Religie şi laicitate în Uniunea Europeană

Patriarhia Română

Religie şi laicitate în Uniunea Europeană

    • Religie şi laicitate în Uniunea Europeană
      Religie şi laicitate în Uniunea Europeană

      Religie şi laicitate în Uniunea Europeană

În Aula „Bibliotecii Centrale Universitare” a avut loc conferinţa „Religii, drepturi fundamentale şi laicitate în Uniunea Europeană”, susţinută de domnul Jean-Francois Colosimo, conferenţiar la Institutul de Teologie Ortodoxă Saint-Serge din Paris. Filosof, istoric al religiilor şi teolog ortodox, invitatul serii este şi un reputat editor, specializat în cunoaşterea şi promovarea creştinismului ortodox.

Conferinţa a fost deschisă de Excelenţa Sa, domnul Henri Paul, Ambasadorul Franţei şi moderată de domnul academician Răzvan Theodorescu.

În cadrul prelegerii a fost remarcată distincţia care trebuie făcută între secularizare şi laicitate, precum şi importanţa comunităţilor ortodoxe în cadrul construcţiei Uniunii Europene.

„Ortodoxia românească joacă un rol foarte important în Europa, România este evident o ţară pivot între est şi vest, între cultura latină şi cea slavă, între cele două Europe. Dar care, în plus, ortodoxia Românească a dezvoltat o adevărată teologia, care face parte credinţei, da şi angajamentului social. Europa are nevoie de valorile sale, de această comuniune, de sociabilitatea, de verticalitatea, de transcendenţa pe care Ortodoxia Română o poate aduce cu multă inteligenţă. Iar din partea noastră, ţările ortodoxe au nevoie şi de un raport nou către modernitate, raport pe care românii îl pot aduce într-o manieră utilă, exemplară”, a spus Domnul Jean-Francois Colosimo, informează TRINITAS TV.

Domnul Jean-Francois Colosimo este şi Preşedinte al Centrului Naţional de Carte (CNL), instituţie publică care are rolul de a susţine creaţia, producţia şi difuzarea de carte în Franţa. În această calitate, domnia sa a avut ocazia să cunoască şi să aprecieze cartea românească.

„Este o relaţie foarte importantă din punctul de vedere al cărţilor între Franţa şi România, nu este doar o relaţie pe fond religios. Ştiţi că pentru tinerii francezi Cioran, Ionescu sunt autori francezi, ei sunt de asemenea şi români. Iată aşadar o simbioză, traducerile de spiritualitate şi teologie românească sunt abundente în Franţa, un loc important ocupându-l opera Părintelui Dumitru Stăniloae, şi evident, cărţile Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care este Întâistătător al ortodocşilor români, dar în inimile ortodocşilor din Franţa şi, în general, în lumea religioasă şi interculturală franceză, este cunoscut ca cineva la fel de francez”, a mai spus Domnul Jean-Francois Colosimo.

Manifestarea din această seară face parte din ciclul de conferinţe „Franţa-România: împreună în Europa”, organizate de Ambasada Franţei, în colaborare cu Institutul European din România.

sursa: basilica.ro