarata si ce vrea Dumnezeu de la noi( sunt încă la început ). Am duhovnic, dar este foarte aglomerat, nu pot sa-l deranjez mai mult, alți au familie, copii.. Eu sunt singura, cedez pt. ceilalți . Dar tot citind si informandu-ma mi s-a infiripat teama ca nu m-a voi mantui, deoarece am avut păcate grele( 4 avorturi,un divort,trăit necununat-bineînțeles din neștiință, sunt plecată de mult timp din tara).Oare mai am șanse la asa păcate grele,de mântuire ? Va rog părinte pt. răspuns ! Dumnezeu sa va pomeneasca in împărăția lui. Doamne ajuta!

Răspunsuri
10 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Doamna Elena, Hristos a spus: „Ceea ce la om este cu neputință, este cu putință la Dumnezeu”. Dumnezeu ne-a oferit tuturor șansa de mântuire indiferent de cât de păcătoși suntem. Oricât de grele ne-ar fi păcatele, ele nu pot întrece iubirea pe care Dumnezeu ne-o poartă. În iubirea Sa trebuie să vă puneți speranța!
Da, aveți șansa să vă mântuiți! Dați slavă Dumnezeului celui mult-milostiv pentru asta!
Păstrați legătura cu duhovnicul, rugați-vă mult, faceți fapte de milostenie și încercați să vă trăiți frumos viața!
Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă facă parte de mântuire!
Pr. Andrei

5 Martie 2015
Adrian întreabă:

Doamne ajuta!

Care este parerea Sfintilor Parinti legata de intrebarea "De ce ne-a creat Dumnezeu?" ?

Multumesc anticipat.

Răspunsuri
10 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Adrian ar fi foarte multe de spus cu privire la concepția Sfinților Părinți vis-a-vis de crearea omului. Am să îți las ție plăcerea de descoperi ceea ce zic cu privire la aceasta Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Grigorie de Nissa, Sfântul Grigorie de Nazians și alții.
În link-ul de mai jos ai câteva articole cu privire la crearea omului ce se găsesc pe portalul doxologia și care ți-ar putea fi de folos. Pe lângă acestea trebui să te apleci asupra scrierilor Sfinților Părinți amintiți mai sus pentru a avea un răspuns cât mai complet la întrebarea ta.
http://www.doxologia.ro/cuvinte-cheie/crearea-omului
http://www.doxologia.ro/cuvant-de-folos/scopul-crearii-omului-comuniunea...
http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/crearea-omului
http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/facerea-lumii-de-ce-sase-zile
http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/ce-anume-spun-sfintii-parin...

Pot să îți spun însă, că există un cuvânt care poate sumariza foarte bine ceea ce spun Sfinții Părinți cu privire la aceasta: iubire!
Dumnezeu l-a creat pe om din iubirea sa infinită pentru noi. Întreaga creație este o manifestare a acestei iubiri, iar crearea omului „cununa creație”, este parte a acestei iubiri. Nouă ne rămâne răspundem cu iubirea noastră iubirii lui Dumnezeu.
Dumnezeu să te binecuvinteze!
Pr. Andrei

4 Martie 2015
Anca întreabă:

Se poate face botez in 18 sau 19 aprilie 2015, cu tot cu petrecerea de dupa, avand in vedere ca e Duminica Tomii? Multumesc,

Răspunsuri
10 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Cred că cel mai bine ar fi să faceți botezul pe 19 aprilie, de Dumnica Sfântul Apostol Toma. Taina Sfântului Botez nu are nimic de a face cu petrecerea (cumătria) de după el. Altfel spus, fie că faceți sau nu faceți petrecere, este o chestiune care vă privește și pe care trebuie să v-o asumați.
În tot cazul, mi se pare mai potrivită ziua de duminică, având în vedere că în Săptămâna Luminată (între 13 și 18 aprilie) nu se fac nunți și deci nici petreceri legate de acestea.
Vorbiți despre acesta cu părintele de la biserica unde doriți să botezați pruncul.
Dumnezeu să binecuvinteze pruncul ce va fi botezat!
pr. Andrei

19 Februarie 2015
ioana întreabă:

Sarut dreapta,Parinte Andrei
ajutati-ma cu un sfat va rog mi se pare ca parintele duhovnic la care ma spovedesc de ani buni si pe care-l iubesc si ascult din tot sufletul pentru ca m-a pus pe calea cea buna ,nu imi mai acorda atentia si dragostea cu care m-a obisnuit.sunt geloasa daca se poate spune asa pe ceilalti fii si fice duhovnicesti ale parintelui.sunt tulburata incat m-am gandit sa ma si despart de Sfintia Sa.

Răspunsuri
10 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Dragă Anca-Otilia, cred că treci printr-o ispită. Poate cel rău vrea să te despartă de duhovnicul tău. Oameni fiind, este normal ca uneori să avem astfel de sentimente contradictorii, însă este esențial să nu ne lăsăm conduși de ele.
Această gelozie nu îți folosește la nimic. Este normal ca părintele tău duhovnic să aibă și alți fii și fiice duhovnicești și să le acorde tuturor aceeași atenție. Ca duhovnic trebuie să vă poarte de grijă tuturor, în mod egal. Atenția și dragostea lui se împarte la mulți. Așa este firesc! Poate ar trebui să te bucuri de partea ta și să dai slavă lui Dumnezeu pentru aceasta.
În plus sunt convins că timpul nu îi permite mereu să îți acorde la fel de mult timp, cât îți acorda, poate, altădată.
Dacă te-a pus pe cale cea pună atunci sunt convins de faptul că părintele te cunoaște foarte bine. Prin urmare, cel mai bine ar fi să vorbești cu el, fără teamă și rușine, despre aceste gânduri și sentimente pe care le ai. Cu siguranța va ști cum să te liniștească și va avea sfaturile cele mai potrivite pentru a te ajuta să treci peste această ispită.
Roagă-te mult pentru părintele tău duhovnic și pentru toți ucencii lui! Asta te va ajuta mult!
Dumnezeu să te binecuvinteze!
Pr. Andrei

10 Martie 2015
Vlad întreabă:

Buna ziua, am 19 ani si m-am intors spre Biserica. Am facut sfestanie la casa, particip la Sf.Liturghie, Sf Maslu, Acatiste... Urmeaza sa ma spovedesc, sa ma impartasesc. Ceea ce vreau sa va intreb este daca este bine cum ma rog: - Dimineata fac rugaciunile de dimineata, dupa ce iau o gura de Aghiasma Mica si o lingurita de ulei de la Sf Maslu. Cand am iau si Anafura. Dupa rugaciunile de dimineata mai fac cateva rugaciuni pentru vrajmasi, de multumire, pt. alte trebuinte etc. Cand ma rog aprind candela si trei lumanari in fata icoanelor pe care le am. Apoi aprind tamaie si tamaiez toata casa, in timp ce rostesc rugaciunea Sfintei Cruci. Dureaza cam o ora rugaciunile mele de dimineata. - La pranz, daca am timp, citesc un acatist/paraclis. - Seara rostesc rugaciunile de aseara. Daca nu am facut pacate mari in ziua respectiva, rostesc si cativa psalmi si rugaciunea Sf Ciprian, apoi stropesc cu Aghiazma Mica prin camera si ma ung pe frunte cu untdelemn de la Maslu. Imi puteti spune, va rog, daca este corect cum procedez? Ar trebui sa scot/sa adaug ceva in rugaciunile mele?

Răspunsuri
10 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută, Mă bucur că ai atâta râvna. Pentru că nu te cunosc personal îmi este foarte greu să îți spun cum ar trebui să te rogi. Este esențial să îți cauți un duhovnic și să te spovedești. Părintele duhovnic va ști să te îndrume cel mai bine din acest punct de vedere. Orice canon de rugăciune pe care îl faci ar fi bine să aibă binecuvântarea duhovnicului, chiar dacă este un canon auto-impus. Ai nevoie de călăuzire pentru a învăța cum este mai bine să procedezi pe măsura posibilităților tale, a vârstei, a măsurii de înțelegere a lucrurilor duhovnicești și a râvnei pe care o ai pentru cele sfinte. Mergi la duhovnic și el te va călăuzi! Dumnezeu să te lumineze și să te binecuvinteze! pr. Andrei

5 Martie 2015
simion ionut întreabă:

e pacat daca citim acatistul in pat ? recent am aflat ca se face obligatoriu in picioare sau in genunchi.

Răspunsuri
6 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Nu aș putea spune că, citirea unui acatist în pat, ar fi un păcat, dar, am putea să considerăm cumva nepotrivită o astfel de „metodă”. Asta desigur dacă nu există motive temeinice pentru un astfel de mod de a te ruga: o boală care te ține la pat, sau orice alt motiv temeinic.
Este adevărat că pâna urmă e important să ne rugăm însă și postura pe care o adoptăm la rugăciune are parte ei de importanță. Ea te poate așeza într-o dispoziție mult mai potrivită pentru rugăciune. Ori diferența între a sta în genunchi și a sta întins în pat e considerabilă.
Dacă cineva m-ar întreba dacă un acatist făcut stând pe scaunul de la birou în pauza de prânz ar fi potrivit, atunci aș spune că nu este nici o problemă, având în vedere contextul, însă în cazul acesta, necunoscând motivul clar al unei astfel de abordări, nu pot spune același lucru cu toată convingerea.
În același timp, da, este mai bine un acatist făcut stând în pat decât să nu faci deloc! Dar, dacă tot îl faci, de ce să nu îl faci totul cât se poate mai bine?! În concluzie, cred depinde mult de motivul din spatele unei astfel de „abordări” a rugăciunii, dar păcat în adevăratul sens al cuvântului nu cred că poate fi.
Îți recomand să te sfătuiești cu duhovnicul tău despre acest lucru.
Rugăciuni cu folos duhovnicesc!
pr. Andrei

5 Martie 2015
Ioana întreabă:

Mi-au spus diverse persoane ca nu e voie sa spalam rufe sambata in post pentru ca "dam zoaie la morti", dar avem voie sa facem orice alta munca.Stiu ca se face sfanta liturghie si ca ar fi bine sa participam, dar daca nu reusim e adevarat ca nu avem voie sa spalam rufe sau e superstitie?

Răspunsuri
6 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Nu voi insista mult asupra acestui subiect pentru că nu cred că este nevoie. Este o superstiție! E posibil ca ea să vină dintr-un respect deosebit al poporului față de cei adormiți, pentru că pune accentul pe oferirea de milostenii pentru sufletele lor în special în aceste sâmbete ale Postului Mare, dar nu are nici un suport în tradiția și învățătura Bisericii. Sâmbăta este în esența ziua de pomenire a morților, dacă am accepta o astfel de supertiție pentru sâmbetele din Postul Mare, de ce nu am face-o pentru toate sâmbetele din an?!
Ați specificat foarte bine că ar fi de dorit să participăm la Sfânta Liturghie din aceste zile de sâmbătă, însă, dacă nu este cu putință și dacă tot este nevoie să spălăm rufe în această zi, atunci, cred că nu ar trebui să îi uităm pe cei adormiți și să încercăm să oferim ceva de pomană pentru sufletele lor.
Bucurii de la Domnul!
pr. Andrei

3 Martie 2015
mihaela întreabă:

buna ziua!
va multumesc pentru raspuns; vreau sa va mai intreb daca pana la sfintirea obiectelor donate trebuie sa treaca o anumita perioada de timp ( un nr de saptamani, 40 de zile etc ) si daca sfintirea acestora se face in cadrul slujbei, in prezenta donatorilor.
va multumesc

Răspunsuri
3 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Pentru a fi sfințite aceste obiecte nu trebuie să treacă o anumită perioadă de timp. Sfințirea se poate face fie că sunt sau nu sunt donatorii de față. Nu există o regulă cu privire la aceasta.
Aceste detalii trebuie să le discutați cu părintele care primește obiectele donate. El vă va spune cum se va proceda.
Bucurii de la Domnul!
pr. Andrei

3 Martie 2015
virginia întreabă:

in cazul neincrederii aparute in relatie ,sub forma pre-curviei,a minciunii si"filtarii"cu alte "cunostinte"",cum pot renunta a mai fi legat religios,in asemenea casatorie?!?

Răspunsuri
3 martie 2015
Anonim a răspuns:

Stimată doamnă Virginia, îmi pare rău că în sânul familiei dumneavoastră trăiți această suferință. Având în vedere că este vorba de o cununie romano-catolică nu știu să vă spun ce trebuie să faceți în această situație din perspectivă religioasă. Vă recomand să vorbiți despre asta cu preotul romano-catolic din parohia de care aparțineți. Un răspuns puteți primi numai din cadrul Bisericii Romano-Catolice.
Aveți nădejde în Dumnezeu!

pr. Andrei

1 Martie 2015
criticul latunski întreabă:

Aş dori să-mi explicaţţi două propoziţii din "Tatăl nostru" 1. "Sfinteascță-se numele Tau" De ce şi de către cine? 2. "Si nu ne duce pre noi in ispita" Cum adică? Dumnezeu ne duce întîi în ispită, pentru ca mai apoi să ne mîntuiască?

Răspunsuri
2 martie 2015
andrei.atudori a răspuns:

Doamne ajută,

Cel mai bine ar fi să las să vorbească cartea intitulată de „Învățătură de Credință Ortodoxă”. Iată ce se spune cu privire la aceste cuvinte din rugăciunea „Tatăl nostru”. Te rog să citești cu atenție. Deși textul este cam lung, cu puțină răbdare, cred că te va lămuri.

Iată ce spune:

„Cererea întâi din Rugăciunea Domnească este „Sfinţească-se numele Tău” şi înseamnă că numele Tatălui „se sfinţeşte în noi şi de către noi, atunci când noi ne sfinţim pe noi înşine cu viaţă cucernică şi îmbunătăţită întru slava numelui Său. Numele lui Dumnezeu este sfânt din fire„ căci zice: „Sfânt este numele Lui” (Luca 1, 49) şi zicem „sfinețască-se numele Tău”, nu ca şi cum am dori ca Dumnezeu să se sfinţească prin rugăciunile noastre, nici nu putem spune despre El că s-ar putea sfinţi în felul cum se sfinţesc oamenii. Adică prin cât mai mare depărtare de rele şi prin necontenita înaintare întru împlinirea faptelor bune (virtuţilor). Ci prin această zicere: «rostim limpede şi răspicat numai sfinţenia ce El o are». „Cerem de la El ca numele Lui să se sfinţească în noi”. Sau, „de vreme ce eşti sfânt, sfinteşte şi intru noi numele Tău. Sfinţeşte-ne şi pe noi, ca fiind ai Tăi să sfinţim numele Tău și ca un sfânt să fie propovăduit întru noi şi preaslăvit, iar nu să se hulească din pricina noastră”. Iar Sfântul loan Gură de Aur ne spune că se zice „sfinţească-se numele Tău, în loc de preamărească-se numele Tău de către toţi oamenii şi de către toată făptura”.

Preamărim numele lui Dumnezeu, ducând o viaţă cucernică, împodobită cu virtuţi şi fapte bune, de la care oamenii să se îndemne să slăvească numele lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, oricine rosteşte „Tatăl nostru... sfinţească-se numele Tău” îşi ia îndatorirea să preamărească prin faptele şi vorbele sale pe Dumnezeu, aşa încât să se împlinească în el porunca lui Iisus Hristos: „Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei 5, 16). Deci, lucru de căpetenie al cererii „sfinţească-se numele Tău” este nu numai să nu se hulească numele lui Dumnezeu prin viaţa noastră, ci şi să se slăvească şi să se sfinţească. Sfinţim numele Tatălui nostru cel după har, Care este în ceruri, omorând pofta pământească şi curăţindu-ne de patimile aducătoare de stricăciune». Preamărim prin fapte numele lui Dumnezeu atunci când ne ordonăm întreaga viaţă spre cinstirea lui Dumnezeu şi a sfinţilor, „prietenii” Săi (Iacov 2. 23), spre propovăduirea, cinstirea şi apărarea Bisericii Sale. Cererea a şasea din Rugăciunea Domnească este: „Şi nu ne duce pe noi în ispită”. Prin ea, ne rugăm Tatălui ceresc ca «harul Lui să ne ferească de ispitele care întrec puterile noastre».

Ce este ispita şi cine este ispititorul?

Ispita este bântuiala cea rea, care amăgeşte şi împinge pe credincios sub jugul diavolului. Ispita nu este de la Dumnezeu că Dumnezeu nu ispiteşte pe nimeni (Iacov 1, 13) ci, după cum zice Origen, «dacă este un rău să te laşi ispitit (lucru pe care tocmai îl cerem să nu se întâmple), atunci cum să nu fie ab¬surd să ne gândim că Bunul Dumnezeu, Care nu poate aduce roade rele, ar arunca pe cineva în cele rele?». Avem de luptat împotriva duhurilor răutăţilor din văzduh (Efes. 6, 12). Iar Sfântul Grigorie de Nyssa numeşte ispititor pe diavolul. Ispita este uneltirea celui necurat: el este cel ce aţâţă în om pofta trupului, pofta ochilor şi trufia vieţii (I loan 2, 16). Cu aceste întreite bântuieli încercat el să ispitească chiar pe Hristos (Matei 4, 1 -11) şi cu ele a dus în ispită pe Eva, în rai:«Frumos era la vedere şi bun la mâncare rodul ce m-a omorât». Diavolul se foloseşte, de obicei, de slăbiciunile noastre, adică de împătimirea noastră pentru cele pământeşti, atunci când ne întinde momeala ispitei. Pescarul care vrea să prindă un anumit soi de peşte agaţă în cârligul unditei o anumită insectă, ce place îndeosebi acelui fel de peşte.

Ispita este păcat?

Ispita in sine nu este păcat dar învoirea cu ispită este păcat. Dumnezeu nu ispiteşte, dar îngăduie ispita fie pentru mântuirea sufletelor noastre, fie spre a ne da prilej să dovedim tăria credinţei noastre şi astfel, să avem drept la răsplătire: «Ispitele ce se întâmplă drepţilor sunt pentru încercare şi au şi plată». Se poate spune, pe bună dreptate, că ispitele sunt semne ale dumnezeieştii bunăvoinţe, aşa cum îi zice Arhanghelul Rafail lui Tobit: „Trebuia să fii ispitit fiindcă ai bineplăcut lui Dumnezeu” (Tobit 13, 13). Pentru aceea, oamenii cei mai bântuiţi de ispite sunt tocmai cei ce se tem de Dumnezeu şi fac voia Lui, căci Satana nu ispiteşte pe acela ce-l are deja în mână, ci pe acela care îi scapă sau îi zădărniceşte planurile lui. Sfântul Efrem Sirul a văzut în vedenie, tolănit pe ziduri, la poarta unei cetăţi pline de desfrâu, un singur diavol, care nu făcea altceva decât să se tot sucească leneş, când pe o parte, când pe alta. În schimb, în pustie a văzut un viespar întreg de draci dând târcoale în jurul unui singur pustnic îmbunătăţit. «Unde ispita bântuie mai aprig, acolo se poate spune că şi virtutea este mai mare». Ispitele folosesc la ceva? Ispitele ne sunt de mare folos: „Fericit este bărbatul care rabdă ispita, căci lămurit făcăndu-se va lua cununa vieţii” (Iacov 1, 12; 1,2, 4). Ispitele ne trezesc din nepăsare, ne smeresc, ne sporesc virtutea (copacul scuturat de vânt îşi înfige rădăcinile mai adânc), ne măresc dragostea de Dumnezeu, ne ajută să ne ispăşim păcatele chiar în viaţa de acum şi, în sfârşit, sporesc fericirea noastră veşnică (prin cioplire şi lustruire, piatra nestemată capătă mai multă strălucire).

Atunci, dacă nimeni pe pământ nu este scutit de băntuiala ispitelor; cum trebuie înţeleasă cererea „Şi nu ne duce pe noi în ispită”?

Într-adevăr, viaţa omului pe pământ este o luptă, după cum citim în Sfânta Scriptură (Iov 7, 1) şi, dacă cerem să fim scutiţi de lupta cu păcatul, nu cerem „ca să nu fim puşi la încercare, căci aşa ceva nu e cu putinţă, ci ca să nu fim biruiţi în ispită„. Ne rugăm „să ne întărească, cu harul Său, ca să putem răbda cu tărie şi cu bărbăţie, pana la sfârşit, caznele ce ni se vor da. Puterile noastre singure sunt oare suficiente pentru lupta împotriva ispitei? Numai cu puterile noastre nu putem birui ispita. De aceea, atunci când ispita ne bântuie, să ne rugăm lui Dumnezeu, ca să ne izbăvească (scape) cu harul Său. Dumnezeu nu îngăduie să fim ispitiţi peste puterile noastre (I Cor. 10, 13). Olarul nu ţine prea mult oalele în cuptor, ca să nu crape de prea mult foc. Din exemplul dreptului Iov se vede că diavolul are asupra omului numai atâta putere câtă îi îngăduie Dumnezeu (Iov 1, 12), iar dacă Dumnezeu îngăduie ispite mari, atunci El dă şi harul îndestulător spre a ţine piept încercărilor (II Cor. 12, 9). Harul de împotrivire ispitelor se dobândeşte prin rugăciuni. Cine se ispiteşte, aşadar, să cadă numaidecât la rugăciune şentru că aşa au făcut Sfinţii Apostoli în corabie, cuprinşi de furtună pe lacul Ghenizaretului (Matei 8, 25). Rugăciunea este pavăza cea mai puternică împotriva ispitei: „Privegheaţi şi vă rugaţi ca sa nu intraţi în ispită” (Matei 26, 41). Rugăciunea luminează mintea şi întăreşte voinţa. Aşadar, tâlcul cererii „şi nu ne duce pe noi in ispită” este nu să ne scape de ispită, că şi Sf. Apostol Pavel a cerut şi nu a fost ascultat (II Cor. 12, 7-9), ci să ne izbăvească de bântuielile ispitelor, care ne-ar putea prăvăli în păcat, să ne dea putere să ne împotrivim, să luptăm şi să biruim ispita.” (Învățătura de Credință Ortodoxă, Editura Doxologia, Iași, 2009).

Dumnezeu să te lumineze!

Pr. Andrei

27 Februarie 2015
mihaela întreabă:

buna ziua!
as vrea sa va intreb daca ceea ce se doneaza unei biserici ( vesminte, icoane... ) trebuie mai intai sfintite, inainte de a intra in utilizare ; daca da, in ce consta aceasta? multumesc

Răspunsuri
28 februarie 2015
andrei.atudori a răspuns:

Doamne ajută!
Veşmintele, icoanele, obiectele de cult, trebuie sfinţite înainte de a fi folosite la sfintele slujbe.
Ele pot fi sfinţite înainte de a fi donate, însă, cel mai adesea, se obişnuişte ca ele să fie sfinţite de către părintele slujitor al acelei biserici.
Rânduiala de sfinţire este una specială pentru fiecare veşmânt, icoană sau obiect de cult în parte şi implică rostirea unor rugăciuni speciale şi stropirea cu aghiazmă.
Din întrebarea dumneavoastră înţeleg că aţi dori să faceţi o donaţie, prin urmare vă recomand să vorbiţi înainte cu parohul bisericii la care doriţi să faceţi donaţia (pentru a vă asigura că ceea ce doriţi să donaţi împlineşte o nevoie reală a acelei biserici), după care să faceţi donaţia respectivă şi să lăsaţi rânduiala de sfinţire în seama părintelui respectiv.
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
pr. Andrei

22 Februarie 2015
Larisa întreabă:

Vreau sa va intreb.Care rugaciune este primita mai mult de Dumnezeu?Cea a inimii?Cum pot ajunge si eu sa ma rog asa cu sufletul cu inima,ma rog dar imi fuge mintea de la rugaciune cateodata nu imi sta rugaciune,imi vin in minte alte lucruri.Ce as putea face mai mult mai ales ca incepe si Postul.Multumesc

Răspunsuri
27 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută! Dragă Larisa, rugăciunea care este primită mai mult de Dumnezeu este, cel mai simplu spus, aceea pe care o faci după măsura posibilităților tale. Dumnezeu nu cere de la noi imposibilul ci numai să ne rugăm așa cum putem însă, cu smerenie, cu răbdare și stăruință. El ne va da har și pricepere și ne va ajuta să ne rugăm din ce în ce mai bine. Mintea fuge de la rugăciune dar noi trebuie să o aducem mereu înapoi. Îți recomand ca atunci când ai realizat că o parte a unei rugăciuni ai făcut-o doar cu buzele, iar minte a fost departe de ea, să reiei acel pasaj de rugăciune și să încerci să îl spui cu minte adunată la el. Pentru că suntem în Postul Mare, ar fi de dorit să încerci să te rogi mai mult, să mergi la biserică mai des și nu uita de Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie. Îți recomand să vorbești cu duhovnicul tău despre aceste lucruri. El te va ajuta! Rugăciuni cu folos duhovnciesc! pr. Andrei

24 Februarie 2015
madalin întreabă:

Suntem un cuplu de ortodocsi, casatoriti, si am fost rugati de un cuplu sa ii cununam dar cununia are loc in cadrul Bisericii Catolice. Este permis sa le fim nasi de cununie?

Răspunsuri
27 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Am să vă răspund cu o întrebare: Cum ați putea fi părinții spirituali și călăuzitori în cele ale familiei și ale credinței, pentru două persoane cu care nu împărtășiți aceeași credință?
Din punctul meu de vedere nu are logică și nu cred că ar fi potrivit. Aici nu vorbim de o relație de amiciție sau de prietenie ci de o relație harică între nași și fini. Ori dacă nu aveți comuniune de credință, pe ce se poate baza această relație harică? A fi nași nu presupune doar a ține o lumânare în cadrul unei slujbe ci e asumarea unei răspunderi față de cei pe care îi cununi ca fini. Consider că această asumare trebuie făcută numai în cadrul credinței pe care o mărturisești.
Așadar, nu vorbim dacă este permis sau nu (pentru că indiferent dacă este permis sau nu, până la urmă, sunteți liberi să faceți după cum vă dictează consțiința – mai ales că nu știu cum privește Biserica Romano- Catolică rolul nașilor la cununie, problema nașilor de alte confesiuni, etc.) ci dacă este potrivit sau nu. Iar eu cred că nu este potrivit.
Dumnezeu să vă lumineze!
Pr. Andrei