Primul hram al Sfinţilor Împăraţi celebrat în biserica de lemn din Rădăşeni

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Primul hram al Sfinţilor Împăraţi celebrat în biserica de lemn din Rădăşeni

    • Primul hram al Sfinţilor Împăraţi celebrat în biserica de lemn din Rădăşeni
      Slujba de primire a moaştelor, oficiată de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor

      Slujba de primire a moaştelor, oficiată de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor

    • Primul hram al Sfinţilor Împăraţi celebrat în biserica de lemn din Rădăşeni
      Fragmente din moaştele Sfinţilor Împăraţi dăruite bisericii de lemn din Rădăşeni

      Fragmente din moaştele Sfinţilor Împăraţi dăruite bisericii de lemn din Rădăşeni

Mulţime de credincioşi au fost prezenţi, azi, în biserica de lemn de la Rădăşeni, pentru a cinsti moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena aduse din Grecia. Este primul an în care lăcaşul, cu o istorie de patru veacuri, sărbătoreşte cel de-al doilea hram

Emoţie şi bucurie în comunitatea de la Rădăşeni, la începutul acestei săptămâni, când părticele din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi un fragment din Crucea Răstignirii au fost aşezate în vechea bisericuţă de lemn, ctitorită de Ştefan Tomşa, unde vor rămâne spre veşnică închinare. Sfintele moaşte au fost aduse de o delegaţie condusă de arhimandritul Ignatios Zakakis, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi a Preafericitului Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade, de la Biserica “Sf. Dimitrie” Oplon, ce aparţine Arhiepiscopiei Atenei. “Nu putea fi făcut un dar mai mare bisericii din Bucovina, pământ în care odihneşte Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, apărătorul Creştinătăţii! Acest moment, aceste Sfinte moaşte şi această relicvă din Sfânta Cruce aduc un spor de evlavie în trăirea credinţei noaştre creştine ortodoxe româneşti”, a apreciat IPS Pimen, în cuvântul rostit după săvârşirea Slujbei de primire a moaştelor, oficiată ieri după-amiază, în lăcaşul de la Rădăşeni.
Azi, lăcaşul ctitorit de Vodă-Tomşa, la 1611, şi-a sărbătorit pentru prima dată cel de-al doilea hram, primit în octombrie anul trecut, când bisericuţa a fost resfinţită. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de părintele arhimandrit Nectarie, de la Mănăstirea Naşterea Domnului din Atena, şi de părintele Constantin Rotar, parohul de la Rădăşeni. După săvârşirea Sfintei Liturghii, s-a făcut pomenirea morţilor, iar pr. Nectarie a rostit un cuvânt de învăţătură. A urmat apoi agapa creştină şi sărbătorirea celor ce poartă numele celor doi sfinţi ce astăzi s-au pomenit. Credincioşii au primit sarmale, cozonac, vin şi câte o iconiţă a Sfinţilor Împăraţi.
Racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi a fost aşezată alături de cea în care se află părticele din moaştele Sfinţilor Mercurie şi Ecaterina şi ale Sf. Nectarie, păstrate în acest lăcaş. “E o bucurie pentru noi, cei din parohie, pentru satul Rădăşeni şi pentru împrejurimi, să ne putem închina de-acum înainte acestor moaşte. Să primim un asemenea dar a fost numai voia lui Dumnezeu!”, a spus cu emoţie, părintele paroh Constantin Rotar.

Biserica cu hramul “Sf. Mercurie şi Ecaterina” şi “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” este unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de lemn din Moldova. Resfinţită în octombrie anul trecut, după un proces complet de restaurare, ce s-a derulat pe durata a 10 ani, bisericuţa de la Rădăşeni este înscrisă pe lista monumentelor istorice de interes naţional.

Citește despre: