Revista Transilvania nr. 9/ 2020 – O apariție de... Echipă

Arhiepiscopia Sibiului

Revista Transilvania nr. 9/ 2020 – O apariție de... Echipă

    • Revista Transilvania nr. 9/ 2020 – O apariție de... Echipă
      Revista Transilvania nr. 9/ 2020 – O apariție de... Echipă

      Revista Transilvania nr. 9/ 2020 – O apariție de... Echipă

De câteva zile, în portalul cultural al Revistei Transilvania – editată de Consiliul Județean Sibiu și Muzeul Național ASTRA Sibiu – a fost „postată” o contribuție de echipă a profesorilor Facultății de Teologie „Sf. Andrei Șaguna” din Sibiu – condusă de decanul facultății, Pr. Conf. Univ. Dr. Daniel Buda, cadru didactic și al Universității din Pretoria – și a invitaților săi, dedicată Filantropiei. Numărul 9/ 2020 al Transilvaniei cuprinde o serie de articole legate de filantropie și oamenii acesteia – unele contribuții vizând strict spațiul ortodox sibian – precum și reflecții ale acestei realități în ethosuri culturale și misionare diferite. 

Avem mai întâi textele celor doi invitați. Cel dintâi este Daniel Veldsman (Universitatea din Pretoria, Departamentul de Etică Dogmatică și creștină), care propune o analiză privind relația anselmiană Fides Quarens Intellectum ad Fides Quarens Sapientia în perspectiva teologiei contemporane (From Fides Ouarens Intellectum to Fides Quarens Sapientia: Revisiting an Reformulating for the Public Good Anselmus’Famous Formulation within a Contemporary Theology-Science Perspective, pp. 1-8). Un al doilea studiu este cel semnat de Buhle Mpofu (Universitatea din Pretoria, Departamentul de Teologie Practică și Studii Misionare al Universității sud-africane) care  propune o reevaluare asupra teologiei filantropice în contextul noilor mutații de context socio-economic legate de Africa de Sud și întregul continent african (Re-thinking Philanthropy as Religious Cost Signalling in the Context of Socoi-Economic Transformation in South Africa, pp. 9-15). Două contribuții interesante nu doar prin scriitură, ci și prin propunerea de perspectivă culturală prin care poate fi asumată internațional gândirea teologică. 
Colectivul profesoral sibian și-a adus contribuția într-o serie de studii pe care le menționăm ca atare: Dragoș Boicu – „Traducătorul ca filantrop: cazul Părintelui Teodor Bodogae” (pp. 16-20); Ciprian Streza – „Hristos ca aproapele nostru- Liturghie și filantropie astăzi” (pp. 21-25); Ioan Ovidiu Abrudan – „Un nobil filantrop- Zenovie Hagi Pop” (pp. 26-34); Paul Brusanowski – „Aspecte ale filantropiei în trecutul Bisericii Ortodoxe Române” (pp. 35-44); Constantin Valer Necula – „Filantropia conjugată  la feminin- Exercițiul de gramatică socială al Ioanei Băcilă” (pp. 45-48); Nicolae Chifăr – „Victor Tordășianu – un exemplu de filantrop creștin în Sibiul anilor 1890-1920” (pp. 49-54); Alina Pătru – „Filantropia în religiile extraeuropene- element constitutiv sau influență creștină? Considerații teoretice pe baza situației din China și Taiwan” (pp.55-61); Sebastian Moldovan – „Procesual virtues in pandemic crisis. A Christian-religious reflection” (pp.62-68); Vasile Bîrzu – „Iubirea agapică, intratreimică, fundamentul ultim al adevăratei filantropii” (pp. 69-74); Vasile Chira – „Altruismul. Perspective religioase, filosofice și științifice” (pp. 75-81); Daniel Buda – „A existat filantropie în lumea greco-romană păgână?” (pp. 82-85); Aurel Pavel – „Marele filantrop și mecena al neamului românesc, Emanuil Gojdu, în paginile Telegrafului Român” (pp. 89-91) și Ioan Mircea Ielciu – „Milostenia – manifestare concretă a filantropiei după Sfântul Ioan Gură de Aur” (pp. 92-96). 
Se remarcă și din simpla propunere a titlurilor varietatea preocupărilor și distincțiilor prin care teologia poate asuma analiza filantropiei: istorie, filosofie, istoria religiilor, teologie, etică și pedagogie socială. Ecou al unui an de cercetare propus de către Patriarhia Română – care a avut drept temă a anului 2020 tocmai filantropia– corolarul propus de teologii sibieni în colaborare cu teologii invitați în propunerea unei arii de expertiză găzduite de revista Transilvania reiterează nevoia de alcătuire și activare a unor grupuri interdisciplinare în vederea înțelegerii unei fenomenologii atât de distincte precum este aceasta a filantropiei, a iubirii de oameni. Efortul redacției Transilvaniei – a celor doi colegi universitari Dragoș Varga și Radu Vancu – de a acorda un spațiu de exprimare echipei de cercetare propuse de Teologie pare că și-a tins ținta. Un număr de revistă, alături de toate celelalte, nu doar ale anului 2020, care desigur că onorează tradiția Transilvaniei – organ publicistic de exprimare a preocupărilor culturale și de cercetare a „astriștilor” – mai întâi – apoi al tuturor acelora care au făcut din profesionalizarea culturii de specialitate un țel de luminare a poporului. 

sursa: tribuna.ro

Citește despre: