Regimul alimentar în caz de diabet (II)

Stil de viaţă

Regimul alimentar în caz de diabet (II)

În cazul unui diabet mai grav, se poate apela la un post prelungit, timp de 24 de ore, care asigură reducerea nivelului de glucoză atât din sânge, cât şi din urină.

Există chiar o propunere de dietă foarte severă, cu numai 600 calorii pe zi, timp de 8 săptămâni, care ar putea asigura o funcţionare normală a pancreasului şi a ficatului.

În controlul nutriţiei zilnice se va ţine seamă de câteva obiective principale:

- menţinerea nivelului glicemic între valori normale, evitând atât hiperglicemia, cât şi hipoglicemia;

- menţinerea unui nivel constant de lipide din sânge (inclusiv colesterolul şi trigliceridele);

- menţinerea greutăţii corporale sănătoase la care glandele suprarenale reuşesc să producă o cantitate corespunzătoare de insulină;

- prevenirea complicaţiilor diabetului (nefropatii, neuropatii, retinopatii, hipertensiune arterială şi alte boli cardiovasculare);

- îmbunătăţirea stării generale de sănătate, cu diferenţieri în funcţie de vârstă, sex şi activitate fizică zilnică.

O piramidă a alimentaţiei corect întocmită va avea la bază unele produse amidonoase (pâine integrală sau Graham, mămăligă), la care se adaugă legume şi fructe, apoi alimente cu restricţie cantitativă (lapte, iaurt, carne de pasăre şi peşte), excluzând dulciurile şi grăsimile animale.

Un exemplu de regim alimentar, mult discutat în rândul specialiştilor nutriţionişti, cu efect dovedit în prevenirea riscului de diabet zaharat de tip 2, este dieta mediteraneană, tradiţională la populaţiile din Spania, Italia şi Grecia. 

Această dietă meditaraneană este săracă în carne roşie şi lactate grase, în schimb bogată în legume, fructe, peşte, ulei de măsline, nuci şi seminţe.

(Diabetul. Un pericol în creștere pentru sănătatea populației)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: