Tradiții și obiceiuri versus modernitate în era internetului

Creşterea copiilor

Tradiții și obiceiuri versus modernitate în era internetului

    • Colindători
      Tradiții și obiceiuri versus modernitate în era internetului / Foto: Oana Nechifor

      Tradiții și obiceiuri versus modernitate în era internetului / Foto: Oana Nechifor

Să le explicăm copiilor noștri adevărata semnificație a sărbătorilor, să mergem cu ei la biserică, să-i încurajăm să adopte tradițiile și obiceiurile autentice ale poporului nostru. Să-i învățăm că păstrarea tradițiilor este importantă pentru a ne întări identitatea culturală și comuniunea cu ceilalți. Doar așa vor ști să discearnă informațiile care ajung la ei și nu vor putea fi păcăliți și încântați de tot ce e nou.

În zilele noastre, mulți consideră că a fi modern înseamnă să adopți obiceiuri noi, inventate de diferite persoane sau împrumutate de la alte popoare, dând la o parte tradițiile noastre autentice, pentru că ar fi învechite.
Internetul e plin de articole cu titluri precum: „Tradiții și obiceiuri: ce ai voie și ce nu ai voie sa faci în ziua de…”, iar când citești textele acestea, descoperi că, fie sunt niște superstiții, fie îndemnuri ce nu au nimic de-a face cu sărbătoarea în sine. De obicei, astfel de articole au ca autori persoane prea puțin îndreptățite să le scrie și să le promoveze, în detrimentul celor cu adevărat instruiți care ar putea scrie lucruri foarte interesante legate de anumite sărbători ori chiar despre viețile sfinților. Astfel că, acestea sunt presărate cu superstiții și informații false, și, pentru un om cu minimă cultură, este evident că nu sunt decât o pierdere de timp.
Însă, pentru copiii noștri, care nu au spiritul critic suficient dezvoltat, și care petrec mult timp navigând pe internet, pot fi atractive. Ba mai mult, există riscul ca astfel de autori și vloggeri să devină modele pentru ei. Dacă nu ne interesăm ce citesc, dacă nu petrecem timp dicutând cu copiii și răspunzându-le la întrebări, atunci îi lăsăm pradă inculturii și unor oameni care nu știu mai nimic, dar care îmbracă în cuvinte prețioase nimicul lor. Să-i învățăm să facă diferența între o informație de calitate și una transmisă doar pentru rating. Internetul a ajuns să fie indispensabil, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie unica sursă de informare pentru copii. Depinde doar de noi cât timp îi alocăm și cum îl folosim.
Să le explicăm copiilor noștri adevărata semnificație a sărbătorilor, să mergem cu ei la biserică, să-i încurajăm să adopte tradițiile și obiceiurile autentice ale poporului nostru. Să-i învățăm că păstrarea tradițiilor este importantă pentru a ne întări identitatea culturală și comuniunea cu ceilalți, a învăța din experiențele trecute și a aduce o valoare emoțională și culturală semnificativă în viețile noastre. Doar așa vor ști să discearnă informațiile care ajung la ei și nu vor putea fi păcăliți și încântați de tot ce e nou.
Nu este un proces ușor, dar merită tot efortul depus. Rezultatele muncii noastre se va vedea nu doar la copii, ci și la nepoți. Puterea exemplului este foarte importantă, întrucât ceea îi învățăm noi acum, vor face și ei, la rândul lor, pentru copiii lor. Așa s-au păstrat multe tradiții și obiceiuri de-a lungul timpului, prin dragoste, înțelepciune și dăruire, față de înaintașii noștri și față de urmași.