Concursul Național Catehetic 2021: Românii din Ploiești și cei din Verona vor să umple „Desaga cu doruri”

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Concursul Național Catehetic 2021: Românii din Ploiești și cei din Verona vor să umple „Desaga cu doruri”

    • Concursul Național Catehetic 2021: Românii din Ploiești și cei din Verona vor să umple „Desaga cu doruri”
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Verona participă la Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” cu proiectul „Desaga cu doruri”, în cadrul căruia se va înfrăți cu Parohia „Nașterea Domnului și Sf. Ap. Andrei” din Ploiești.

Proiectul „Desaga cu doruri” își propune să-i reunească pe românii din Ploiești și din Verona în atmosfera caldă a marii familii: Biserica.

„Desaga este un obiect tradițional românesc cu care se transportă hrana – atât de necesară vieții – și alte valori importante”, transmit românii ortodocși din Verona. „Dorurile din desaga noastră reprezintă deopotrivă hrană de mult preț și valorile cele mai înalte.”

„Cumpănind atent, regăsim simbolic în (…) desaga noastră: cele două parohii surori, dimensiunea familială a Bisericii și dimensiunea eclesială a familiei, cultura națională și cultura europeană, copiii și părinții, hrana trupului și hrana sufletului, gândirea și afectivitatea.”

Proiectul se va desfășura după modelul vechi românesc al șezătorii, urmând să adune copiii și familiile în jurul unor povești în timp ce mâinile vor lucra. Componenta social-filantropică se va materializa în ajutorarea bătrânilor de la un azil din Ploiești.

Partenerii proiectului sunt compania teatrală „Red Nose Society” și o firmă de curierat.

Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării în perioada 21 decembrie 2020 – 22 august 2021 și este legat de tema Anului Omagial 2021: pastorația românilor din afara României.

Inițiativa își propune să contribuie la crearea unor legături sau înfrățirea între comunitățile din țară și cele din diaspora, prin conștientizarea rolului activ pe care îl are Biserica în viața comunității și în susținerea legăturilor dintre oameni.

Sursa: basilica.ro