Şapte ani de la trecerea la Domnul a părintelui Costache Buzdugan

Arhiepiscopia Iaşilor

Şapte ani de la trecerea la Domnul a părintelui Costache Buzdugan

    • Şapte ani de la trecerea la Domnul a părintelui Costache Buzdugan
      Şapte ani de la trecerea la Domnul a părintelui Costache Buzdugan

      Şapte ani de la trecerea la Domnul a părintelui Costache Buzdugan

La cimitirul Socola Mică din Iaşi a fost pomenit, ieri, pr. Costache Buzdugan, fost consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, la şapte ani de la trecerea sa la cele veşnice. Cu acest prilej, s-au rostit alocuţiuni şi s-au transmis condoleanţe familiei părintelui Costache Buzdugan.

Părintele Costache Buzdugan, fost consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost pomenit ieri de colegii preoţi, de cunoscuţi şi de familie. În Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ Socola Mică din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, a fost săvârşită de dimineaţă Sfânta Liturghie. La mormântul vrednicului de pomenire preot Costache Buzdugan a fost oficiată apoi o slujbă de Parastas de către un sobor de şapte preoţi. La final a fost evocată personalitatea vrednicului preot mutat la Domnul acum şapte ani, de către pr. Matei Coruga de la parohia ieşeană „Sfântul Vasile“ - Tătăraşi. „A scris foarte multe articole şi reportaje, deşi misiunea pastorală în public a Bisericii era destul de limitată atunci. S-a implicat foarte mult în activitatea bisericească şi a fost unul din stâlpii de nădejde ai Mitropoliei. A avut mult devotament pentru Biserică. Aş putea spune că Dumnezeu i-a dat cinci talanţi, iar el a mai făcut încă cinci“, a spus pr. Matei Coruga. În continuare, pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, a transmis mesajul de condoleanţe al Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi cel al Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Părintele Costache Buzdugan s-a născut în comuna Stăniţa din judeţul Neamţ. După absolvirea Şcolii Generale a urmat Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ şi Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti. Apoi a urmat cursurile de doctorat în teologie la disciplina Teologie Dogmatică şi Simbolică, sub îndrumarea prof. Nicolae Chiţescu. A fost profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1975-1977), iar din 1977 a ocupat funcţia de consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, fiind hirotonit pe seama parohiei „Ziua Crucii“ din Iaşi. După un stagiu de specializare în Germania, a coordonat până în 1990 revista „Mitropolia Moldovei şi Sucevei“. De asemenea, s-a îngrijit ca în editura Mitropoliei Moldovei şi Sucevei să apară o serie de lucrări de referinţă. „Toate acestea, înfăptuite cu destulă greutate şi jertfă, sunt mărturia necontestată a hărniciei, priceperii şi dăruirii părintelui Costache Buzdugan. A lăsat împliniri de excepţie în cei 15 ani de activitate la Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor şi apoi la Institutul cultural-misionar TRINITAS, în anii în care a desfăşurat o activitate didactică la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ şi pe timpul slujirii în parohiile în care a fost rânduit. Trebuie amintit faptul că pentru o perioadă de timp a predat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi“, a afirmat pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa.