200 000 de români suferă de poliartrită reumatoidă

Social

200 000 de români suferă de poliartrită reumatoidă

    • 200 000 de români suferă de poliartrită reumatoidă
      200 000 de români suferă de poliartrită reumatoidă

      200 000 de români suferă de poliartrită reumatoidă

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă privind suferințele reumatice, prof. dr. Ruxandra Ionescu a declarat că poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară și afectează aproximativ unu la sută din populația generală, ceea ce înseamnă 200.000 de pacienții români.

Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie care afectează articulațiile mâinilor și picioarelor, de unde rezultă tumefacții (umflături), dureri și distrucție articulară. Cauza apariției poliartritei reumatoide nu se cunoaște, boala fiind considerată a fi autoimună progresivă, de cauză necunoscută, face parte din bolile autoimune în cursul cărora organismul produce anticorpi (factor reumatoid) îndreptați împotriva propriilor șesuturi. Sistemul imunitar atacă țesuturile articulare moi și pe cele conjunctive din componența altor structuri ale corpului, cum ar fi vasele sanguine și plămânii. În final, se produc eroziuni ale cartilajelor, oaselor și ligamentelor articulare, cu apariția în articulațiile afectate a deformărilor, instabilității și fibrozei. Pacientii cu poliartrita reumatoida au un risc crescut de a dezvolta si alte complicatii sistemice ale bolii cum ar fi osteoporoza, anemia, tulburari ale sistemului respirator sau dermatologice.

Conform prof. dr. Ruxandra Ionescu, poliartrita reumatoidă are consecințe grave atât asupra stării de sănătate fizice a celor afectați, cât și asupra calității vieții pacienților, adăugând că spondilita anchilozată, o altă afecțiune, are o incidență de 2-3 ori mai mare la bărbați, fiind mai frecventă la tineri.

În ceea ce privește artroza, studiile arată că aceasta este de departe cea mai frecventă suferință articulară și a doua cauză de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, după boala ischemică coronariană. Incidența acesteia crește cu vârsta, fiind maximă între 55 și 75 de ani.

Potrivit specialiștilor, o altă boală — osteoporoza — afectează la nivel mondial 22 milioane de femei și 5,5 milioane de bărbați cu vârste între 50 și 84 de ani.

În România, prevalența acesteia este estimată la 11,5%, ceea ce înseamnă că una din trei femei va avea această afecțiune după 55 de ani.

"Incidența bolilor reumatologice este foarte mare, astfel încât și impactul socio-economic este major. Costurile socio-economice pe care le generează bolile reumatice sunt impresionante, dar studiile au demonstrat că dimensiunea cheltuielilor generate de complicațiile bolii, spitalizare, intervenții chirurgicale și reducerea veniturilor prin incapacitate de muncă depășesc cu mult costurile determinate de consultațiile medicale și tratamentul intensiv al cazurilor incipiente", a precizat dr. Cătălin Codreanu, de la Centrul Clinic de Boli Reumatice București.

Potrivit unui raport, pacienții români cu poliartrită reumatoidă sunt mai bine informați decât cei europeni. Astfel, peste 60% dintre pacienți dețin informații corecte cu privire la afecțiune și peste 70% au un plan de gestionare a bolii pe termen lung.

"Atenția noastră, a medicilor specialiști, ar trebui să se îndrepte spre ceilalți 30% care nu înțeleg implicațiile majore ale bolii și caracterul ei ireversibil", a mai spus dr.Codreanu.

Când vine vorba de înțelegerea bolii, 83% dintre pacienții români consideră că știu foarte multe despre boală, în timp ce 78% dintre pacienții europeni pot afirma același lucru.

Peste 16% dintre români consideră că boala are un caracter ireversibil comparativ cu 51% dintre cei europeni.