Dezlegarea farmecelor vrăjitoriilor şi îndepărtarea duşmanilor - 2011-05-30 23:44:30

Consiliere online
Dezlegarea farmecelor vrăjitoriilor şi îndepărtarea duşmanilor
30 Mai 2011
iulian întreabă:
Ce trebuie de făcut când ai vecin o vrăjitoare şi duşmani ? Pentru dezlegări (cununii) şi blesteme.
Răspunsuri
30 Mai 2011
ioanistrati a răspuns:
De multe ori oamenii au o frică inexplicabilă de vrăji. Sunt oameni care suspectează pe toată lumea de asta. Mai ales femeile pe femei. Dacă însă chiar există o vrăjitoare vecină cu dumneavoastră, nu aveţi de ce să vă faceţi grijă, dacă sunteţi credincioasă. Vrăjile nu pot nimic împotriva creştinilor care se spovedesc, se împărtăşesc cu Trupul lui Hristos, participă la slujbele dumnezeieşti, se roagă mult şi fac milostenie. Dacă însă nu faceţi cele de mai sus, e bine să vă faceţi griji. Virusul spiritual al vrăjilor nu poate infesta decât un om vulnerabil şi cu sistemul imunitar duhovnicesc slăbit. Mergeţi la preot să vă citească rugăciuni împotriva vrăjilor, rugaţi-vă mai mult, şi faceţi lucrurile de mai sus. Şi totul va fi bine. Diavolul nu e mai puternic decât Dumnezeu. Pr. I. Istrati
Alte întrebări
2 Iunie 2015
gabi întreabă:

Buna ziua, cer iertare din start pentru intrebare, dar mi-a fost pusa de citeva ori si m-a lasat fara replica... Romanii sunt ortodocsi pentru ca s-au nascut in Romania intr-o familie ortodoxa... au fost botezati, li s-a vorbit despre Dumnezeu, au fost s-au se duc la biserica... dar cum ramane cu oamenii care se nasc in China, India, Arabia... care cred in altceva sau nimic, care nu-l cunosc si recunosc pe Iisus Hristos... ce vina au ei? Si ca Dumnezeu ar fi nedrept in cazurile astea.
Doamne iarta-ma si miluieste-ma pe mine pacatoasa.
Va rog sa ma luminati si pe mine cu un raspuns. multumesc anticipat.

Răspunsuri
2 iunie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Nu au nici o vină și Dumnezeu nu este nedrept! În fapt, răspunsul este foarte simplu și îl găsim chiar în Sfânta Scriptură. Sfântul Apostol Pavel le spune romanilor în epistola pe care le-o adresează: „Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceştia, neavând lege, îşi sunt loruşi lege, ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conştiinţei lor şi prin judecăţile lor, care îi învinovăţesc sau îi şi apără în ziua în care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, după Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor.” (Romani 2, 14-16).
Ce înțelegem de aici? Înțelegem că pe cei care s-au născut, așa cum spuneți în alte religii și care nu-l cunosc pe Hristos, Dumnezeu îi va judeca după moralitatea lor nu după credința lor în El. Nu vor fi osândiți pentru faptul că nu cred în Hristos, dar vor fi osândiți dacă nu au respectat legea morală pe care Dumnezeu a sădit-o în om, indiferent de țara în care s-a născut și de credința pe care o are. A fi un om bun (cu tot ceea ce implică această sintagmă) este un lucru care se cere și poate fi cerut de la orice om. Faptele acestor oameni îi vor învinovăți sau îi vor apăra în Ziua Judecății.
În schimb, pe noi ortodocși, ne vor învinovăți sau ne vor apăra și credința noastră și faptele noastre și modul în care am lăsat harul lui Dumnezeu să lucreze în noi. Așadar, grija noastră ar trebui să fie față de propria mântuire pentru că „oricui i s-a dat mult, mult i se va cere, și cui i s-a încredințat mult, mai mult i se va cere.” (Luca 12, 48). De cei de alte credințe și din alte locuri are grijă Bunul Dumnezeu.
Bucurii de la Domnul!
Pr. Andrei

19 Mai 2015
mish întreabă:

faptul ca nu sunt botezata in biserica ma afecteaza?ce pot sa fac in privinta asta?

Răspunsuri
2 iunie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Din întrebare deduc că ați fost botezată acasă. Este adevărat că Sflujba Sfântului Botez trebuie săvârșită numai în biserică însă au existat cazuri expecționale, când, din motive bine întemeiate, botezul s-a săvârșit în casa familiei. Subliniez că acestea sunt excepții și, în mod normal, pentru acesta trebuie binecuvântarea episcopului locului.
În tot cazul, nu cred că acest lucru vă afectează personal în vreun fel. Faptul că nu ați fost botezată în biserică nu vi se datorează iar Sfânta Taină în sine este validă. Nu trebuie să vă faceți griji din acest punct de vedere.
Trăiți creștinește și căutați să faceți cele spre mântuire!
Bucurii de la Domnul!
pr. Andrei

29 Mai 2015
alina întreabă:

Buna seara! Am si eu o problema si nu stiu ce sa fac. Mie si mamei ni se fac vraji de ani de zile peste 20. Problema e ca imi este rau si daca cumpar sau primesc chiar si obiecte de la biserica si de aia nu am mai cumparat nimic mult timp. Anul trecut am adus acasa o iconita de hartie primita de la preot de sfantul nicolae. Si anu acesta am adus acasa lumanarile de la Inviere.... si nu mi-am dat seama ca mi-e rau de la ele pana cand mama m-a sunat si mi-a zis ca ea a aruncat lumanarile de la inviere pt ca ii era rau de moarte si mi-a zis sa le arunc si eu...sau ca le-a dus pe afara pe undeva... eu am incercat sa le duc dar cat erau afara imi era si mai rau... din ziua cand mama le-a dus din casa imi este foarte rau si am asa o frica sa nu mor...nu mai am liniste in suflet...si mi-e foarte rau....am asa o frica sa nu mor cum nu am avut niciodata... Ce sa fac?? Am fost si m-am spovedit dar tot mi-e rau in fiecare zi...si tot ma ia acea frica deseeori... Si eu nu am voie sfanta impartasanie 7 ani si ma tem sa nu mor...

Răspunsuri
2 iunie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Alina, nu îmi pot da seama de la ce anume ai starea aceasta de rău. Pur și simplu un răspuns la o întrebare adresată on-line nu are cum să fie satisfăcător, pentru simplul fapt că lipsesc piese din „puzzle”. În schimb mi-a atras atenția faptul că deși te spovedești ești oprită de la împărtășanie pentru un păcat anume vreme de șapte ani. Nu știu dacă ai fost o singură dată să te spovedești sau dacă faci acest lucru în mod constant și nici care este relația ta cu părintele duhovnic (dacă te spovedești complet, dacă ai încredere îl el, dacă respecți canonul pe care ți l-a dat etc.). Ceea ce voi nu puteți face în scaunul spovedaniei eu nu pot suplini printr-un răspuns. De asemenea nu știu dacă ai încercat până acum să îți faci niște investigații medicale, niște analize. E posibil ca problemele pe care le ai să aibă o dublă sursă: duhovnicească și fizico-medicală. Spun asta pentru că nu știu cum anume se manifestă această stare de rău de care vorbești, exceptând starea de frică pe care o ai. E posibil ca starea pe care o ai să se datoreze acelui păcat pentru care ești oprită de la Sfânta Împărtășanie dar pe lângă asta pot fi și alte surse. Personal, nu văd care ar putea fi legătură între starea de rău și iconița primită de la acel părinte precum și cu lumânarea de la Sfânta Înviere. Nu neg ceea ce simți sau crezi însă în același timp nu pot face vreo conexiune între acestea.
Pe lângă rugăciunile personale din fiecare zi ia în calcul și săvârșirea unei slujbe a aghesmei celei mici în casă (o binecuvântare a casei) și chiar și a Tainei Sfântului Maslu. În legătură cu acestea sfătuiește-te cu părintele tău duhovnic și/sau paroh (nu știu dacă duhovnic îți este părintele de la parohia de care aparții).
Până la urmă cred că soluția este, pe de o parte în spovedania cât mai deasă și sinceră, precum și în urmarea unui canon de rugăciune rânduit de duhovnic, dimpreună cu mersul la Sfânta Liturghie dar și la alte slujbe ce se fac în biserică, iar pe de altă parte să încerci să vezi și din punct de vedere medical, dacă nu cumva starea ta de rău are legătură și cu vreo problemă de sănătate. Abordând problema din ambele puncte de vedere cred că ai mult mai multe șanse să treci peste acest moment dificil din viața ta.
Dincolo de acestea, nu îți pierde nădejdea în Dumnezeu! Roagă-te mult și cheam-o pe Maica Domnului în ajutor.
Dumnezeu să te binecuvânteze și să îți dăruiască liniște sufletească!
Pr. Andrei

31 Mai 2015
ionela întreabă:

Am nunta pe 30 august 2015 ,iar dupa nunta pe 2 octombrie trebuie sa fac pomana lu mama de 7 ani,e bine sa fac pomana dupa nunta?

Răspunsuri
2 iunie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Puteți face și nunta și slujba de pomenire pentru mama dumneavoastră fără nici o problemă. Este foarte bine așa.
Dumnezeu să o odihnească pe mama dumneavoastră și să vă dăruiască o viață de familie spre mântuire!
pr. Andrei

8 Mai 2015
mariana întreabă:

La ce slujbe am voie sa trec fratele si cumnata necununati, cât și fetița lor?

Răspunsuri
10 mai 2015
andrei.atudori a răspuns:

Hristos a Înviat!
Doamna Mariana, pe frate și cumnată puteți să îi treceți pe pomelnicele pe care la dați spre citire la Taina Sfântului Maslu, la Acatist și la Psaltire. Nu uitați de propria dumneavoastră rugăciune pentru ei!
Pe fetița lor puteți să o treceți și pe pomelnicul de la Sfânta Liturghie. De fapt, trebuie să o treceți! Nu este vinovată pentru că părinții săi nu intră în rânduială și are nevoie de pomenirea la Sfânta Liturghie!
Dumnezeu să vă binecuvinteze!

8 Mai 2015
mihaela întreabă:

Hristos a inviat!
avand in vedere sfaturile bune pe care le dati prin intermediul acestui site ( foarte multe cunostinte au apelat la dvs ), as vrea sa va intreb ce-mi puteti spune despre copii din flori; am auzit fel de fel de ....basme, cum ca ar duce pacatele a nu-stiu cator neamuri, etc; va rog sa ma lamuriti in aceasta problema;
va multumesc anticipat!

Răspunsuri
9 mai 2015
Anonim a răspuns:

Adevărat a Înviat!

Dragă Mihaela, indiferent de cum îi vede lumea pe cei pe care îi numește „copii din flori” să știi că și ei sunt „copiii lui Dumnezeu”. Pentru un copil aflat în situația acesta este esențial să înțeleagă acest lucru pentru a nu se lăsa „doborât” de un stigmat pe care cei din jur i-l pun sau și-l asumă el însuși. Este copilul lui Dumnezeu și El îl iubește ca pe orice copil al Său!
Ce înseamnă de fapt să duci păcatele nu știu câtor neamuri? Nu înseamnă că Dumnezeu pedepsește pe urmași pentru păcatele săvârșite de înaintași! Nu ar fi în logica dreptății și iubirii lui Dumnezeu! Dar poate însemna că urmașii, prin educație rea, puterea exemplului negativ etc. pot duce mai departe păcatele înaintașilor, adică pot face aceleași păcate ca și ei. Pentru acestea vor da seama înaintea lui Dumnezeu! Deci, dacă un „copil din flori” duce și el mai departe păcatul desfrânării și nu va rupe lanțul păcatului, va da seamă pentru păcatul său nu pentru cel al părinților săi. La fel, orice copil care duce mai departe, în viața sa, păcatele „învățate” de la părinți (cum anume „învață” copiii păcatele părinților este o altă discuție lungă).
Cum poate rupe „lanțul păcatului”? Făcând cele pe care trebuie să le facă orice creștin ce își dorește să se mântuiască: pocăindu-se, spovedindu-se, împărtășindu-se, făcând milostenie, rugându-se, mergând la sfintele slujbe etc.
Îți mulțumesc pentru întrebare deoarece, dându-ți răspuns, m-am aplecat asupra acestei situații și mi-am lămurit eu însumi unele lucruri.
Dumnezeu să te binecuvinteze!
pr. Andrei

9 Mai 2015
Dora întreabă:

Mama mea a incetat din viata pe 14 ianuarie 2015 si i-am facut pomenirea pentru 40 de zile,din motive obiective la 28 de zile.Doresc sa va intreb daca am procedat corect.
Multumesc!

Răspunsuri
9 mai 2015
Anonim a răspuns:

Hristos a Înviat!
Se recomandă ca, atunci când pomenirea de 40 de zile nu poate fi făcută (din motive obiective) chiar în ziua în care se împlinesc cele 40 de zile, să fie făcută înainte. Recomandarea aceasta se face plecându-se de la ideea că, în perspectiva înfățișării sufletului înaintea judecății lui Dumnezeu (care are loc la 40 de zile de la adormire) acesta are nevoie de cât mai multă rugăciune și milostenie făcută pentru și în numele său.
Dacă motivele sunt obiective după cum spuneți, personal, nu cred că ați greșit. Purtați-o mereu în rugăciuni și îngrijiți-vă să fie pomenită la Sfânta Liturghie.
Dumnezeu să o odihnească!
pr. Andrei

27 Aprilie 2015
Adrian întreabă:

Hristos a Inviat !
Am o nedumerire: ce este mai bun? a dona o mica icoana pictata pe lemn (dimensiuni 40x30cm) unei biserici sau ajutorarea unei familii nevoiase?
Inclin sa cred ca amandoua dar totusi exista una mai buna decat cealalta? Nu vanez premiul cel mare si nici aprecieri de la nimeni ci doar vreau sa dobandesc un discernamant corect.

Multumesc de raspuns.

Răspunsuri
29 aprilie 2015
Anonim a răspuns:

Adevărat a Înviat!
Amândouă sunt bune și de folos! Nu putem face un „clasament” al lor. Chiar dacă am încerca să îl facem, ar fi după logica noastră omenească și ne-am pierde în argumente și „contra-argumente” fără sens. Fă oricare dintre acestea două și dă slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Ceea ce simți că trebuie să faci, cu privire la acest lucru, aceea fă. Dacă dorești o confirmare a alegerii tale atunci te îndemn să te sfătuiești cu părintele tău duhovnic. Cine știe, poate în timp, vei putea chiar să le faci pe amîndouă. Milostenia nu se încheie cu un singur gest!
Dumnezeu să te binecuvinteze!
pr. Andrei

28 Aprilie 2015
Ana întreabă:

Adevarat a Înviat!

Vă mulțumesc pentru răspuns Parinte Andrei. Doamne ajută.

Răspunsuri
28 aprilie 2015
Anonim a răspuns:

Să fiți sănătoasă și Dumnezeu să vă ajute!
pr. Andrei

22 Aprilie 2015
milena întreabă:

parinte precizez de la inceput ca sunt mama de gemeni si intamplarea face ca intr-o zi sa vina la mine o femeie cu un copil care avea mana luxata si r ugandu-ma insistent ca sa trec peste mana copilului (doar sa ating nu sa ma asez pe mana lui) ca ii va trece ,si ca ea stie ca daca am gemeni am leac.Precizez ca i-am spus ca eu nu cred in asa ceva si ca fac asta doar sa-i fac hatarul vazand-o disperata ,,am trecut de trei ori sarind mana copilului si am spus tatal nostru si am inchinat copilul ,,,,,,,,Va spun inca o data ca eu nu cred in asa ceva si va rog parinte spuneti-mi daca ce-am facut este pacat? EU DE ATUNCI STAU CU GRIJA SI NU MAI AM LINISTE ,crezand ca acest lucru este pacat ,dar a facut acest lucru doar la rugamintea lor fara sa iau nici un ban!

Răspunsuri
24 aprilie 2015
Anonim a răspuns:

Hristos a Înviat! Dacă ați făcut acest lucru, după cum spuneți, mai mult la insistențele acelei persoane atunci consider a fi mai degrabă o greșeală decât un păcat în adevăratul sens al cuvântului. Această idee că femeia care are gemeni „are leac” este o supersțiție populară și nu are nimic de a face nici cu credința nici cu medicina. O astfel de practică este vecină cu descântecul. Niciodată nu a ieșit ceva bun din amestecul credinței cu superstiția. Ce legătură are rugăciunea „Tatăl nostru” cu săritul peste mâna copilului?! Pentru orice fel de boală există medici și rugăciunile preoților! Cred că e bine să îi spuneți duhovnicului la următoarea spovedaniei despre acest episod și să nu mai faceți pe viitor acest lucru. Bucurii de la Domnul! pr. Andrei

21 Aprilie 2015
gavrilă cosmin întreabă:

Hristos a înviat ! In urma decesului tatălui meu ,acum 14 ani, păstram inca crucea de lemn desi este rupta si deteriorata,lipsind din ea o bucata ce a fost rupta intenționat acum câțiva ani.Mai este necesar desi exista una mare din ciment la capul locului de veci?

Răspunsuri
21 aprilie 2015
Anonim a răspuns:

Adevărat a Înviat!
Domnule Cosmin, dacă acea cruce de lemn este foarte deteriorată și nu mai poate fi făcut nimic pentru ca ea să fie recondiționată atunci ea poate fi luată de pe mormânt și arsă. În cimitir ar trebui să existe un loc unde să puteți face acest lucru. Este important ca numele tatălui dumneavoastră să apară pe crucea de ciment care este la mormânt.
Dumnezeu să îl odihnească!
Pr. Andrei

16 Aprilie 2015
Ana întreabă:

Care sunt condițiile pentru a intra intr-o Manastire de Maici?
Exista o limită de vârstă? Eu am 48 de ani,
In ce priveste sanatatea trupeasca, reprezinta aceasta o conditie? Daca da, in ce masura? Mentionez ca sunt o persoana care poate inca muncii peste media unei tinere de 20 de ani. Asta daca sanatatea este pusa in legatura cu munca. Va rog din suflet sa imi raspundeti. Va multumesc. Doamne ajuta.

Răspunsuri
21 aprilie 2015
Anonim a răspuns:

Hristos a Înviat!
Doamna Ana, cele mai detaliate răspunsuri la aceste întrebări le puteți obține la orice mănăstire de maici unde puteți vorbi cu maica stareță sau egumenă (dacă este schit) despre condițiile de primire în mănăstire și mai ales despre ceea ce implică viața monahală. Intrarea în viața monahală este o decizie extrem de importantă și trebuie făcut după o chibzuire îndelungă.
Un lucru esențial este să vorbiți cu duhovnicul dumneavoastră despre această intenție. Cunoscându-vă personal, el vă poate sfătui în această privință și vă poate recomanda pașii pe care să îi urmați. El poate să vă spună dacă vă este de folos să intrați în mănăstire și chiar să vă îndrume către o mănăstire de maici sau alta. Sfătuiți-vă cu duhovnicul!
Nu în ultimul rând, rugați-vă mult lui Dumnezeu să vă descopere calea pe care trebuie să o urmați!
Dumnezeu să vă lumineze!
Pr. Andrei

14 Aprilie 2015
DIANA întreabă:

HRISTOS A INVIAT. rog mult sa ma scuzati de deranj. am o intrebare la dumnevoastra. mi sa intimplat un caz si as vrea sa stiu daca e un semn. in seara de vineri a pastelui sotul meu si fratele meu au plecat la sfinta biserica la slujba si au adus o luminare acasa aprinsa au intrat cu lumina in casa. eu am puso sus pe dulap sa arda in casa. cin am plecat la culcare am stinso. simbata dimineata am gasit pe tavan semnul crucii. din fumul la luminare sa facut semnul crucii una mare si una mica alaturi. parinte rog mult sami raspundeti la mesagul meu. sarut mina . o zi buna.

Răspunsuri
21 aprilie 2015
Anonim a răspuns:

Adevărat a Înviat! Personal nu cred că este vreun semn anume. Pur și simplu fumul de la lumânare a creat acele semne ale crucii despre care vorbiți, așa cum ele ar fi putut să capete și alte forme. Factorii și explicațiile pot fi multe: de la mărime și compoziția lumânării, pâna la distanța față de tavan și altele. Nu este bine căutăm semne acolo unde explicațiile pot fi de natură logică. Asta pentru că astfel de gânduri pot să ne facă mai mult rău decât bine. Îți poți pierde foarte ușor liniștea sufletească datorită unor astfel de „semne”. Bucurii de la Domnul! Pr. Andrei

17 Aprilie 2015
iacob întreabă:

este bine ca omul de rand sa citeasca psaltirea

Răspunsuri
21 aprilie 2015
Anonim a răspuns:

Hristos a Înviat!
Da este bine, însă, orice discuție cu privire la citirea Psaltirii trebuie purtată cu părintele duhovnic. Nu există „rețete” general valabile. Modul de citire al Psaltirii ține de viața duhovnicească a fiecăruia, viață duhovnicească pe care numai duhovnicul o poate cunoaște în detaliu. Așadar, vă recomand călduros să discutați cu duhovnicul dumneavoastră această problemă și să primiți binecuvântarea sa pentru a citi Psaltirea.
Domnul să vă binecuvinteze!
Pr. Andrei

20 Aprilie 2015
mihaela întreabă:

hristos a inviat!
am o intrebare, care ma framanta de ceva vreme; sunt sigura ca dvs ma puteti lamuri; la noi la biserica, in vinerea mare, a cazut evanghelia jos de pe suport ( probabil datorita copertii care ar incrustate ceva ornamente ); multa lume s-a grabit sa interpreteze acest nefericit eveniment ( ca ar fi semn rau etc ).
va rog sa ma lamuriti in legatura cu acest aspect
va multumesc

Răspunsuri
21 aprilie 2015
Anonim a răspuns:

Adevărat a Înviat!
A fost un accident și nimic mai mult. Astfel de situații se pot petrece și nu are rost să le „încărcăm” cu „sensuri”. Ceea ce unii sau alții consideră „semne rele” țin de o mentalitate superstițioasă. Superstiția nu are nimic de- a face cu credința!
Bucurii de la Domnul!
Pr. Andrei

4 Aprilie 2015
Ana întreabă:

De ceva timp ma tenteaza gandul de a ma retrage la o manastire de maici. De aceea, vreau sa va intre cateva lucruri: Cum pot sa imi dau seama daca sunt potrivita sau nu pentru asta? Sunt o fire mai retrasa, dar iubesc oamenii. De-a lungul timpului am fost in pelerinaje la multe manastiri si schituri, iar de fiecare data m-am simtit in largul meu acolo, parca nu imi venea sa mai plec si atunci cand o faceam, simteam un fel de regret.
Ce calitati morale trebuie sa indeplinesc pentru a fi acceptata?
Imi puteti recomanda carti in care sa se povesteasca de viata calugaritelor?

Răspunsuri
8 aprilie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută!
Dragă Ana, întrebarea ta este atât de importantă încă îmi este peste putință să îți ofer un răspuns eficient. Ar trebui să te cunosc personal foarte bine pentru a te sfătui în această privință.
Alegerea vieții călugărești este o decizie fundamentală pentru viața oricărui om. Este esențial să te sfătuiești cu duhovnicul tău despre acest lucru. El te cunoaște cel mai bine și poate să îți spună dacă trebuie să duci sau nu acest gând la împlinire, dacă trebuie să faci acest lucru acum sau să mai aștepți etc.
Ai în vedere și părerea familiei tale cu privire la o eventuală călugărire. De cele mai multe ori familia acceptă cu greu o astfel de decizie și este nevoie de mult timp, răbdare, comunicare și de și mai multă rugăciune pentru ca familia să „se împace” cu această hotărâre.
Ar fi ideal ca cel ce intră în viața de obște să aibă cât mai multe calități morale însă, până la urmă, esențiale cred că sunt dorința de a te mântui și dragostea față de modul de viețuire monahal. Omul intră în mănăstire cu calități și defecte. Important este ca, în timp, prin practicarea celor ce țin de viețuirea monahală, să dobândească cât mai multe virtuți și să își depășească defectele de caracter. Multa rugăciune, ascultarea, smerenia și altele asemenea lor cu siguranță sunt de mare ajutor pentru aceasta.
Din păcate nu știu să îți recomand cărți în care să se vorbească despre viața monahiilor. Cred însă, că orice carte cu conținut duhovnicesc (Patericele, Filocalia, Viețile Sfinților, etc.) te poate ajuta să înțelegi mai bine rigorile dar și binecuvântările unei astfel de vieți.
Ține legătura cu duhovnicul tău și încearcă să te cunoști cât mai bine pe tine însăți.
Roagă-te lui Dumnezeu să îți descopere calea care îți este de folos să o urmezi!
Dumnezeu să te lumineze!
Pr. Andrei

4 Aprilie 2015
Alexandru întreabă:

Doamne ajuta!
Ma tot urmareste acest gand:oare Hristos mai binecuvanteaza si a doua casatorie?Stiu ca biserica ingaduie,dar mai mult ca sa fereasca omul sa nu pice in desfranare.In sfanta Scriptura nu sta scris nimic de genul...
Eu sunt divortat.Motivul-parintii ei se tot bagau intre noi,sa ne manipuleze casnicia,sotia le lua apararea si dupa multe certuri,ne-am despartit.Eu am plecat si tot eu am bagat divortul.La o vreme,ea a vrut sa ne impacam,dar eu am refuzat.Apoi s-a recasatorit,dupa care a divortat iar.
Am inteles ca trebuie facuta cumva o slujba de dezlegare?Sau ceva de genul?niste rugaciuni facute de preoti?
Oare Dumnezeu imi va da mie alta sotie?Mentionez ca pe vremea aceea eram departe de Dumnezeu,nu cunosteam caile Lui.Acum stiu ce presupune o casnicie si ca inseamna mantuirea in doi.Oare mai am o alta sansa la iubire?sau sa raman asa...Imi vin ganduri in minte,cum ca biserica greseste cand permite a 2a casatorie si ca oamenii aceia traiesc in desfranare.
Sa-mi marturisesc cuvintele acestea la Sfanta Spovedanie?
Va multumesc din suflet!Saru`mana!

Răspunsuri
8 aprilie 2015
Anonim a răspuns:

Domnule Alexandru, am să vă răspund pe rând la fiecare întrebare:
1. Câtă vreme Biserica îngăduie și binecuvintează a doua nuntă, câtă vreme există o rânduială specială pentru aceasta nu cred că ar trebui să vă îndoiți de faptul că această căsătorie este binecuvântată. Esențial este ce fac doi soți, căsătoriți pentru a doua oară, cu harul și binecuvântarea care vin peste ei prin această slujbă. Cum le folosesc pentru mântuirea lor și a copiilor lor. În plus, în mod evident, este mult mai bine ca doi oameni să aibă parte de această a doua nuntă decât să trăiască în desfrânare.
2. Nu există o rugăciune specială de dezlegare pentru această situație. Important este să vă spovediți în mod constant și să vă trăiți creștinește viața.
3. Nu știu dacă Dumnezeu vă v-a „da” altă soție. Dacă vă va fi de folos o a doua nuntă atunci cred că o veți avea. Până la urmă depinde și de ceea ce doriți dumneavoastră de la propria viață.
4. Este firesc să mărturisiți aceste gânduri la Sfânta Spovedanie. Vă îndemn să vă sfătuiți cu duhovnicul dumneavoastră despre aceste lucruri. Aflați care este părerea lui și urmați sfaturile primite.
Rugați-vă Domnului să vă rânduiască cele de care aveți nevoie pentru mântuire.
Bucurii de la Domnul!
Pr. Andrei

3 Aprilie 2015
loredana întreabă:

Eu sunt catolica....Sunt singura catolica din familie...Toti din familia mea sunt ortodocși,Pastele lam facut in fiecare an alaturi de familia mea si am fost numai in biserici ortodoxe....Am 23 de ani si vreau sa trec la ortodocsi cum trebuie sa procedez?...

Răspunsuri
7 aprilie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută,
Dragă Loredana, iată un sumar al pașilor pe care a trebui să îi faci pentru a-ți îndeplini dorința:
1. Căutarea unei parohii ortodoxe și a unui preot care să te călăuzească în acest demers; 2. Realizarea unei cereri care să fie adresată episcopului locului, care să fie semnată și de preotul amintit; 3. Catehizarea (perioada în care vei învăța și îți vei însuși adevărurile de credință creștin-ortodoxe); 4. Spovedania sau mărturisirea păcatelor; 5. Slujba propriu-zisă de primire la Ortodoxie.
Te îndemn să iei legătura cu un preot ortodox din localitatea în care stai, să îi vorbești despre intenția ta și să îl rogi să te sprijine. Te va îndruma prin toți acești pași.
Mă rog Bunului Dumnezeu să te lumineze, să te întărească și să te ajute să îți duceți gândul la îndeplinire! pr. Andrei

3 Aprilie 2015
Larisa întreabă:

Buna ziua si ma bucur ca am gasit acest site folositor pentru suflet.Mama mea e in cautarea unui loc de munca si acuma in aprilie are un concurs pentru un servici la un birou mai sunt si alti concurenti eu citesc pentru ea 40 de zile de acatist a lui Sfantul Nectarie imi puteti sa mai imi recomandati ceva rugaciuni folositoare in astfel de situatii?Toata lumea spune ca se intra doar cu pile dar eu cred ca cu ajutorul lui Dumnezeu va reusi asa este?Si daca platesc o slujba la biserica atunci cand are examenul ajuta mult si aceasta liturghie in Biserica nu?Multumesc pentru sfaturi!

Răspunsuri
3 aprilie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută, Larisa, faci bine ce faci și gândul pe care îl ai față de acest moment din viața mamei tale este unul echilibrat. Poate ar fi bine ca și tu și mama ta să vă rugați, nu neapărat pentru dobândirea acestui loc de muncă, ci pentru ca Dumnezeu să rânduiască după cum crede El de cuviință. Să se facă voia Lui! E foarte important ca și ea să se roage! Eu sunt convins de un lucru: dacă acest loc de muncă îi va fi de folos mamei tale, atunci Dumnezeu va face în așa fel încât să îl obțină! Dacă nu, atunci îi va descoperi alte variante. Aveți nădejde în El! Dumnezeu să o ajute pe mama ta! pr. Andrei

2 Aprilie 2015
manuela întreabă:

buna seara! ce sa fac sa scap de gândul sinuciderii? sunt singura, n-am prietenii, fratii au familiile lor; n-am cu cine vorbi, cui spune ce ma framanta.... de curând mi-a venit un gand: sa merg la preot sa-i cer sfat; dar, oare ce va spune? mi-e teama de gândul asta; ce ma sfatuiti?multumesc

Răspunsuri
3 aprilie 2015
Anonim a răspuns:

Doamne ajută, Sunt convins că Dumnezeu te iubește foarte mult pentru că ți-a trimis, ca „antidot” la acest gând, gândul de a merge și a vorbi cu un preot. Este esențial să mergi să te spovedești și să spui unui părinte gândul acesta și să îți mărturisești păcatele. Asta te va ajuta să îți pui ordine în gânduri și să îți găsești liniștea interioară. Să nu te gândești la ce va spune părintele! Sunt convins că îți vor fi de mare folos cuvintele unui duhovnic! Trebuie să te rogi mult, să participi la Sfânta Liturghie, să te spovedești și să te împărtășești. Nu uita că, oricât de singură ți s-ar părea că ești, Dumnezeu îți este alături. Roagă-L să îți scoată în cale oamenii de care ai nevoie pentru a trece de această etapă dificilă din viața ta. Dacă vezi că acest gând continuă să îți de târcoale ia în considerare și opțiunea de a apela, pe lângă ajutorul unui părinte, și la ajutor de tip medical, mai ales dacă treci printr-o perioadă de depresie mai mult sau mai puțin severă. Ține-te aproape de familia ta (chiar dacă frații au familiile lor cred că te pot sprijini) și încearcă să îți faci prieteni. Da. Nu este ușor! Dar Dumnezeu a sădit în tine tot ce îți trebuie ca să răzbești din această situație. Manuela, nu îți pierde speranța! Mă rog Bunului Dumnezeu să te lumineze și să te ajute să treci peste această perioadă mai dificilă din viața ta. Pace și liniște în suflet, inimă și minte! Fii binecuvântată! pr. Andrei