Vizita pastorală a Mitropolitului Serafim în Saxonia

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

Vizita pastorală a Mitropolitului Serafim în Saxonia

    • Vizita pastorală a Mitropolitului Serafim în Saxonia
      Vizita pastorală a Mitropolitului Serafim în Saxonia

      Vizita pastorală a Mitropolitului Serafim în Saxonia

Între 14 şi 16 martie, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord a efectuat o vizită pastorală în Saxonia. Aceasta a început cu Slujba Sfântului Maslu urmată de o Seară duhovnicească în Biserica catolică „Heilige Familie” a Filiei din Dresden. Aici s-a discutat şi despre posibilitatea înfiinţării unei parohii în oraşul de pe Elba, având în vedere faptul că Dresden este unul dinte cele mai mari oraşe din Germania care încă nu are o parohie ortodoxă română, comunitatea foarte primitoare şi unită din acestă zonă depunând deja eforturi în acest sens.

A doua zi, Mitropolitul Serafim a slujit Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi în Dresden. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre creşterea duhovnicească şi păstrarea identităţii de credinţă, naţionale şi culturale într-un alt mediu decât cel tradiţional ortodox, cât şi despre necesitatea creării unei comunităţi unite în jurul Bisericii. După Sf. Liturghie şi agapa organizată de credincioşii din Dresden, Înaltpreasfinţitul Serafim s-a îndreptat spre Leipzig, unde a slujit spre seara Slujba Sfântului Maslu urmată de o seară duhovnicească. În cadrul acesteia, Înaltpreasfinţia Sa a răspuns întrebărilor venite din partea credincioşilor.

Duminica a doua din Postul Mare, cea a Sfântului Grigorie Palama, a fost prilej de mare bucurie pentru credincioşii din Leipzig, unii venind de la depărtări de peste 200 de km pentru a se putea ruga împreună cu Mitropolitul lor. În cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim a vorbit despre necesitatea concentrării la rugăciune şi mai ales în cadrul Sfintei Liturghii. Fără o trăire reală a cântărilor liturgice participarea la Taina Euharistică îşi ratează sensul, mersul la biserică devenind pierdere de timp. Doar prin rugăciune aprinsă şi împărtăşirea cu Sfintele Taine creştinul poate atinge acea stare duhovnicească plină de bucurie, intră în lumina taborică pe care a teologisit-o Sfântul Grigorie Palama. După obişnuita agapă frăţească, Înaltpreasfinţia Sa a vizitat împreună cu preotul paroh Ioan Forga şi membri de seamă ai comunităţii o biserică evanghelică, în vederea preluării ei de către comunitatea ortodoxă. (diacon dr. med. Alexandru Ulea, sursa: mitropolia-ro.de)