Sfânta Parascheva și Sfântul Maxim - rugători pentru pelerinii Iașilor (2010)

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Sfânta Parascheva și Sfântul Maxim - rugători pentru pelerinii Iașilor (2010)

    • Sfânta Parascheva și Sfântul Maxim - rugători pentru pelerinii Iașilor (2010)
      Sfânta Parascheva și Sfântul Maxim - rugători pentru pelerinii Iașilor (2010)

      Sfânta Parascheva și Sfântul Maxim - rugători pentru pelerinii Iașilor (2010)

Către Sfânta Parascheva și către Sfântul Maxim să alergăm cu durere și cu dragoste! Să le mărturisim durerea și dragostea noastră! Să-i rugăm să le ducă la Dumnezeu și la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Să facem aceasta cu conștiința că durerea și dragostea noastră, crucea și bucuria noastră fac parte din viața lor.

Sărbătoarea cea mare a Sfintei Parascheva se apropie. Duhul Cuvioasei, prezent tot timpul anului pentru cei ce au inimă în sens deplin, se arată acum din ce în ce mai evident.
Locuitorii Iașilor intră deja în ritmul praznicului. În țară, și, pe alocurea, în afara ei, zeci de mii, sute de mii de pelerini se pregătesc de drum. Le este dor de Cuvioasa. I-au simțit puterea rugăciunii anii trecuți; vor să fie înveșmântați cu rugăciunea ei și anul acesta. În reculegere, cu sfială, cu minuțiozitate în pregătire, pelerinii gândesc la momentul aflării în fața sfintelor moaște. Au adunat multe, de-a lungul unui an, și vor să le spună Cuvioasei. Bucuriile cele adânci sau încercările cele multe și grele vor fi așezate la picioarele Sfintei. Așezate pe mâini bune, mai ales în inimă mare, sufletele pelerinilor, în bucuriile și crucea lor, sunt duse în fața Sfintei Treimi. Pentru a se împlini aceasta, nimic nu-i prea greu, nimic nu-i prea scump, nimic nu-i împiedică.
Anul acesta, pelerinii vor avea bucuria închinării și la binecuvântatele moaște ale Sfântului Maxim Mărturisitorul. Aduse din Muntele Athos, sfintele moaște ale marelui mărturisitor al credinței ortodoxe vor fi întărire în dreapta credință, îndemn la jertfă și slujire în Biserica lui Hristos, binecuvântare pentru toți.
Sfânta Cuvioasa Parascheva, cea mult folositoare și Sfântul Maxim, Mărturisitorul lui Hristos Dumnezeu-Omul grăiesc cu „dragoste și cu durere“ către tot omul, în mod special către pelerinii care, zilele acestea, le vor cinsti sfintele moaște. „Păstrați credința cea dreaptă, trăiți credința cea dreaptă, mărturisiți credința cea dreaptă“ ne strigă, ne cere, ne poruncește cu glas de tunet Sfântul Maxim Mărturisitorul. „Aveți viață de rugăciune, îmbrăcați-vă cu smerenia, viețuiți frumos și adânc în familie sau în mănăstire“, ne spune, ne roagă, ne sensibilizează cu glas de lumină lină Sfânta Parascheva.
Să le ascultăm glasul, să le urmăm chemarea, să le simțim rugăciunea! Credința lor cea dreaptă, nădejdea lor mântuitoare, iubirea lor cea așezătoare să fie veșmânt, pavăză, binecuvântare pentru sufletele noastre înfometate după pâinea cea spre ființă, însetate după apa cea vie. Către Sfânta Parascheva și către Sfântul Maxim să alergăm cu durere și cu dragoste! Să le mărturisim durerea și dragostea noastră! Să-i rugăm să le ducă la Dumnezeu și la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Să facem aceasta cu conștiința că durerea și dragostea noastră, crucea și bucuria noastră fac parte din viața lor.


Sfântă Parascheva, Sfinte Maxim și toți sfinții rugați pe Milostivul Dumnezeu să dea iertare sufletelor noastre, să ne bucure cu harul Său și să ne dăruiască mântuire întru Împărăția sa! Amin! Așa să fie! Amin!

† TEOFAN
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei