Zile de sărbătoare la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Zile de sărbătoare la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi

Pentru a sărbători în mod deosebit zilele dedicate prăznuirii Sfântului Ierarh Ioan de la Secu și Râșca, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au poposit pentru câteva zile la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi un fragment din Sfânta Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos și o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina.

Odoarele de mare preț au fost aduse spre închinare joi, 24 august 2023, de o delegație din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Ignatie, Mitropolit al Demetriadei. Ele au fost purtate pe umeri de elevi ai Colegiului Național Militar Ștefan cel Mare Câmpulung Moldovenesc. Oaspeții însoțiți de arhim. Mihail Balan, starețul așezământului monahal și exarh de zonă, au fost întâmpinați, potrivit obiceiului, cu pâine și sare de către edilul Comunei Râșca, Ionuț Dragomir Andreica, și de un sobor de preoți, din care au făcut parte protos. Gabriel Gaman, starețul Mănăstirii Râșca, pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, și protos. Alexandru Moroșan, director al Departamentului Farmaceutic Arimateea al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Purtând în mâini flori, numeroși tineri îmbrăcați în straie populare, membri ai comunităților Ecclesia din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, coordonați de Cristi Gabriel Hurjui, consilier eparhial în cadrul Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru viață, alături de pelerinii prezenți, au însoțit cele două racle către sfântul locaș, unde a fost săvârșită slujba Tedeum-ului, prin care au fost înălțate rugăciuni de mulțumire către Preamilostivul Dumnezeu.

La final, arhim. Mihail Bălan a adus mulțumire Bunului Dumnezeu, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântarea ca, în aceste zile de sărbătoare pentru Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, așezământul monahal să fie împodobit cu prezența Sfântului Nectarie și cu puterea Cinstitei și de viață făcătoarei Cruci. Totodată, gândul de recunoștință s-a îndreptat către cei care au mijlocit ca aceste daruri să poposească în aceste zile la Sihăstria Râșcăi, Mitropolitul Ignatie al Demetriadei și părinții sosiți din Grecia, precum și către toți pelerinii care au venit pentru a primi har și binecuvântare de la Dumnezeu.

Manifestările au continuat cu un program cultural artistic în curtea interioară a așezământului monahal, desfășurat în cadrul Proiectului catehetic eparhial Tinerii Bucovinei, păstrători ai tezaurului strămoșesc și mănăstiresc, aflat la cea de-a V-a ediție. În prezența tuturor invitaților, tinerii centrelor Ecclesia au interpretat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului, iar la final au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ignatie daruri constând în dulciuri și cărți.

Credincioșii din toată țara sunt așteptați să ia parte la zilele de sărbătoare și de bucurie duhovnicească ce vor urma în cetatea tinerei mănăstiri a Bucovinei, dar mai ales duminică, 27 august 2023, când va fi săvârșităSfânta Liturghie arhierească în cinstea Sfântului Ioan de la Râșca și Secu, ocrotitorul mănăstirii. Raclele ce adăpostesc un fragment din Sfânta Cruce și o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina vor rămâne spre închinare până în ziua de 31 august, când se vor întoarce în Grecia.

Scurt istoric

Lucrările de construcție a bisericii Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, amplasată pe vechea locație a Bisericii „Sfântul Ioan Bogoslovul”, au început în vara anului 2015, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen. Sub stăreţia arhimandritului Mihail Bălan, cu osteneala călugărilor și a credincioșilor închinători și binefăcători, lucrările de pictură exterioară a bisericii mari, precum și la întregul complex monahal se apropie de final, veșmântul sfințirii așezământului monahal fiind programat pentru toamna acestui an.

În ziua de 30 august, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului, principalul ocrotitor al Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, loc în cale sfântul obișnuia să se retragă.

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: