Dacă e iulie, e Festival-Masterclass de Cânt Bizantin la Iaşi

Arhiepiscopia Iaşilor

Dacă e iulie, e Festival-Masterclass de Cânt Bizantin la Iaşi

    • Dacă e iulie, e Festival-Masterclass de Cânt Bizantin la Iaşi
      Foto arhivă

      Foto arhivă

Ediţia de anul acesta a Masterclassului de Cânt Bizantin de la Iaşi va îmbina atmosfera de sărbătoare a unui festival prin serile dedicate concertelor, slujbelor şi întâlnirilor interactive cu cea a unui atelier de lucru, prin diferite cursuri practice (Ansamblu Mare, Ansamblu Feminin, cursuri de intonaţie şi intervalică, tehnică de canto, instrument). Nivelul academic al evenimentului va fi potenţat, ca în fiecare an, de prelegeri pe teme liturgice, istorice sau de paleografie, menite să întregească instruirea pe care o va primi un psalt pe parcursul a cinci zile. Organizatorii anunţă că au început înscrierile pentru ediţia a IX-a, 4-8 iulie 2016.

Organizatorii, Asociaţia Culturală „Byzantion“ şi de Universitatea de Arte „George Enescu“, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Primăria Municipiului Iaşi, îşi vor îndrepta atenţia anul acesta, prin cursurile de instruire în intepretarea artei psaltice, pe Raportul dintre ornamentică, intervalică şi accente în execuţia thesisurilor. Din perspectivă muzical-liturgică, anul acesta discuţiile se vor axa pe o temă de importanţă fundamentală: Dinamica slujbelor. Sinergia dintre strane şi altar.

Cursuri de interpretare psaltică

Invitatul special este Panagiotis Neochoritis, locţiitor al arhontelui protopsalt al Patriarhiei de Constantinopol, o personalitate care nu mai are nevoie de nicio descriere pentru cei care l-au urmărit la ediţia precedentă. Ucenic al lui Mathaios Tsamkiranis şi continuator al tradiţiei autentice de cântare, cu o experienţă vastă din perspectiva interpretului în scaunul de protopsalt, director al şcolii de muzică folclorică a Mitropoliei Neapolis (Thesalonic), tată a mai multor copii ce au preluat şi continuat pasiunea pentru cântarea vocală şi instrumentală, Neochoritis a fost recent ales din pleiada de mari protopsalţi ai Bisericii noastre pentru a asigura în calitate de locţiitor funcţia de protopsalt al Patriarhiei de Constantinopol.

Domnia sa va asigura cursurile de instruire în interpretarea artei psaltice prin metode interactive, cu ajutorul echipei de interpreţi din cadrul Asociaţiei Culturale „Roman Melodul“ – Thesalonic, ucenici cu peste 10-15 ani de experienţă pe lângă d-l Neochoritis.

Evenimentul de anul acesta va include şi o lansare de carte

Ca în fiecare an, cursurile propriu-zise vor fi precedate de o deschidere oficială a evenimentului, la care vor fi prezenţi reprezentanţii instituţiilor organizatoare, echipa de lucru şi colaboratorii acesteia şi mai ales profesorii şi interpreţii invitaţi.

La final, se va oficia Slujba de pomenire pentru ctitorii acestui proiect de suflet, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos şi arhimandritul Justin Pârvu.

Un moment mult aşteptat de către comunitatea internaţională a muzicologilor bizantini este apariţia manualului de paleografie muzicală semnat de către conf. univ. dr. Maria Alexandru (Univ. „Aristotelis“ din Tesalonic). Lansarea cărţii va avea loc în finalul deschiderii ediţiei a IX-a.

Participanţii activi vor beneficia de cursuri de intepretare psaltică în cadrul Ansamblului Mare, susţinute de către Adrian Sîrbu (Iaşi).

Ansamblu Feminin şi cursuri de tehnică vocală

Ansamblul Feminin se bucură de un real succes, aducând în discuţie noi şi provocatoare elemente de interpretare din perspectivă feminină. Diversitatea şi aspectul practic al temelor abordate au determinat un număr în creştere al participantelor la acest curs inedit. Soprana Mihaela Grăjdeanu (Opera Naţională Română din Iaşi) a pregătit participantelor o serie captivantă de cursuri de tehnică vocală cu sfaturi practice pentru cântarea la strană. Complementar, conf. univ. dr. Maria Alexandru va prezenta informaţii despre semantica interpretării muzicii psaltice.

Cursuri de kanonaki

Cursul de interpretare instrumentală la kanonaki reprezintă deja o activitate emblematică a Masterclassului de la Iaşi, prin care conf. univ. dr. Maria Alexandru urmăreşte, pe de o parte, instruirea celor interesaţi în arta mânuirii acestui instrument străvechi, iar, pe de altă parte, educarea auzului cu sonorităţile netemperate ale universului cântărilor bizantine.

Prelegeri istorice şi de paleografie muzicală

Conf. univ. dr. Maria Alexandru va asigura şi anul acesta prezentările istorice şi de paleografie muzicală, într-o formă interactivă, la care se vor alătura echipa de paleografie a Univ. „Aristotelis“ (Salonic) şi Grupul „Floralia” al Secţiei de Muzică Bizantină a Univ. de Arte „G. Enescu“ (Iaşi). Pe lângă alte surprize, au fost pregătite trei prezentări deosebit de interesante: „Despre mărturii şi apihime în muzica bizantină“, „Folosul paleografiei pentru psaltul contemporan“ şi „Şcoala de la Putna - ştiri noi“. De asemenea, părintele Filotheu Bălan îşi va prezenta rezultatele ultimelor cercetări cu privire la structura thesis-urilor melodice, de la notaţia veche la cea hrisantică. Protopsaltul Antonios Aetopoulos (Atena) îşi aduce contribuţia la partea muzicologică a evenimentului printr-o prelegere despre intervalică.

Concerte şi priveghere

În programul evenimentului, momentul liturgic cel mai important îl reprezintă slujba de priveghere, unde cele două strane însufleţite de cursanţi vor avea ca scop, pe lângă aspectul spiritual, respectarea rânduielii muzical-liturgice în termenii cât mai autentici. Folosind ca subiect de discuţii această priveghere, ne dorim organizarea unei întâlniri ulterioare şi simularea unei repetiţii unde să primim sugestii şi sfaturi pentru cântarea la strană din partea invitatului special, dl. Neochoritis.

Concertul de muzică bizantină din finalul ediţiei va reprezenta regalul muzical oferit de către Corul Mare al participanţilor publicului ieşean, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei. Gazda muzicală a evenimentului, Corul Academic „Byzantion“, va fi prezentă pe scenă alături de invitaţi-surpriză, tineri interpreţi din spaţiul românesc.

Citește despre: