Dezlegarea farmecelor vrăjitoriilor şi îndepărtarea duşmanilor - 2011-05-30 23:44:30

Consiliere online
Dezlegarea farmecelor vrăjitoriilor şi îndepărtarea duşmanilor
30 Mai 2011
iulian întreabă:
Ce trebuie de făcut când ai vecin o vrăjitoare şi duşmani ? Pentru dezlegări (cununii) şi blesteme.
Răspunsuri
30 Mai 2011
ioanistrati a răspuns:
De multe ori oamenii au o frică inexplicabilă de vrăji. Sunt oameni care suspectează pe toată lumea de asta. Mai ales femeile pe femei. Dacă însă chiar există o vrăjitoare vecină cu dumneavoastră, nu aveţi de ce să vă faceţi grijă, dacă sunteţi credincioasă. Vrăjile nu pot nimic împotriva creştinilor care se spovedesc, se împărtăşesc cu Trupul lui Hristos, participă la slujbele dumnezeieşti, se roagă mult şi fac milostenie. Dacă însă nu faceţi cele de mai sus, e bine să vă faceţi griji. Virusul spiritual al vrăjilor nu poate infesta decât un om vulnerabil şi cu sistemul imunitar duhovnicesc slăbit. Mergeţi la preot să vă citească rugăciuni împotriva vrăjilor, rugaţi-vă mai mult, şi faceţi lucrurile de mai sus. Şi totul va fi bine. Diavolul nu e mai puternic decât Dumnezeu. Pr. I. Istrati
Alte întrebări
5 Martie 2015
simion ionut întreabă:

e pacat daca citim acatistul in pat ? recent am aflat ca se face obligatoriu in picioare sau in genunchi.

Răspunsuri
6 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Nu aș putea spune că, citirea unui acatist în pat, ar fi un păcat, dar, am putea să considerăm cumva nepotrivită o astfel de „metodă”. Asta desigur dacă nu există motive temeinice pentru un astfel de mod de a te ruga: o boală care te ține la pat, sau orice alt motiv temeinic.
Este adevărat că pâna urmă e important să ne rugăm însă și postura pe care o adoptăm la rugăciune are parte ei de importanță. Ea te poate așeza într-o dispoziție mult mai potrivită pentru rugăciune. Ori diferența între a sta în genunchi și a sta întins în pat e considerabilă.
Dacă cineva m-ar întreba dacă un acatist făcut stând pe scaunul de la birou în pauza de prânz ar fi potrivit, atunci aș spune că nu este nici o problemă, având în vedere contextul, însă în cazul acesta, necunoscând motivul clar al unei astfel de abordări, nu pot spune același lucru cu toată convingerea.
În același timp, da, este mai bine un acatist făcut stând în pat decât să nu faci deloc! Dar, dacă tot îl faci, de ce să nu îl faci totul cât se poate mai bine?! În concluzie, cred depinde mult de motivul din spatele unei astfel de „abordări” a rugăciunii, dar păcat în adevăratul sens al cuvântului nu cred că poate fi.
Îți recomand să te sfătuiești cu duhovnicul tău despre acest lucru.
Rugăciuni cu folos duhovnicesc!
pr. Andrei

5 Martie 2015
Ioana întreabă:

Mi-au spus diverse persoane ca nu e voie sa spalam rufe sambata in post pentru ca "dam zoaie la morti", dar avem voie sa facem orice alta munca.Stiu ca se face sfanta liturghie si ca ar fi bine sa participam, dar daca nu reusim e adevarat ca nu avem voie sa spalam rufe sau e superstitie?

Răspunsuri
6 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Nu voi insista mult asupra acestui subiect pentru că nu cred că este nevoie. Este o superstiție! E posibil ca ea să vină dintr-un respect deosebit al poporului față de cei adormiți, pentru că pune accentul pe oferirea de milostenii pentru sufletele lor în special în aceste sâmbete ale Postului Mare, dar nu are nici un suport în tradiția și învățătura Bisericii. Sâmbăta este în esența ziua de pomenire a morților, dacă am accepta o astfel de supertiție pentru sâmbetele din Postul Mare, de ce nu am face-o pentru toate sâmbetele din an?!
Ați specificat foarte bine că ar fi de dorit să participăm la Sfânta Liturghie din aceste zile de sâmbătă, însă, dacă nu este cu putință și dacă tot este nevoie să spălăm rufe în această zi, atunci, cred că nu ar trebui să îi uităm pe cei adormiți și să încercăm să oferim ceva de pomană pentru sufletele lor.
Bucurii de la Domnul!
pr. Andrei

3 Martie 2015
mihaela întreabă:

buna ziua!
va multumesc pentru raspuns; vreau sa va mai intreb daca pana la sfintirea obiectelor donate trebuie sa treaca o anumita perioada de timp ( un nr de saptamani, 40 de zile etc ) si daca sfintirea acestora se face in cadrul slujbei, in prezenta donatorilor.
va multumesc

Răspunsuri
3 martie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Pentru a fi sfințite aceste obiecte nu trebuie să treacă o anumită perioadă de timp. Sfințirea se poate face fie că sunt sau nu sunt donatorii de față. Nu există o regulă cu privire la aceasta.
Aceste detalii trebuie să le discutați cu părintele care primește obiectele donate. El vă va spune cum se va proceda.
Bucurii de la Domnul!
pr. Andrei

3 Martie 2015
virginia întreabă:

in cazul neincrederii aparute in relatie ,sub forma pre-curviei,a minciunii si"filtarii"cu alte "cunostinte"",cum pot renunta a mai fi legat religios,in asemenea casatorie?!?

Răspunsuri
3 martie 2015
Anonim a răspuns:

Stimată doamnă Virginia, îmi pare rău că în sânul familiei dumneavoastră trăiți această suferință. Având în vedere că este vorba de o cununie romano-catolică nu știu să vă spun ce trebuie să faceți în această situație din perspectivă religioasă. Vă recomand să vorbiți despre asta cu preotul romano-catolic din parohia de care aparțineți. Un răspuns puteți primi numai din cadrul Bisericii Romano-Catolice.
Aveți nădejde în Dumnezeu!

pr. Andrei

1 Martie 2015
criticul latunski întreabă:

Aş dori să-mi explicaţţi două propoziţii din "Tatăl nostru" 1. "Sfinteascță-se numele Tau" De ce şi de către cine? 2. "Si nu ne duce pre noi in ispita" Cum adică? Dumnezeu ne duce întîi în ispită, pentru ca mai apoi să ne mîntuiască?

Răspunsuri
2 martie 2015
andrei.atudori a răspuns:

Doamne ajută,

Cel mai bine ar fi să las să vorbească cartea intitulată de „Învățătură de Credință Ortodoxă”. Iată ce se spune cu privire la aceste cuvinte din rugăciunea „Tatăl nostru”. Te rog să citești cu atenție. Deși textul este cam lung, cu puțină răbdare, cred că te va lămuri.

Iată ce spune:

„Cererea întâi din Rugăciunea Domnească este „Sfinţească-se numele Tău” şi înseamnă că numele Tatălui „se sfinţeşte în noi şi de către noi, atunci când noi ne sfinţim pe noi înşine cu viaţă cucernică şi îmbunătăţită întru slava numelui Său. Numele lui Dumnezeu este sfânt din fire„ căci zice: „Sfânt este numele Lui” (Luca 1, 49) şi zicem „sfinețască-se numele Tău”, nu ca şi cum am dori ca Dumnezeu să se sfinţească prin rugăciunile noastre, nici nu putem spune despre El că s-ar putea sfinţi în felul cum se sfinţesc oamenii. Adică prin cât mai mare depărtare de rele şi prin necontenita înaintare întru împlinirea faptelor bune (virtuţilor). Ci prin această zicere: «rostim limpede şi răspicat numai sfinţenia ce El o are». „Cerem de la El ca numele Lui să se sfinţească în noi”. Sau, „de vreme ce eşti sfânt, sfinteşte şi intru noi numele Tău. Sfinţeşte-ne şi pe noi, ca fiind ai Tăi să sfinţim numele Tău și ca un sfânt să fie propovăduit întru noi şi preaslăvit, iar nu să se hulească din pricina noastră”. Iar Sfântul loan Gură de Aur ne spune că se zice „sfinţească-se numele Tău, în loc de preamărească-se numele Tău de către toţi oamenii şi de către toată făptura”.

Preamărim numele lui Dumnezeu, ducând o viaţă cucernică, împodobită cu virtuţi şi fapte bune, de la care oamenii să se îndemne să slăvească numele lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, oricine rosteşte „Tatăl nostru... sfinţească-se numele Tău” îşi ia îndatorirea să preamărească prin faptele şi vorbele sale pe Dumnezeu, aşa încât să se împlinească în el porunca lui Iisus Hristos: „Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei 5, 16). Deci, lucru de căpetenie al cererii „sfinţească-se numele Tău” este nu numai să nu se hulească numele lui Dumnezeu prin viaţa noastră, ci şi să se slăvească şi să se sfinţească. Sfinţim numele Tatălui nostru cel după har, Care este în ceruri, omorând pofta pământească şi curăţindu-ne de patimile aducătoare de stricăciune». Preamărim prin fapte numele lui Dumnezeu atunci când ne ordonăm întreaga viaţă spre cinstirea lui Dumnezeu şi a sfinţilor, „prietenii” Săi (Iacov 2. 23), spre propovăduirea, cinstirea şi apărarea Bisericii Sale. Cererea a şasea din Rugăciunea Domnească este: „Şi nu ne duce pe noi în ispită”. Prin ea, ne rugăm Tatălui ceresc ca «harul Lui să ne ferească de ispitele care întrec puterile noastre».

Ce este ispita şi cine este ispititorul?

Ispita este bântuiala cea rea, care amăgeşte şi împinge pe credincios sub jugul diavolului. Ispita nu este de la Dumnezeu că Dumnezeu nu ispiteşte pe nimeni (Iacov 1, 13) ci, după cum zice Origen, «dacă este un rău să te laşi ispitit (lucru pe care tocmai îl cerem să nu se întâmple), atunci cum să nu fie ab¬surd să ne gândim că Bunul Dumnezeu, Care nu poate aduce roade rele, ar arunca pe cineva în cele rele?». Avem de luptat împotriva duhurilor răutăţilor din văzduh (Efes. 6, 12). Iar Sfântul Grigorie de Nyssa numeşte ispititor pe diavolul. Ispita este uneltirea celui necurat: el este cel ce aţâţă în om pofta trupului, pofta ochilor şi trufia vieţii (I loan 2, 16). Cu aceste întreite bântuieli încercat el să ispitească chiar pe Hristos (Matei 4, 1 -11) şi cu ele a dus în ispită pe Eva, în rai:«Frumos era la vedere şi bun la mâncare rodul ce m-a omorât». Diavolul se foloseşte, de obicei, de slăbiciunile noastre, adică de împătimirea noastră pentru cele pământeşti, atunci când ne întinde momeala ispitei. Pescarul care vrea să prindă un anumit soi de peşte agaţă în cârligul unditei o anumită insectă, ce place îndeosebi acelui fel de peşte.

Ispita este păcat?

Ispita in sine nu este păcat dar învoirea cu ispită este păcat. Dumnezeu nu ispiteşte, dar îngăduie ispita fie pentru mântuirea sufletelor noastre, fie spre a ne da prilej să dovedim tăria credinţei noastre şi astfel, să avem drept la răsplătire: «Ispitele ce se întâmplă drepţilor sunt pentru încercare şi au şi plată». Se poate spune, pe bună dreptate, că ispitele sunt semne ale dumnezeieştii bunăvoinţe, aşa cum îi zice Arhanghelul Rafail lui Tobit: „Trebuia să fii ispitit fiindcă ai bineplăcut lui Dumnezeu” (Tobit 13, 13). Pentru aceea, oamenii cei mai bântuiţi de ispite sunt tocmai cei ce se tem de Dumnezeu şi fac voia Lui, căci Satana nu ispiteşte pe acela ce-l are deja în mână, ci pe acela care îi scapă sau îi zădărniceşte planurile lui. Sfântul Efrem Sirul a văzut în vedenie, tolănit pe ziduri, la poarta unei cetăţi pline de desfrâu, un singur diavol, care nu făcea altceva decât să se tot sucească leneş, când pe o parte, când pe alta. În schimb, în pustie a văzut un viespar întreg de draci dând târcoale în jurul unui singur pustnic îmbunătăţit. «Unde ispita bântuie mai aprig, acolo se poate spune că şi virtutea este mai mare». Ispitele folosesc la ceva? Ispitele ne sunt de mare folos: „Fericit este bărbatul care rabdă ispita, căci lămurit făcăndu-se va lua cununa vieţii” (Iacov 1, 12; 1,2, 4). Ispitele ne trezesc din nepăsare, ne smeresc, ne sporesc virtutea (copacul scuturat de vânt îşi înfige rădăcinile mai adânc), ne măresc dragostea de Dumnezeu, ne ajută să ne ispăşim păcatele chiar în viaţa de acum şi, în sfârşit, sporesc fericirea noastră veşnică (prin cioplire şi lustruire, piatra nestemată capătă mai multă strălucire).

Atunci, dacă nimeni pe pământ nu este scutit de băntuiala ispitelor; cum trebuie înţeleasă cererea „Şi nu ne duce pe noi în ispită”?

Într-adevăr, viaţa omului pe pământ este o luptă, după cum citim în Sfânta Scriptură (Iov 7, 1) şi, dacă cerem să fim scutiţi de lupta cu păcatul, nu cerem „ca să nu fim puşi la încercare, căci aşa ceva nu e cu putinţă, ci ca să nu fim biruiţi în ispită„. Ne rugăm „să ne întărească, cu harul Său, ca să putem răbda cu tărie şi cu bărbăţie, pana la sfârşit, caznele ce ni se vor da. Puterile noastre singure sunt oare suficiente pentru lupta împotriva ispitei? Numai cu puterile noastre nu putem birui ispita. De aceea, atunci când ispita ne bântuie, să ne rugăm lui Dumnezeu, ca să ne izbăvească (scape) cu harul Său. Dumnezeu nu îngăduie să fim ispitiţi peste puterile noastre (I Cor. 10, 13). Olarul nu ţine prea mult oalele în cuptor, ca să nu crape de prea mult foc. Din exemplul dreptului Iov se vede că diavolul are asupra omului numai atâta putere câtă îi îngăduie Dumnezeu (Iov 1, 12), iar dacă Dumnezeu îngăduie ispite mari, atunci El dă şi harul îndestulător spre a ţine piept încercărilor (II Cor. 12, 9). Harul de împotrivire ispitelor se dobândeşte prin rugăciuni. Cine se ispiteşte, aşadar, să cadă numaidecât la rugăciune şentru că aşa au făcut Sfinţii Apostoli în corabie, cuprinşi de furtună pe lacul Ghenizaretului (Matei 8, 25). Rugăciunea este pavăza cea mai puternică împotriva ispitei: „Privegheaţi şi vă rugaţi ca sa nu intraţi în ispită” (Matei 26, 41). Rugăciunea luminează mintea şi întăreşte voinţa. Aşadar, tâlcul cererii „şi nu ne duce pe noi in ispită” este nu să ne scape de ispită, că şi Sf. Apostol Pavel a cerut şi nu a fost ascultat (II Cor. 12, 7-9), ci să ne izbăvească de bântuielile ispitelor, care ne-ar putea prăvăli în păcat, să ne dea putere să ne împotrivim, să luptăm şi să biruim ispita.” (Învățătura de Credință Ortodoxă, Editura Doxologia, Iași, 2009).

Dumnezeu să te lumineze!

Pr. Andrei

27 Februarie 2015
mihaela întreabă:

buna ziua!
as vrea sa va intreb daca ceea ce se doneaza unei biserici ( vesminte, icoane... ) trebuie mai intai sfintite, inainte de a intra in utilizare ; daca da, in ce consta aceasta? multumesc

Răspunsuri
28 februarie 2015
andrei.atudori a răspuns:

Doamne ajută!
Veşmintele, icoanele, obiectele de cult, trebuie sfinţite înainte de a fi folosite la sfintele slujbe.
Ele pot fi sfinţite înainte de a fi donate, însă, cel mai adesea, se obişnuişte ca ele să fie sfinţite de către părintele slujitor al acelei biserici.
Rânduiala de sfinţire este una specială pentru fiecare veşmânt, icoană sau obiect de cult în parte şi implică rostirea unor rugăciuni speciale şi stropirea cu aghiazmă.
Din întrebarea dumneavoastră înţeleg că aţi dori să faceţi o donaţie, prin urmare vă recomand să vorbiţi înainte cu parohul bisericii la care doriţi să faceţi donaţia (pentru a vă asigura că ceea ce doriţi să donaţi împlineşte o nevoie reală a acelei biserici), după care să faceţi donaţia respectivă şi să lăsaţi rânduiala de sfinţire în seama părintelui respectiv.
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
pr. Andrei

22 Februarie 2015
Larisa întreabă:

Vreau sa va intreb.Care rugaciune este primita mai mult de Dumnezeu?Cea a inimii?Cum pot ajunge si eu sa ma rog asa cu sufletul cu inima,ma rog dar imi fuge mintea de la rugaciune cateodata nu imi sta rugaciune,imi vin in minte alte lucruri.Ce as putea face mai mult mai ales ca incepe si Postul.Multumesc

Răspunsuri
27 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută! Dragă Larisa, rugăciunea care este primită mai mult de Dumnezeu este, cel mai simplu spus, aceea pe care o faci după măsura posibilităților tale. Dumnezeu nu cere de la noi imposibilul ci numai să ne rugăm așa cum putem însă, cu smerenie, cu răbdare și stăruință. El ne va da har și pricepere și ne va ajuta să ne rugăm din ce în ce mai bine. Mintea fuge de la rugăciune dar noi trebuie să o aducem mereu înapoi. Îți recomand ca atunci când ai realizat că o parte a unei rugăciuni ai făcut-o doar cu buzele, iar minte a fost departe de ea, să reiei acel pasaj de rugăciune și să încerci să îl spui cu minte adunată la el. Pentru că suntem în Postul Mare, ar fi de dorit să încerci să te rogi mai mult, să mergi la biserică mai des și nu uita de Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie. Îți recomand să vorbești cu duhovnicul tău despre aceste lucruri. El te va ajuta! Rugăciuni cu folos duhovnciesc! pr. Andrei

24 Februarie 2015
madalin întreabă:

Suntem un cuplu de ortodocsi, casatoriti, si am fost rugati de un cuplu sa ii cununam dar cununia are loc in cadrul Bisericii Catolice. Este permis sa le fim nasi de cununie?

Răspunsuri
27 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Am să vă răspund cu o întrebare: Cum ați putea fi părinții spirituali și călăuzitori în cele ale familiei și ale credinței, pentru două persoane cu care nu împărtășiți aceeași credință?
Din punctul meu de vedere nu are logică și nu cred că ar fi potrivit. Aici nu vorbim de o relație de amiciție sau de prietenie ci de o relație harică între nași și fini. Ori dacă nu aveți comuniune de credință, pe ce se poate baza această relație harică? A fi nași nu presupune doar a ține o lumânare în cadrul unei slujbe ci e asumarea unei răspunderi față de cei pe care îi cununi ca fini. Consider că această asumare trebuie făcută numai în cadrul credinței pe care o mărturisești.
Așadar, nu vorbim dacă este permis sau nu (pentru că indiferent dacă este permis sau nu, până la urmă, sunteți liberi să faceți după cum vă dictează consțiința – mai ales că nu știu cum privește Biserica Romano- Catolică rolul nașilor la cununie, problema nașilor de alte confesiuni, etc.) ci dacă este potrivit sau nu. Iar eu cred că nu este potrivit.
Dumnezeu să vă lumineze!
Pr. Andrei

18 Februarie 2015
2222 întreabă:

buna dimineata!
am inteles ca rugaciunile se fac in orice moment al zilei, dar e nevoie de lumanare aprinsa, ingenunchere etc; eu lucrez la un birou, iar in timpul programului, mai citesc cate un paraclis al Maicii Domnului sau alte rugaciuni ( de pe diverse site-uri de pe internet ); chiar daca nu ma aflu in cadrul adecvat, sunt primite intr-un anumit procent? va multumesc

Răspunsuri
19 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Sfântul Apostol Pavel ne îndemnă să ne rugăm neîncetat. Fiecare dintre noi putem pune în practică acest îndemn după propria noastră putere. Sigur că rugăciunile făcute în genunchi, cu o lumânare sau candelă aprinsă în liniște și pace, sunt cele mai plăcute și aducătoare de har, însă sunt convins că și o rugăciune făcută peste zi, din fața calculatorului, stând pe scaun, este primită de Dumnezeu și sfinții Săi. Oriunde am fi, putem să înălțăm o rugăciune către Cer.
Cât privește procentele nu cred că le putem aduce în discuție când vine vorba de rugăciune. Datoria noastră este să ne rugăm și să îl lăsam pe Dumnezeu să judece cât de primite sunt rugăciunile noastre.
Nici o rugăciune înălțată Domnului nu se pierde în văzduh!
Domnul să vă dea rugăciune cu folos duhovnicesc!
pr. Andrei

17 Februarie 2015
Horia întreabă:

Doresc sa va intreb daca poti avea 2 perechi de nasi de cununie sau doar una?
Doamne ajuta!

Răspunsuri
17 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Recomandarea este ca familia nou întemeiată să aibă o singură pereche de nași. Aceștia trebuie să fie creștini ortodocși și să fi primit ei înșiși Sfânta Taină a Cununiei. Este adevărat că în practică se mai obișnuiește pe alocuri ca mirii să aibă câte două perechi de nași (în unele zone ale țării chiar și mai multe de atât) însă, personal, nu văd sensul unei astfel de practici.
Până la urmă, este în logica lucrurilor să avem doi părinți (nu mai mulți) sufletești (nașul și nașa) de vreme ce avem doar doi părinți trupești (tata și mama).
Cu atât mai departe este de rânduiala firească a avea mai multe perechi de nași la cununie, dacă motivația acestei alegeri, are la bază considerente de natură economică, socială etc. Chiar relațiile între miri și perechile de nași poate avea de suferit în timp datorită unei înclinații naturale de a-i prețui pe unii mai mult decât pe alții.
Recomandarea mea este să vă alegeți o singură pereche de nași pe care să îi respectați, cu care să aveți o relație frumoasă și care să vă ajute cu adevărat în viața duhovnicească și de familie. Dar nu pot să spun că e neapărat o greșeală dacă veți avea două perechi de nași.
Vă îndemn să vă sfătuiți cu duhovnciul dumneavoastră cu privire la acest lucru. Indiferent să veți alege să aveți o sigură pereche sau două perechi de nași să alegeți în deplină cunoștință de cauză și să vă asumați această alegere.
Bucurii de la Domnul!
Pr. Andrei

15 Februarie 2015
Calgoldarplin întreabă:

Bună ziua. Aș dori să aflu dacă se poate face cununie în Duminica Tomii (19 aprilie 2015). Am auzit de "dispensă", însă mie îmi pare ca o improvizație modernă mai degrabă decât ceva canonic. Aștept răspunsul dumneavoastră. Vă mulțumesc. Doamne ajută!

Răspunsuri
16 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Rânduiala spune că nu se fac nunți de la lăsatul sec de carne pentru Postul Mare și până la Duminica Sfântului Apostol Toma. Anul acesta vorbim de perioada 16 februarie – 18 aprilie). Prin urmare se poate săvârși Sfânta Taină a Cununiei în Duminica Sfântului Apostol Toma (19 aprilie). Puteți verifica acest lucru uitându-vă în orice calendar creștin-ortodox în locul în care se menționează perioadele din an în care nu se fac nunți.
Vă recomand să vorbiți din timp cu părintele de la biserica în care doriți să vă cununați despre acest lucru.
În altă ordine de idei vă rog să aveți în vedere că dispensa nu este o „improvizație modernă” ci o noțiune cu care Biserica a lucrat dintotdeauna. Iată definiția ei dintr-un dicționar de termeni religioși: „Dispensa are scopul de a armoniza nevoile vieții naturale cu cele duhovnicești cu condiția de a respecta fară știrbire legile dogmatice și morale, spre folosul persoanei, al societății și al Bisericii. Prin dispensă nu se abroga canoanele, ci numai se interpretează temporar spre a se aplica de la caz la caz, în spiritul legii Domnului și al Bisericii”.
Bucurii de la Domnul!
Pr. Andrei

16 Februarie 2015
Mihai întreabă:

Doamne ajuta! se mananca carne in Duminica Infricosatoarei Judecati (lasatului sec de carne)?

Răspunsuri
15 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajuta! Da, se poate consuma carne, fiind ziua in care se lasa sec. Incepand cu ziua de maine, luni 16.02, este dezlegare numai la lapte, branza, oua si peste, timp de o saptamana, pana la Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Post cu folos duhovnicesc! pr. Andrei

13 Februarie 2015
Nicoleta întreabă:

Prea cucernice parinte, in cazul in care m-am spovedit, am primit dezlegare de pacate dar nu am fost impartasita deoarece nu am tinut postul inainte de spovedanie, sunt considerate pacatele iertate? Mentionez ca nu reusesc sa ma duc in urmatoarele zile pregatita sa ma impartasesc din cauza serviciului. Cel mai probabil o sa merg in post, la o noua spovedanie . Mai trebuie marturisite pacatele din spovedania anterioara pentru care am primit dezlegare dar nu am fost si impartasita? Va multumesc !!!

Răspunsuri
13 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Păcatele vă sunt dezlegate chiar dacă nu ați primit Sfânta Împărtășanie și nu trebuie să le mai mărtursiți la următoarea spovedanie (asta desigur, dacă între timp, nu ați mai repetat unele dintre ele).
Deși sunt foarte strâns legate una de cealaltă, Sfânta Taină a Spovedaniei și Sfânta Taină a Euharistiei (Împărtășaniei) sunt două Sfinte Taine distincte, cu rânduieli și efecte proprii asupra creștinului care le primește. Prin Sfânta Spovedanie ni se iartă toate păcatele mărturisite după care ne putem uni cu Hristos în modul cel mai deplin și real prin Sfânta Taină a Euharistiei, spre viața de veci.
Dacă duhovnicul nu ne dă binecuvântare să ne împărtășim, datorită păcatelor noastre sau alte motive pe care le crede de cuviință (fiind răspunzător înainte lui Dumnezeu de decizia pe care o ia și într-un sens și în altul), ține de noi ca prin pocăință, schimbare a vieții și spovedanie să ajungem să primim acest mare dar: Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.
Vă îndemn să încercați să vă spovediți și să vă împărtășiți în mod constant. Spovedania și Împărtășania sunt esențiale pentru mântuirea noastră!
Bucurii de la Domnul!
pr. Andrei

12 Februarie 2015
Nicoleta întreabă:

Prea cucernice parinte, vreau sa va intreb daca se considera deslegate pacatele dupa spovedanie daca in momentul citiri rugaciuni de dezlegare de la sfarsitul spovedaniei , intr-un moment de neatentie , nu am auzit cand s-a rostit numele meu, adica a persoanei care s-a spovedit iar preotul a facut dezlegarea cu mainile pe cap, asa cum se obisnuieste?

Răspunsuri
12 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Fiți fără grijă, păcatele vă sunt dezlegate. Rămâne să vă străduiți ca pâna la următoarea spovedanie să încercați să nu le mai repetați.
Domnul să vă dăruiască spovedanii cu folos duhovnicesc!
pr. Andrei

29 Ianuarie 2015
Beatrix întreabă:

Daca eu sunt de religia reformata pot sami schimb religia? Sa fiu ortodoxa

Răspunsuri
12 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Răspunsul cel mai scurt cu putință este: Da!
Schimbarea religiei este o problemă de conștiință personală și un pas esențial în viața oricărui om. Faptul că doriți să deveniți fiică a Bisericii Ortodoxe Române mă bucură nespus și mă face să vă spun: „Bine ați venit acasă!”
Până a deveni creștin- ortodoxă există câțiva pași pe care trebuie să îi urmați.
Ca să vă fie cât mai clară procedura vă redau mai jos indicațiile cu privire la aceasta din cartea cu titlul „Primirea la Ortodoxie a celor de alte credințe”, apărută la Editura Institutului Biblic și de Misiune a Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2014. Deși vi se poate părea complicat, la prima vedere, să știți că nu este așa și că această rânduială poate fi adaptată de la caz la caz, având în vedere situațiile specifice. Orice preot vă poate sfătui în acest sens și vă poate ajuta în acest demers. Iată ce spune rânduiala:
„După ce preotul a luat cunoştinţă despre dorinţa unei persoane de a veni la Ortodoxie, el înştiinţează în scris, pe ierarhul său eparhiot despre aceasta, trimiţând şi cererea candidatului (n.n. există un model de cerere) scrisă şi semnată de el (sau, în cazul copiilor, de un părinte sau un tutore legal). După ce a primit în scris binecuvântarea pentru începerea catehizării, mai întâi îl întreabă pe cel ce vine la Ortodoxie despre toate credinţele şi învăţăturile rătăcite la care a fost părtaş până atunci, arătându-i cu dovezi din Sfânta Scriptură greşelile lor. Apoi îl învaţă cu stăruinţă şi-l întăreşte în credinţa ortodoxă, povăţuindu-1 cum să vieţuiască în chip plăcut lui Dumnezeu. De asemenea, acesta va avea un naş, credincios cunoscător şi trăitor al dreptei credinţe, care să-i fie bun sfătuitor, atât în vederea primirii la Ortodoxie, cât şi după aceea. Primirea nu trebuie făcută în grabă, pentru a avea timp să cunoască bine învăţătura de credinţă ortodoxă şi dreapta vieţuire. Catehizarea durează de obicei şase luni, sau cel puţin trei luni cu recomandarea preotului pregătitor. În acest timp, va participa la sfintele slujbe (stând, în calitate de catehumen, în pronaosul bisericii), va ţine posturile rânduite, stăruind în rugăciune şi în citirea catehismului ortodox, precum şi a altor cărţi folositoare pentru suflet.
Când preotul socoteşte că acesta a înţeles dreapta învăţătură şi vieţuire şi cunoaşte că este hotărât să devină credincios al Sfintei Biserici Ortodoxe, rânduieşte ziua primirii lui, îndemnându-l să postească timp de o săptămână, înainte de săvârşirea slujbei cuvenite, şi să se pregătească pentru a-şi mărturisi toate păcatele sale.
Primirea la Ortodoxie se poate face în cadrul unei parohii, dar şi al unei mănăstiri, cu binecuvântarea chiriarhului.”
Iată o sumarizare a pașilor:
1. Căutarea unei parohii/mănăstiri și a unui preot care să vă călăuzeacă în acest demers;
2. Realizarea unei cereri care să fie adresată episcoplui locului și care să fie semnată și de preotul de la punctul 2;
3. Catehizarea (perioada în care veți învăța și vă veți însuși adevărurile de credință creștin-ortodoxe);
4. Spovedania sau mărturisirea păcatelor;
5. Slujba propriu-zisă de primire la Ortodoxie;
Vă îndemn să luați legătura cu un preot ortodox din localitatea în care aveți domiciliul, să îi vorbiți despre intenția dumneavoastră și să îl rugați să vă ofere ajutorul.
Mă rog Bunului Dumnezeu să vă lumineze, să vă întărească și să vă ajute să vă duceți gândul la îndeplinire!
pr. Andrei

12 Februarie 2015
cristina întreabă:

Buna ziua!! Fratele meu tocmai mi-a propus mie si prietenului meu sa ii botezam copilasul. Eu si prietenul meu suntem de aproape 6 ani impreuna, inca nu suntem cununati, insa speram ca la anul sa se cununam...Este bine sa botezam noi chiar daca nu suntem cununati? Ce am putea face pentru a fi bine?Tin sa precizez ca imi doresc foarte mult sa botez copilul...Multumesc!( si daca botezam amandoi, ne mai putem cununa? adica sa nu ne facem neamuri si sa nu ne mai putem casatori..)

Răspunsuri
12 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Ai intuit bine faptul că nu puteți boteza amândoi copilul pentru că ați deveni rude spirituale și nu ați mai putea fi cununați, după aceea, din această cauză.
Dacă îți dorești foarte mult să botezi pruncul poți face acest lucru numai singură și fără nici o implicare a prietenului tău în slujba botezului în sine. El poate lua parte la ea însă nu poate ține lumânarea, nu poate rosti lepădările sau Crezul, nu poate primi pruncul în brațe după ce este scos din cristelniță, mai pe scurt, poate participa ca orice alt credincios/invitat dar nu poate face nimic din cele pe care un naș trebuie să le facă la botez. O rudă apropită te poate ajuta cu ținerea lumânării pe parcursul slujbei pentru că vă va fi greu să ții și copilul și lumânarea în același timp vreme îndelungată.
Vorbește cu părintele care va săvârși botezul despre acest lucru și el te va putea îndruma cum se cuvine. Oricum, cert este că nu puteți boteza împreună până când nu veți primi Sfânta Taină a Cununiei, fapt care sper să se întâmple cât mai repede, pentru că v-ar fi de mare folos și v-ar ajuta să intrați în rânduială din acest punct de vedere.
Domnul să dăruiască multă sănătate copilașului iar pe voi să vă lumineze!
pr. Andrei

12 Februarie 2015
Simona întreabă:

Puteti va rog sa imi spuneti daca este ingaduit ca sora si cumnatul meu sa fie nasi? Am primit raspunsuri negative de la doi preoti, insa cunosc multe persoane care au sora sau fratele ca nas. Multumesc.

Răspunsuri
12 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută! Nu cunosc motivele pentru care cei doi părinți v-au dat răspunsuri negative și nici nu pot să îmi dau seama care au fost motivațiile lor. Trebuie văzut dacă răspunsurile lor se bazează pe vreo rânduială bisericească (deși este puțin probabil), pe un obicei local sau pe o proprie înțelegere a nășitului. Aveți dreptate când spuneți că există multe persoane care au ca nași de cununie fratele/cumata sau sora/cumnatul. Însă, poate în întrebarea dumneavoastră omiteți vreun detaliu important (dacă sora și cumnatul sunt cununați religios, dacă sunt creștin ortodocși sau dacă ar putea exista vreun alt motiv legate de ei doi care i-ar fi determinat pe cei doi părinți să vă răspundă negativ). Cert este faptul că, privitor la nașii de cununie rânduiala Bisericii spune că ei trebuie să fie creștini ortodocși care să fie la rândul lor cununați în Biserica Ortodoxă și să aibă o viață cât mai morală, fără să impună alte „limitări” legate de vârstă sau de existența unui grad de rudenie între finii și nașii de cununie. În ceea ce privește botezul nu este nici un impediment ca fratele/sora să fie nașul/a de botez al copilului fratelui sau sorei. Iar cel care spune că nu este așa, fie el și preot, trebuie să argumeneze. Încercați să aflați, cu răbdare și tact, care sunt motivele concrete pentru care cei doi părinți v-au spus că nu este posibil acest lucru. Dacă ei rămân fermi în răspunsul lor, fără să argumenteze canonic răspunsul, iar dumneavoastră rămâneți feri în hotărârea ca sora și cumnatul să vă fie nași de cununie atunci cred că ați putea să întrebați și alți părinți din zona în care locuiți despre acest subiect. Cu răbdare, calm și multă rugăciune veți reuși ajungeți la o concluzie și apoi la o decizie care să fie cea mai bună pentru familia pe care urmează să o întemeiați. Alegerea nașilor de cununie este foarte importantă și nu trebuie tratată simplist. Nașii sunt foarte importanți pentru familie! Domnul să vă lumineze! pr. Andrei

7 Februarie 2015
2222 întreabă:

va multumesc frumos pentru sfat; am procedat întocmai, iar parintele a accepatat sa daruiesc eu lumanarea pentru Inviere.
as mai avea o intrebare: am vazut ca la slujba vecerniei, credinciosii dau preotului lumanari când trece cu cadelnita; ce semnifica acestea? va multumesc

Răspunsuri
12 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Probabil este un obicei local, despre care, personal, este prima oară când aud, așa că nu vă pot spune ce semnificație ar putea avea.
Cred că cel mai simplu ar fi să îl întrebați pe părintele paroh și sunt convins că vă va explica despre ce este vorba.
Domnul să vă binecuvinteze!
pr. Andrei

8 Februarie 2015
Alina întreabă:

Doamne ajuta! eu sunt o crestina ortodoxa si vreau sa ma casatoresc cu un baiat italian catolic. Dorim sa facem casatoria mixta cu ritualul ortodox. Dinsul este credincios si nu vrea sa renunte la religia lui. Ce sfaturi ne dati? Multumesc mult.

Răspunsuri
10 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Căsătoriile mixte sunt acceptate în Biserica Ortodoxă, numai dacă se îndeplinesc câteva condiții:
1. Trebuie să aveți o dispensă oferită de către ierarhul care conduce eparhia din care face parte biserica ortodoxă în care se va oficia biserica. În acest sens, se depune un dosar la centrul eparhial al episcopiei respective în care trebuie atașate mai multe documente. Trebuie să vă interesați la centrul eparhial despre pașii pe care trebuie să îi urmați pentru primirea acestei dispense. Preotul paroh vă poate îndruma cu privire la aceasta și este bine să vă ocupați din timp de acest aspect esențial.
2. Copii trebuie botezați și crescuți în credința ortodoxă.
3. Nașii de cununie (și ai copiilor) trebuie să fie ortodocși.
Acestea ar fi condițiile în care se poate oficia o căsătorie mixtă, însă, trebuie să vă spun faptul că acest tip de căsătorie este o derogare de la regulă, implică multe „compromisuri” din punct de vedere moral și duhovnicesc și dificultăți educarea copiilor (mai ales din punct de vedere duhovnicesc).
Cel mai indicat ar fi ca viitorul dumneavoastră soț să accepte trecere la credința ortodoxă. Dar asta ține de modul în care vă înțelegeți în cuplu, de relația pe care o aveți unul cu celălalt. Este cel mai bun sfat pe care vi l-aș putea da. Odată ce vă asumați o căsătorie mixtă trebuie să vă asumați și inconvenientele ei și să trăiți cu ele. Câtă vreme cei doi soți nu cred la fel există mereu loc pentru ispite de tot felul, iar ele se întețesc după ce apar copiii. Cred că este o situație delicată, iar decizia vă aparține în totalitate. Mă rog Bunului Dumnezeu să vă ajute!
Domnul să vă lumineze!
pr. Andrei

12 Februarie 2015
Letitia întreabă:

Doamne ajută! Îmi puteți spune, dacă știți, este indicat în timpul sarcinii să facem închinăciuni și metanii? Mulțumesc.

Răspunsuri
9 februarie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută! Dacă nu există contraindicații medicale cu privire la activitatea fizică în timpul sarcinii, cel puțin în primele luni, nu văd nici o problemă ca o viitoare mamă să facă metanii și mai ales închinăciuni (care sunt mult mai ușor de făcut și nu implică un efort fizic prea mare). Sunt femei însărcinate care fac jogging sau merg la fel de fel de săli de gimnastică pentru a-și menține un anumit tonus fizic. Desigur, în ultimele luni de sarcină, lucrurile stau cu totul altfel. Dacă medicul își dă acordul pentru activitățile fizice în general și dumneavoastră vă simțiți bine eu nu văd nici o contradincație, atâta vreme cât păstrați o limită și sunteți permanent atentă la dumneavoastră și la prunc. Cred că ar fi bine să puneți accentul pe rugăciune, Spovedanie și Împărtășanie iar metaniile și/sau închinăciunile să le faceți dacă puteți și cât puteți. Domnul să vă binecuvinteze! pr. Andrei