Castelul Huniazilor ar putea fi redeschis publicului la sfârșitul acestui an

Social

Castelul Huniazilor ar putea fi redeschis publicului la sfârșitul acestui an

    • Castelul Huniazilor ar putea fi redeschis publicului la sfârșitul acestui an
      Castelul Huniazilor ar putea fi redeschis publicului la sfârșitul acestui an

      Castelul Huniazilor ar putea fi redeschis publicului la sfârșitul acestui an

La sfârșitul acestui an, Castelul Huniazilor ar putea fi redeschis publicului după terminarea un amplu proces de restaurare început în anul 2006. Castelul Huniazilor adăpostește Muzeul de Istorie a Banatului din Timișoara și este cea mai veche clădire a cetății.

Fondurile pentru restaurarea Castelului au fost obținute de Consiliul Județean (CJ) Timiș, prin Programul Operațional Regional 2007-2013, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 52,5 milioane de lei, cu o valoare eligibilă a proiectului de 41,4 milioane de lei fără TVA.

"Contribuția proprie a CJ Timiș este de 18,8 milioane de lei. Asistența financiară nerambursabilă solicitată a fost de 33,7 milioane de lei, dar nu am beneficiat la momentul raportării de prefinanțare conform Cererii de finanțare, care are o întârziere de 24 de luni", a precizat Mugurel Borlea, director executiv al Direcției de Investiții și Managementul Proiectelor din cadrul CJ Timiș.

Deoarece clădirea avea un risc major de prăbușire, a fost nevoie de luarea unor măsuri urgente de punere în siguranță a clădirii. Pentru aceasta, s-a recurs la injectarea de beton sub baza construcției. Pe lângă asigurarea stabilității clădirii, proiectul a avut drept scop și valorificarea stilisticii medievale a Castelului, conservându-se și restaurându-se, astfel, atât fațada cât și monumentele istorice, s-a amenajat curtea interioară, s-au reamenajat spațiile interioare și s-au adaptat funcțiile muzeale la caracterul patrimonial al clădirii.

Pe lângă acestea, lucrările vizează și reamenajarea Muzeului Banatului, folosirea corespunzătoare a Sălii de marmură dar și a altor incinte care aveau alte destinații decât cele inițiale.

Scopul final al acestui proiect este acela de a crește contribuția turismului la dezvoltarea economico-socială și culturală a județului, dar și a zonei de vest a țării.

*****

Castelul Huniazilor din Timișoara este cea mai veche clădire a orașului și poartă totodată amprenta arhitecților italieni.

Cunoscut și sub numele de Castelul Huniade, clădirea a fost construită în anul 1307 la ordinul regelui Carol Robert d'Anjou, acesta servind inițial drept reședință regală. Numele de Huniade se trage de la faptul că între anii 1441-1456, Iancu de Hunedoara, comite de Timiș, a locuit acolo împreună cu familia sa.

Între anii 1552-1718, în timpul perioadei ocupației otomane, Castelul a devenit sediu al Pașei de Timișoara și a fost transformat ulterior într-o cazarmă care a fost depozit de arsenal. În anul 1849, edificiul a fost afectat de asediul trupelor ungare, iar în 1856 a fost refăcut în forma actuală.

Datorită faptului că zona unde a fost contruit era mlăștinoasă, iar pilonii pe care a fost ridicat erau din stejar, stuctura de rezistență a fost afectată puternic de-a lungul timpului, în 1849, acesta fiind complet distrus și refăcut mai apoi din temelii.