Patriarhia Rusă acuză Europa de atitudine duplicitară față de libertatea de exprimare

Ortodoxia în lume

Patriarhia Rusă acuză Europa de atitudine duplicitară față de libertatea de exprimare

    • Patriarhia Rusă acuză Europa de atitudine duplicitară față de libertatea de exprimare
      Patriarhia Rusă acuză Europa de atitudine duplicitară față de libertatea de exprimare

      Patriarhia Rusă acuză Europa de atitudine duplicitară față de libertatea de exprimare

"În lumea occidentală dreptul de a aduce critici oricărui punct de vedere religios este adesea susținut, dar în același timp simbolurile credinței sunt cenzurate, și, deasemenea, abordarea religioasă a vieții politice și sociale a cetățenilor este cenzurată".

Europa are o atitudine duplicitară în cazul măsurilor aplicate libertății de exprimare în cadrul societății. Această acuzație a fost lansată de către Patriarhia Ortodoxă Rusă din Moscova, îngrijorată de faptul că acest drept fundamental nu este pe deplin aplicat comunităților religioase.

Șeful adjunct al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Bisericii, starețul Filip Riabik, a declarat agenției de știri Interfax: "În lumea occidentală dreptul de a aduce critici oricărui punct de vedere religios este adesea susținut, dar în același timp simbolurile credinței sunt cenzurate, și, deasemenea, abordarea religioasă a vieții politice și sociale a cetățenilor este cenzurată".

Acesta este modul în care Filip Riabik a înțeles să răspundă afirmațiilor făcute de Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, conform cărora criticile aduse guvernelor și religiilor, "miturilor și ideilor acestora", trebuie să corespundă standardelor democratice europene. Perspectiva religioasă a multor probleme, continuă Riabik, "deseori este tratată diferit față de metoda științifică sau umanismul, iar retrogradarea domeniului mitologiei este o insultă la adresa credincioșilor".

În plus, preotul subliniază faptul că "limbajul religios este cenzurat în viața publică, astfel Crăciunul devenind o simplă vacanță de iarnă, bradul de Crăciun este și el scos din locurile publice, chiar și binecunoscutele iesle de altădată, mergând chiar până în punctul în care se propune chiar și eliminarea crucifixelor din școli.

“Europa solicită respectarea libertății de exprimare dar, în același timp, restrânge dreptul credincioșilor de a-și putea exprima opiniile în societate".

Părintele Filip solicită, prin urmare, garantarea dreptului comunităților religioase de a-și exprima liber preocupările și convingerile pe probleme ce țin de bioetică sau de căsătoriile între persoane de același sex:

"Dacă vom reuși construirea unei societăți în care credincioșii să poată vorbi cu adevărat liber, abia atunci va însemna că am obținut rezultatul dorit pentru Europa".

Într-un articol recent, Jagland reitera: "Libertatea vorbirii, și libertatea de exprimare, sunt esența identității europene". (KSLCatalin, Alex-Daniel Rotariu)