Știri

Sindicaliștii din învățământ – despre ora de religie

„Modificările care au loc în timpul anului școlar dau peste cap sistemul de învățământ. Nu întâmplător a fost introdus în Legea Educației Naționale un articol, conform căruia orice modificare intră în vigoare la începutul anului școlar”, precizează președintele FSLI, Simion Hancescu.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) consideră că decizia Curții Constituționale privind ora de religie în școli, publicată în Monitorul Oficial în data de 23.01.2015, produce repercusiuni atât asupra elevilor, cât și asupra profesorilor care predau această disciplină. Elevii care nu vor opta pentru frecventarea orei de religie pot rămâne nesupravegheați, iar unii profesori își pierd locul de muncă la jumătatea anului școlar.

Potrivit articolului 5, alineatul 2, din Legea Educației Naționale, Legea 1/2011, „orice modificare sau completare a prezentei legi intră în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată prin lege”.

Plecând de la decizia Curții Constituționale, conducerea FSLI este de părere că parlamentarii din cele două comisii de învățământ din Senat și Camera Deputaților, împreună cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării Științifice trebuie să găsească o soluție la această problemă, aplicabilă până la finalul acestui an școlar și una care să reglementeze statutul orei de religie începând cu anul școlar 2015-2016.

Totodată, este important și ce se va întâmpla cu elevii care nu optează pentru ora de religie, în timp ce colegii lor participă la acest curs și acest lucru trebuie reglementat tot de legiuitor.

Pe de altă parte, FSLI se întreabă de ce în anul 2011, când Legea Educației Naționale a fost contestată la Curtea Constituțională, instanța supremă a considerat că este constituțională, iar după patru ani revine asupra deciziei și spune că este neconstituțională, în anumite puncte. Când a spus adevărul, atunci sau acum?