Reţete pe bază de plante recomandate diabeticilor III

Stil de viaţă

Reţete pe bază de plante recomandate diabeticilor III

Pentru regenerarea integrală a funcţiilor pancreasului este indicat să se folosească şi un tratament naturist pentru afecţiunile hepatobiliare, care stimulează partea exocrină a pancreasului.

Reţeta autorilor

Afin – frunze, fasole – teci, dud – frunze, urzică vie – frunze, nuc – frunze, păpădie – rădăcini, salvie – herba, brusture  – rădăcini, mesteacăn  – frunze, anghinare  – frunze.

Se prepară infuzie (2 linguriţe amestec la 200 ml apă clocotită) cu infuzare timp de 10 minute din care se beau 3 ceaiuri pe zi.

La fiecare cană de ceai complex se adaugă o linguriţă bitter suedez. Plantele rămase după strecurarea ceaiului se folosesc sub formă de cataplasmă pusă, peste noapte, pe zona pancreatică şi hepatică.

În raport cu rezultatul tratamentului în scăderea glicemiei se poate reduce cantitatea de ceai, continuându-se cu o doză zilnică de întreţinere.

În afara ceaiurilor antidiabetice (infuzii, decocturi), sunt eficiente:

- Tincturile în alcool 40° din frunze de dud, schinduf şi de nuc, coji verzi de nuc, bulb de ceapă roşie tocată mărunt şi din amestec cu frunze de afin, dud şi anghinare, teci de fasole, herba de rostopască şi lichen de piatră (în părţi egale) din care se iau câte 30 picături de 3 ori pe zi, între mese într-o cură de 1-2 luni trimestrial. 

- Tinctură din frunze şi flori de saschiu (Vinca minor) recomandată bolnavilor de diabet cu tulburări cerebrale;

- Tinctură din 3 căpăţâni de usturoi (Alium sativum) ţinute 15 zile într-un litru de alcool 40°, din care se ia câte 1 linguriţă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, cu rol în evitarea formării trombozelor.

- Tinctură din ceapă care conţine glucokinină cu efect hipoglicemiant;

- Vin de praz (500 g macerate într-un litru de vin alb timp de 24 de ore), din care se iau câte 2 linguri de 2 ori pe zi;

- Sevă de mesteacăn colectată primăvara, din care se consumă câte 50 ml de 3 ori pe zi, înainte de mese.

- Salată din frunze şi tulpini gălbui de păpădie, culese primăvara şi consumate de 2 ori pe zi (la prânz şi seara), într- o cură de 4 săptămâni. 

- Comprimate Fitodiab obţinute din afin, dud alb, fasole şi mesteacăn.

(Flora medicinală a României)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: