Ibrahim Farah – preot ortodox răpit în Siria

Religia în lume

Ibrahim Farah – preot ortodox răpit în Siria

    • Ibrahim Farah – preot ortodox răpit în Siria
      Foto: http://www.raymondibrahim.com/

      Foto: http://www.raymondibrahim.com/

După ultimele informații, a fost prins, legat la ochi și urcat într-o mașină – la sfârșitul liturghiei din ziua de 29 martie. Alte informații vorbesc despre un atac al luptătorilor islamiști asupra localității Idlib, pe lângă preotul de 57 de ani fiind răpiți și alți creștini. Sursele citate vorbesc despre un număr de 200 de familii din aceeași localitate, despre care nu se știe nimic din acea duminică. 

Devotamentul creștinilor ortodocși de limbă arabă ce aparțin istoricei Patriarhii a Antiohiei și a Întregului Orient a făcut ca aceștia să nu își părăsească casele și bisericile. Au existat chiar cazuri în care, cu prețul vieții, mic și mare au ieșit și au făcut zid viu în jurul bisericii și al cimitirului.

Creștinii sirieni, deși au avut posibilitatea să plece în Liban sau Europa, nu au făcut-o. Cler și popor au rămas să înfrunte urgia luptătorilor Al Nusra – care au devenit, peste noapte, parte a Califatului Islamic. Câteva zeci de mucenici, mii de răniți, biserici și mănăstiri vandalizate, toate s-au întâmplat doar într-un singur an. Este cunoscut cazul celor doi episcopi răpiți din orașul Alep despre care nici acum, la mai bine de un an, încă nu se știe nimic sigur. Ultimele vești din Siria aduc cu ele o știre despre un adevărat păstor de suflete.

Așa cum anunța agenția de știri Al Jazeera, preluată apoi de numeroase surse occidentale, părintele Ibrahim Farah a fost răpit la sfârșitul lunii martie a anului 2015. După ultimele informații, a fost prins, legat la ochi și urcat într-o mașină – la sfârșitul liturghiei din ziua de 29 martie. Alte informații vorbesc despre un atac al luptătorilor islamiști asupra localității Idlib, pe lângă preotul de 57 de ani fiind răpiți și alți creștini. Sursele citate vorbesc despre un număr de 200 de familii din aceeași localitate, despre care nu se știe nimic din acea duminică. În zona cucerită a fost amplasat un bastion al grupării ISIS și, timp de mai multe zile, nimeni nu a mai comunicat cu exteriorul.

Drama acestei comunității, în frunte cu păstorul, este definitorie pentru situația creștinilor din Siria. O țară în care creștinii sunt prigoniți pentru credința lor, pentru simplul fapt că doresc să participe la o dumnezeiască Liturghie!

Citește despre: