Dezlegarea farmecelor vrăjitoriilor şi îndepărtarea duşmanilor - 2011-05-30 23:44:30

Consiliere online
Dezlegarea farmecelor vrăjitoriilor şi îndepărtarea duşmanilor
30 Mai 2011
iulian întreabă:
Ce trebuie de făcut când ai vecin o vrăjitoare şi duşmani ? Pentru dezlegări (cununii) şi blesteme.
Răspunsuri
30 Mai 2011
ioanistrati a răspuns:
De multe ori oamenii au o frică inexplicabilă de vrăji. Sunt oameni care suspectează pe toată lumea de asta. Mai ales femeile pe femei. Dacă însă chiar există o vrăjitoare vecină cu dumneavoastră, nu aveţi de ce să vă faceţi grijă, dacă sunteţi credincioasă. Vrăjile nu pot nimic împotriva creştinilor care se spovedesc, se împărtăşesc cu Trupul lui Hristos, participă la slujbele dumnezeieşti, se roagă mult şi fac milostenie. Dacă însă nu faceţi cele de mai sus, e bine să vă faceţi griji. Virusul spiritual al vrăjilor nu poate infesta decât un om vulnerabil şi cu sistemul imunitar duhovnicesc slăbit. Mergeţi la preot să vă citească rugăciuni împotriva vrăjilor, rugaţi-vă mai mult, şi faceţi lucrurile de mai sus. Şi totul va fi bine. Diavolul nu e mai puternic decât Dumnezeu. Pr. I. Istrati
Alte întrebări
27 Noiembrie 2014
Irina întreabă:

este pacat sa traiesti cu o persoana pana la cununie?si este adevarat ca tot timpulk vor aparea certuri intre cei doi daca nu au binecuvantarea parintilor?

Răspunsuri
28 noiembrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
La prima întrebare răspunsul este: da. Da, este păcat să „trăiești” cu o persoană până la cununie. Păcatul acesta se numește desfrânare sau curvie și în învățătura Bisericii este numărat în șirul păcatelor de moarte (capitale).
Iată câteva scurte articole despre acesta:
http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/despre-pacatul-desfraului
http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/patima-desfranarii
http://www.doxologia.ro/cuvant-de-folos/despre-pacatul-desfranarii
http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/cum-trebuie-combatut-pacatu...
Ele pot să te ajute să înțelegi mai bine de ce acest păcat este așa de grav însă, sunt multe alte lucruri care ar putea fi spuse.
Experiența pastorală a Bisericii arată faptul că tinerii care „trăiesc” împreună înainte de cununie sunt predispuși la certuri, la „erodarea” rapidă a relației, depărțiri, săvărșirea păcatului uciderii prin avorturi și la multe alte lucruri pe care, din păcate, le iau cu ei și în căsnicie (în eventualitatea că ajung la ea).
Dacă la prima ta întrebare lucrurile sunt clare, cu privire la a doua ta întrebare, lucrurile trebuie puțin nuanțate. În una din rugăciunile de la Sfânta Taină a Cununiei se spune: „Rugăciunile părinților zidesc temeliile caselor copiilor”. Este de dorit ca doi tineri să aibă binecuvântarea părinților lor pentru a se căsători, deoarece asta îi va ajuta foarte mult.
Citește acest scurt articol: http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/binecuvantarea-parintilor-p...
Așadar, nuanța constă în motivația pentru care părinții nu sunt de acord cu relația respectivă. Dacă arumentele lor sunt valabile, plauzibile și bazate pe realitate, atunci au dreptul de a nu fi de acord cu relația, iar cei doi tineri vor trebuie să decidă ce vor face plecând de la acest fapt. Orice decizie ar lua trebuie asumată de amândoi. Lipsa binecuvântării părinților în baza unor arumente temeinice le poate aduce necazuri în cuplu. Pe de altă parte, dacă argumentele părinților sunt ilogice, subiective și fără fundament atunci consider că lipsa binecuvântării lor nu va constitui o piedică în dezvoltarea unei relații frumoase. Toate sunt în mâna lui Dumnezeu!
Și pentru prima întrebare și pentru cea de a doua ai neapărată nevoie de sfatul unui părinte duhovnic în scaunul de spovedanie. Suntem în Postul Nașterii Domnului și prin urmare este un moment foarte potrivit să mergi să te spovedești și să îți lămurești aceste lucruri. Te îndemn călduros să mergi cât se poate de repede să te spovedești. Un duhovnic te va ajuta mult să îți pui ordine în viață.
Dumnezeu să te lumineze!
Pr. Andrei

14 Noiembrie 2014
Cos întreabă:

Doamne ajuta! Am terminat facultatea acum doi ani dar nu pot sa mi iau licenta nici cum. De trei ori am schimbat tema pentru ca nu pot termina, pur si simplu incep, parca merge bine si apoi ma opresc si nu mai pot sa o termin. As vrea sa stiu ce sa fac, ce rugaciuni sa citesc,cum sa tin post. Deja am ajuns la capatul puterilor, de multe ori m-am gandit sa mi pun capat zilelor, doar pentru a nu mi face parintii de rusine. Imi mai zicea cineva ca poate m-a blestemat cineva sau m-a deocheat, habar nu am daca este posibil pentru ca tind sa nu cred in asa ceva. Va multumesc!

Răspunsuri
26 noiembrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Cred că problema nu este neapărat faptul că ai schimbat tema de trei ori. Mai există și alți studenți care fac acest lucru. Sunt persoane care își iau licența la mulți ani după terminarea facultății, din motive din cele mai diverse. Trebuie descoperit de unde vine inconstanța cu care te confrunți. Este esențial să ai un părinte la care să te spovedești (duhovnic) și care să te ajute să descoperi ce anume te face să treci prin aceste stări. El te va putea învăța cum să te rogi, cum să postești și altele. Aceste lucruri trebuie „personalizate” foarte bine așa încât nu pot să îți recomand un „program duhovnicesc.” Există anumite rugăciuni de dezlegare pe care duhovnicul, considerând că este necesar, ar putea să ți le citească. Din fața unui calculator nu pot să îți spun dacă e necesar sau nu. Trebuie o analiză atentă. Pot totuși să te încurajez să te rogi mult Maicii Domnului. Paraclisele sale sunt de mare folos la vreme de tristețe. Caută-ți un duhovnic! Să fie un părinte în fața căruia să te poți destăinui și în despre care să ai convingerea că te poate ajuta! Dacă nu reuști să îl găsești „din prima”, caută-l până ce îl vei găsi. Dacă ai deja un duhovnic atunci vorbește deschis cu el despre aceste trăiri ale tale. Asta te va ajuta extrem de mult!
Cât despre pus capăt zilelor, nici nu vreau să vorbesc despre așa ceva. Ar fi modul suprem în care ai putea să îți faci părinții de rușine. Pe lângă asta, faptul că nu ai luat încă licența, este o picătură de apă într-un ocean. Alungă de la tine astfel de gânduri!
În altă ordine de idei, tehnic vorbind, e foarte important să păstezi legătura cu profesorul care îți coordonează lucrarea de licență. Stai de capul lui/ei până ce vei reuși să îi dai ceva la corectat și apoi urmează instrucțiunile sale. În plus, ține cont că nu există lucrarea de licență perfectă.
Să nu uiți faptul că nu o diplomă sau alta te definesc pe tine ca persoană. Ia această situație în care te afli ca pe o oportunitate de crește ca om și de a te cunoaște mai bine. O șansă de a te apropia de Dumnezeu, care are puterea de a te ajuta să treci prin orice. El te iubește chiar dacă ești sau nu licențiată! Te iubește și este mai aprope de tine decât ai putea să crezi! Lasă-L să te îndrume și ai nădejde în El! Când simți că ai ajuns la capătul puterilor înțelege faptul că sursa puterii noastre nu trebuie să fie în noi înșine (suntem cu toții oameni slabi, supuși greșelilor și „obosim” repede) ci în Dumnezeu. „Toate le pot în Hristos, Cel care mă întărește!” spune Sântul Apostol Pavel în una din Epistolele sale. Poți face din aceste cuvinte un fel de motto al vieții tale și să mergi mai departe cu nădejde în Dumnezeu.
Dumnezeu să te lumineze și să te binecuvinteze!
Pr. Andrei

24 Noiembrie 2014
Ana întreabă:

Doamne ajuta! Parinte va rog din toata inima sa imi imi spune-ti cum sa imi ajut prietena in situatia in care ea iubeste pe cineva,dar sta impreuna cu un alt baiat.Nu stie ce sa faca cu viata ei nu stie ce sa aleaga ii este frica ca va ramane singura! Vrea cu orice pret sa se casatoreasca dar nu reuseste cu nici unul sa ramana.Va rog sa imi dati un sfat sa o pot ajuta,ce trebuie sa faca in situatia asta?

Răspunsuri
24 noiembrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Dacă spune că iubește un băiat dar stă împreună cu altul atunci e o problemă serioasă. Pentru că nu o cunosc (nu știu exact de ce se află în această situație, ce resorturi duhovnicești și/sau psihologice o împing spre un astfel de comportament) nu pot îți dau un răspuns precis. Chiar și așa, ceea ce pot să să te îndemn este să te rogi foarte mult pentru ea. Sfătuiește-o să meargă să se spovedească des și să păstreze legătura cu un duhovnic care să o ajute să iasă din această situație. Trebuie văzut de ce anume trăiește o astfel de viață. Poate chiar faptul că își dorește să se căsătorească „cu orice preț” este una din probleme. Are nevoie de sprijin și compasiune. Când va înțelege că Dumnezeu lucrează în viața ei dacă Îl lasă și dacă Îl ascultă, atunci își va putea găsi liniștea.
Ca să sumarizez: are nevoie de multă rugăciune și sfatul unui duhovnic!
Dumnezeu să vă ajute!
pr. Andrei

19 Noiembrie 2014
Iosif întreabă:

Coboara binecuvantarea lui Dumnezeu in casatoriile la celelalte confesiuni ? Cununia lor religioasa are vreo importanta? Ma refer in mod special la protestanti. Multumesc!

Răspunsuri
19 noiembrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Imi pare rău, însă nu vă pot răspunde la aceste întrebări pentru că răspunsurile nu țin de mine. Pot să vă spun cu siguranță că Dumnezeu binecuvintează Sfânta Taină a Cununiei săvârșită în Biserica Ortodoxă și că ea este extrem de importantă, dar nu am cum să știu cum privește El căsătoriile din cadrul altor confesiuni creștine. Dumnezeu este liber să binecuvinteze pe cine dorește și nu trebuie să ne dea nouă explicații pentru asta. În plus, nu știu cât de important este pentru noi să aveam un răspuns cu „da” sau „nu” la această întrebare, sau la altele asemenea ei, pentru că nu e un răspuns esențial pentru mântuirea noastră (desigur, dacă întrebare este una generală, pentru simpla informare și nu privește o eventuală căsătorie mixtă sau alte chestiuni de natură personală). Cel mai bine este să de bucurăm de harul și binecuvântarea lui Dumnezeu pe care le aveam în Biserica noastră și să îl lăsăm pe El să lucreze după cum voiește în celelalte confesiuni creștine sau în lumea necreștină. Taina lucrării lui Dumnezeu în lume, printre oameni, este prea mare iar noi nu putem avea pretenția de a o cunoaște. Dar putem să Îi dăm slavă pentru ea!
Dumnezeu să vă binecuvinteze!
Pr. Andrei

18 Noiembrie 2014
silviu întreabă:

Mirenii au voie sa spuna rugaciunea inimii

Răspunsuri
18 noiembrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Silviu, nu doar că au voie mirenii să spună rugăciunea inimii ci este chiar foarte indicat să o rostească ori de cât ori au ocazia. Este recomandat ca rostirea ei să se facă cu binecuvântarea și sfatul duhovnicului.
Bucurii de la Domnul!
pr. Andrei

15 Noiembrie 2014
MIHAELA întreabă:

Va rog sa-mi spuneti daca conceperea unui copil in perioada de post reprezinta pacat?va multumesc

Răspunsuri
18 noiembrie 2014
Anonim a răspuns:

Domane ajută, Mihaela, este o întrebare foarte delicată, nu datorită subiectului ei ci datorită multelor nuanțe pe care ar trebui le conțină un răspuns la ea, nuanțe imposibil de redat într-un răspuns scris la o întrebare online. Prin urmare, pentru a nu fi înțeles greșit, de tine sau de oricine ar citi acest răspuns, nu pot decât să îți recomand să porți această discuție cu duhovnicul tău. Intimitatea cuplului este un lucru despre care nu putem vorbi oricum și oricunde pentru că sunt lucruri foarte delicate. Sunt oameni și oameni, cazuri și cazuri, situații și situații, iar răspunsul trebuie foarte atent particularizat. În această situație, cu toată părerea de rău, eu nu pot face acest lucru. Așadar, insist să porți această discuție cu soțul tău și apoi cu duhovnicul vostru. Dumnezeu să vă lumineze! pr. Andrei

8 Noiembrie 2014
Cristina întreabă:

Doamne ajuta! Daca faci un rau cuiva se intoarce?ma contrazic mereu cu oamenii care spun ca toate se intorc si eu nu cred in asa ceva!Eu una nu am vazut vreodata sa se intoarca cuiva care mia facut mie rau....Pur si simplu nu cred si asta ma face sa am ganduri mereu contradictori cu mine si nu ma simt bine gandind diferit de altii!

Răspunsuri
11 noiembrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Sincer nu cred că are rost să vă contraziceți cu nimeni legat de acest subiect. Expresia acesta „daca faci un rau cuiva se intoarce” este foarte generală. Vom da seama, în viața acesta și/sau în viața veșnică, pentru răul pe care îl facem celor din jur. Așadar, un răspuns la întrebare poate fi „da”. Însă, când și cum anume se întoarece răul este un lucru pe care nu îl putem ști.
Așadar, dacă nu credeți acest lucru și aveți altă părere decât cei din jur, nu este nici o problemă. Nu este un subiect important pentru mântuirea dumneavoastră. Devine important abia atunci când îi urâți, nu îi puteți ierta pe cei care v-au făcut vreun rău (sau le doriți răul), pentru că un suflet și o minte presărate de ură nu pot să fie într-o legătură vie și sănătoasă cu Dumnezeu.
Nu cred că are rost să vă pierdeți vremea cu astfel de gânduri care privesc felul în care cineva „plătește” pentru păcatele sale. Cel mai bine este să încercați, pe cât vă este cu putință în acest moment, să urmați cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos care spune: „Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blesteamă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatamă și vă prigonesc.” (Evanghelia după Matei, capitolul 5, versetul 44).
Dumnezeu să vă lumineze!
Pr. Andrei

8 Noiembrie 2014
Adrian întreabă:

Doamne ajuta. Citind viata Sf Cuvioase Matrona (9-noiembrie) am dat peste un paragraf pe care nu il inteleg, fiind referitor la deschiderea Sf Evanghelii. Viata Sfintei se afla aici: http://paginiortodoxe.tripod.com/vsnov/11-09-cv_matroana.html La un moment dat este un paragraf: " Căci Matroana şi-a tuns părul capului ei, s-a îmbrăcat în haine de bărbat şi a mers cu fericita Evghenia în biserica Sfinţilor Apostoli, unde rugîndu-se, a deschis Sfînta Evanghelie, vrînd să adeverească dacă binevoieşte Dumnezeu în hotărîrea ei şi a aflat cuvintele acestea". Acelasi text se afla si in cartile tiparite pentru Vietile Sfintilor (ed. Man. Sihastria, 2013). Cum trebuie citit/inteles acest paragraf? Multumesc de raspuns. Adrian

Răspunsuri
11 noiembrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută! Domnule Adrian, cred că pur și simplu, Sfânta Matroana a căutat un „semn” prin care să vadă dacă Dumnezeu binecuvintează hotărârea ei. Viața sa spune că a deschis la cuvintele: „De voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine şi să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze.”. Pe paginile pe care le-a deschis cu siguranță existau și alte cuvinte însă cred că acestea au rezonat cu dorința Sfintei Matroana și le-a simțit ca un „glas” al lui Dumnezeu pentru ea. Ea nu vrut să vadă ce îi „rezervă viitorul” ci a dorit să-și întărească, cu ajutorul Cuvântului lui Dumnezeu decizia luată. Sunt convins că, atunci când ați citit acest text, gândul v-a zburat la practica de „deschidere a cărții” pe care, din păcate, unii preoți o proliferează. Vă recomand să citiți articolul din linkul de mai jos, scris de părintele Arhimandrit Mihail Daniliuc pentru portalul nostru, care este legat de acest subiect: http://www.doxologia.ro/puncte-de-vedere/parinte-deschide-mi-evanghelia-... Așadar, momentul acesta din viața Sfintei Matroana și practica „deschiderii cărții” sunt două lucruri total diferite. Primul este un gest de întărire a unei convingeri/decizii deja existente pe când „deschiderea cărții” este un „ritual” vecin cu vrăjitoria și ghicitul. Biserica nu a încurajat niciodată folosirea Sfintei Scripturi pentru „decriptarea” unor mesaje divine în sensul ghicirii viitorului. Cuvântul Sfintei Scripturi are un alt rost! Dumnezeu să vă binecuvinteze! pr. Andrei

4 Noiembrie 2014
anca marin întreabă:

Multumesc preotului Andrei pentru sfaturile trimise,sfaturi care sunt aidoma celor primite de la mama mea.Va asigur ca voi proceda asa cum m-ati sfatuit .Dumnezeu sa va ajute in tot ceea ce faceti.
Amin!

Răspunsuri
5 noiembrie 2014
Anonim a răspuns:

Domnul să vă binecuvinteze! pr. Andrei

30 Octombrie 2014
ana întreabă:

Doamne ajuta! Parinte nu pot ierta pe cei care m_au vorbit de rau,pur si simplu nu pot orice as face nu imi pot lua gandul ca din cauza lor eu sufar. Am pierdut definitiv o persoana draga din cauza unora care nu au grija de viata lor si se implica in a mea.Ce trebuie sa fac in acest caz?Ori cat ma rog ori cate as face aceea persoana nu se mai intoarce la mine.

Răspunsuri
3 noiembrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Despre iertare și nevoia de a ierta se pot spune multe. Dacă nu poți ierta atunci roagă-l pe Dumnezeu să te învețe iertare. Personal mi se pare imposibil să ai parte de liniște, de pace sufletească, atâta vreme cât urăști pe cineva sau nu poți ierta pe cei care ți-au greșit. Poate nu ar fi rău să faci o analiză profundă asupra efectelor acestei stări de fapt. E important să te spovedești și să te rogi pentru cei pe care, acum, nu îi poți ierta. Rugăciune te reașează sufletește. Poate știi pilda aceea cu bătrânul călugări și fratele care nu putea ierta. Dacă o știi atunci ți-o reamintesc iar dacă nu o știi ia aminte la ea.
Citim în Pateric că un călugăr tânăr s-a dus la un sihastru bătrân și i-a spus că are vrajbă asupra cuiva și nu-l poate ierta nicidecum. Zadarnic l-a îndemnat bătrânul la iertare, că ucenicul nu voia sa-l ierte. Atunci duhovnicul a zis ucenicului: ,,Să spunem împreună Tatăl nostru, fiule!” Pe când ucenicul zicea: ,,Și ne iartă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri”, bătranul îi spuse: ,,Nu asa, fiule! Ci sa zicem: ,,Și nu ne ierta nouă greșelile noastre, precum nici noi nu iertăm greșiților noștri!” Auzind aceasta ucenicul, a căzut în genunchi și a zis: ,,Iartă-mă, părinte, că am greșit! Din clipa aceasta am iertat pe fratele meu!
Ia aminte așadar și vezi dacă chiar merită să pierzi timp prețios cu sufletul plin de neiertare. Cheam- o în rugăciuni pe Maica Domnului!
pr. Andrei

3 Noiembrie 2014
lacramioara întreabă:

Doamne ajuta,ma iertati parinte as vrea sa intreb care este diferenta intre icoanele care au Sfanta Cruce cu Domnul nostru Iisus Hristos cu Sfintele sale picioare impreunate sau despartite,care icoane sint ortodoxe si care nu sint,multumesc.Doamne ajuta.

Răspunsuri
3 noiembrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
În tradiția ortodoxă Mântuitorul Iisus Hristos este reprezentat răstignit pe cruce cu ambele picioare pirionite (unul lângă celălalt) cu câte un piron în fiecare. Aceasta este reprezentarea ortodoxă. Reprezentarea Mântuitorului cu picioarele așezate unul peste celelalt și străpunse de un singur piron este specifică romano-catolicismului.
pr. Andrei

21 Octombrie 2014
Ioana întreabă:

Doamna ajuta,preacucernice Parinte!
Am citit zilele trecute intr-un articol al dnei Maria Burla publicat pe Doxologia portal pe care-l citesc cu nesat zilnic si pentru care va multumesc pentru osteneala si ravna Sfiintiilor Voastre,urmatoarea fraza:"AVETI GRIJA UNII DE ALTII.NU SUNTETI INTAMPLATOR IMPREUNA,CUNOASTETI-VA SI-N TACERE,IUBITI-VA IN RUGACIUNE"
m-au impresionat extrem aceste cuvinte si as dori sa stiu daca sunt scrise de dumnezeiescul parinte Apostolul Pavel,pare "stilul" Lui as dori sa stiu cine le-a scris si in ce context.Va sarut dreapta !

Răspunsuri
22 octombrie 2014
andrei.atudori a răspuns:

Doamne ajută!
Fraza aceasta aparține autoarei articolului, domnișoara Maria Burlă. (Articolul este disponibil la link-ul următor: http://www.doxologia.ro/hramul-sfintei-cuvioase-parascheva/reportaj/preg...). Așadar, ea a scris aceste cuvinte, în contextul articolului respectiv. Ne bucurăm că v-au plăcut și sperăm să urmăriți în continuare portalul doxologia.ro.
Bucurii de la Domnul!
pr. Andrei

19 Octombrie 2014
anca întreabă:

Sarut mana,

Am facut o persoana sa ajunga sa ma urasca. Mi-a spus ca nu ma va ierta niciodata si ca ma va ura toata viata. Nu reusesc sa port o discutie pentru ca nu accepta, sa imi pot cere iertare pentru tot si sa inteleaga ca nu ii vreau raul. Ce as putea face in aceasta situatie? Cum sa ma rog pentru a ma ierta? Nu vreau sa mai insist pentru ca mai tare il supar. Ce rugaciuni sau ce as putea face pentru a-l intoarce la bunatate inaintea mea?
Multumesc!

Răspunsuri
20 octombrie 2014
andrei.atudori a răspuns:

Doamne ajută!
Din păcate, nu pot să vă ofer un răspuns complet pentru că nu am o imagine clară asupra problemei. În tot cazul, indiferent de ce ați făcut ca acea personă să vă urască (sau ce crede ea că ați făcut), trebuie să o purtați mereu în rugăciuni. Nu cred că e nevoie să faceți în special anumite rugăciuni dar cred că paraclisele sau acatistele Maicii Domnului v-ar fi de mare folos. Să aveți mereu pe pomelnciul dumneavoastră acea persoană și să faceți în așa fel încât să fie pomenită la Sfânta Liturghie (dacă nu are păcate vădit opritoare de la pomenirea la Sfânta Liturghie). Poate este bine să nu insistați prea mult, tocmai ca să nu o întărâtați și mai mult. Păstrați, dacă vreți, un fel de „distanță activă”, în care rugăciunea pentru ea și pentru dumneavoastră să aibă rolul central. Dumnezeu va rândui după cum crede de cuviință. El poate înmuia inima oricui iar trecerea timpului are și e rostul ei. Nu vă pierdeți nădejdea!
Liniște sufletească să vă dea Domnul!
pr. Andrei

17 Octombrie 2014
maria întreabă:

Este pacat fara binecuvantare de la preot sa canti la strana

Răspunsuri
20 octombrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Mi se pare firesc ca, atunci când cineva își dorește să cânte la strană, să vorbească cu parohul acelei biserici. Dacă numiți asta „a cere binecuvântare” atunci este nevoie de ea. În același timp, nu pot să spun că e păcat, în adevăratul sens al cuvântului, dacă o persoană nu face acest lucru. Bucurii de la Domnul! pr. Andrei

12 Octombrie 2014
Sergiu întreabă:

Visurile/cosmarurile sunt de la diavol?

Răspunsuri
17 octombrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Sergiu, am să încep să îți răspund prin acest citat: „Cel ce nu crede nici unui vis înțelept și filosof este. Iar cel ce se încrede acestora este asemenea cu cel care aleargă după umbra lui și se sârguiește să o prindă.”
Pe scrut, îți pot spune faptul că, în general visurile/coșmarurile nu sunt de la diavol ci un mod de manifestare al adâncului psihologic sau subconștientului uman. Asta nu exclude însă, faptul că diavolul poate fi sursa unora dintre visuri. Tocmai de accea Biserica ne-a învățat mereu faptul că nu trebuie să ne încredem în nici un fel de vis, nici „bune”, nici „rele”. Cel mai „sănătos” este să nu le acorzi deloc importanță.
Iată link-urile unor articole de pe doxologia.ro, cu privire la acest lucru, care te pot lămuri poate mult mai bine decât un simplu răspuns de-al meu:
http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/despre-vise-vedenii-false
http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/despre-vise
http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/sa-nu-credeti-vise-sa-nu-cr...
http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/cel-ce-crede-vise-este-asem...
Domnul să fie cu tine!
Pr. Andrei

17 Octombrie 2014
Binevoitorul întreabă:

Întrucât o parte a oamenilor se pocăiesc, trecând de la ortodoxism la un alt cult religios (baptist, penticostal, adventist, etc), doresc să aflu ce înseamnă pocăința, prin viziunea Bibliei. De ce tolerează biserica ortodoxă plecarea enoriașilor către alte culte ? Am citit în Biblie că nu trebuie să te rogi la icoane, sfinți și nici să juri pe aceștia sau pe Biblie, dar... o mare parte a omenirii face acest lucru, iar paradoxal, chiar și în fața unei instanțe de judecată, ești pus să juri pe Biblie sau pe Cruce. Judecătorii sunt atei, sau ei doar nu respectă credința ortodoxă, îndemnând oarecum credincioșii să facă un lucru interzis, prin Cartea Sfântă ?

Răspunsuri
17 octombrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută! „Binevoitorule” am să îți răspund la fiecare întrebare, deși nu mi se par deloc binevoitoare ci, mai degrabă, iscoditoare și tendențioase, chiar și așa:

1. Credincioșii ortodocși se pocăiesc în sânul Bisericii Ortodoxe. Cei care o părăsesc se leapădă de credință. Cultele neoprotestante au „confiscat” termenul de pocăință, de parcă ele l-ar fi inventat. Orice ortodox autentic este un om care se pocăiește permanent pentru păcatele sale. Dacă vrei să afli mai multe despre pocăință din perspectivă ortodoxă, îți recomand să cercetezi articolele din următoarele link-uri: http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/ce-este-pocainta http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/ce-inseamna-pocainta http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/mare-lucru-este-pocainta http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/cum-primeste-dumnezeu-pocainta http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/pocainta-sincera

2. Biserica Ortodoxă (se scrie cu „B” și „O” mari) „tolerează plecarea enoriașilor către alte culte” (corect ar fi „credincioșilor”, „enoriașii” fiind membrii unei enorii sau a unei parohii. Biserica Ortodoxă este formată din credincoși ortodocși. Este adevărat însă, faptul că, la televizor, din neștiință și ignoranță se folosește termenul de „enoriași”.) pentru că le respectă tuturor libertatea de a alege, așa cum și Dumnezeu face acest lucru. Însă, cine nu și-a găsit cu adevărat liniștea, pacea și mântuirea în Biserica Ortodoxă, nu le va găsi niciunde.

3. Nu știu unde ai citit în Biblie faptul că nu trebuie să te rogi la icone sau la sfinți, însă orice ai citit în acest sens, fie ai înțeles greșit, fie ți-a fost explicat greșit și incomplet, probabil de anumiți „frați”, fie ai citit prin vreo broșură viu colorată. Nu intru acum în detalii cu privire la acest lucru pentru că ar fi foarte multe de spus. Dacă vei avea curiozitatea să studiezi ceea ce se găsește în orice catehism sau carte de învățătură ortodoxă cu privire la cinstirea icoanelor și a sfinților, vei fi mai mult decât lămurit. Asta dacă, desigur, îți dorești cu adevărat să fii lămurit. Pot să îți spun însă, că toate „argumentele” neoprotestante cu privire la „necinstirea” acestora pălesc în fața unei analize profunde a textului biblic, a istoriei Bisericii și, nu în ultimul rând, în fața bunului simț.

4. Nu înțeleg întrebarea despre judecători și nici nu pot să îți dau un răspuns, fie el și parțial, pentru faptul că, nu cunosc toți judecători, în așa fel încât să pot declara dacă sunt atei sau nu. Biserica nu a încurajat niciodată jurământul deși a înțeles nevoia omului, venită din neputința firii umane, de a- L chema pe Dumnezeu ca martor al promisiunilor sale. Hristos a interzis în mod expres jurământul, spunând: „Eu vă spun vouă să nu vă juraţi nicidecum.” Sfântul Ioan Gură de Aur spune foarte frumos: „De crezi că omul este iubitor de adevăr, nu-l sili să se jure; şi iarăşi, de ştii că minte, nu-l sili să jure strâmb”. În rest, Biserica nu este răspunzătoare de ceea ce se petrece în instanțele de judecată.

Mă rog Bunului Dumnezeu să te lumineze și să te ajute să descoperi frumusețea credinței ortodoxe. pr. Andrei

14 Octombrie 2014
Elena întreabă:

vinul folosit la slujbele de pomenire pentru cei adormiți (parastase) trebuie să fie alb sau roșu? Mulțumesc! Doamne, ajută!

Răspunsuri
17 octombrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută! Vinul folosit la slujbele de pomenire a celor adormiți poate fi fie roșu fie alb. Așadar, ambele feluri de vin sunt acceptate, având în vedere că nu există o prevedere liturgică specială cu privire la acest aspect. Dumnezeu să îi ierte pe cei adormiți! pr. Andrei

4 Octombrie 2014
nicoleta întreabă:

Sambata , duminica, si in sarbatori se pot face metanii mari sau numai inchinaciuni?

Răspunsuri
9 octombrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Rânduiala Bisericii ne învață că nu se fac metanii în timpul praznicelor Mântuitorului Iisus Hristos, ale Maicii Domnului, în timpul celor 12 zile dintre Naştere Domnului şi Botezul Domnului, de la Paşti şi până la Duminica Tuturor Sfinţilor, şi nici în duminici. Trebuie avut în vedere faptul că nu este un păcat în sine a face metanii în aceste zile ci rânduiala are în vedere o atitudine potrivită pentru aceste zile de sărbătoare, în care pocăința, deși nu trebuie să scadă din intensitate, e unită cu bucuria harului revărsat prin ele.
Dacă o persoană primește canon, după Sfânta Spovedanie, un anumit număr de metanii zilnic, atunci va trebui să ceară sfatul duhovnicului pentru modul cum va proceda în perioadele amintite mai sus.
Și în acest caz pot exista practici locale diferite.
Spor în toate cele bune!
pr. Andrei

2 Octombrie 2014
nicoleta întreabă:

In timpul Sfintei Liturghii cand se sta in genunchi ?

Răspunsuri
3 octombrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Cele mai importante momente în care se stă în genunchi la Sfânta Liturghie sunt citirea Sfintei Evanghelii și momentul epiclezei, adică al prefacerii sfintelor daruri de pâine și vin, în Sfântul Trup și Sfântul Sânge al Domnului, atunci când la strană se cântă „Pe Tine Te lăudăm...”.
De asemenea, se îngenunchează atunci cand episcopul, preotul sau diaconul ne invită să îngenunchem, prin formule precum: „Plecând genunchii noștri, Domnului sa ne rugam!” sau „Iară și iară plecând genunchii noștri, Domnului să ne rugăm!”, care sunt folosite atunci când, în cadrul Sfintei Liturghii, se citesc anumite rugăciuni speciale (de exemplu rugăciunile de la sfârșitul Sfintei Liturghii din Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, etc.).
Trebuie spus și faptul că există totuși tradiții locale diferite. Cu alte cuvinte, există posibilitatea ca într-o biserică să se stea în genunchi sau în picioare în momente diferite decât în altă biserică, în funcție de obiceiul locului. Personal, recomand să se țină cont și de acestea pentru a nu se creea situații neplăcute și tulburare de vreun fel.
Domnul să vă binecuvinteze!
pr. Andrei

25 septembrie 2014
Radu întreabă:

Am o mare nelamurire...va rog să mă ajutaţi! Spuneţi-mi,vă rog, de ce in "Carte de Rugăciuni", tipărită la editura Doxologia, Iaşi, 2010, cu binecuvântarea IPS Teofan nu se află Crezul?
Dacă se poate, vă rog, un răspuns cât mai oficial şi nu o părere personală

Răspunsuri
26 septembrie 2014
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Dragă Mihai, în primul rând, dacă dorești neapărat un răspuns oficial atunci trebuie să depui o solicitare oficială în acest sens la Editura Doxologia (cu număr de înregistrare și tot ce ține de un document oficial).
Până acolo însă, iată părerea mea personală.
Am în față două cărți de rugăciuni editate de Doxologia în anul 2010 cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.
Una este roșie cu coperți cartonate și un număr de 381 de pagini (10cm x 15cm) iar alta este mai mică (9 cm x 13 cm), de asemenea cu coperți roșii dar necartonate, cu un număr de 167 de pagini. Fiecare din ele are la sfârșit câteva pagini în care poți să scrii pomelnice pentru cei vii și pentru cei adormiți. Dacă despre una dintre aceste cărți de rugăciuni vorbești, atunci eu am găsit Crezul în ambele. În prima este la pagina 145 (între „Rânduiala Sovedaniei” și „Fericiri”) iar în cea de a două (mai mică) la pagina 157 (de asemenea între „Rânduiala Sovedaniei” și „Fericiri”). Dacă este vorba de altă carte de rugăciuni atunci am nevoie de detalii ca să văd despre ce este vorba.
Rugăciuni cu folos duhovnicesc!
pr. Andrei