„Paştile în Bucovina“

Tradiţii

„Paştile în Bucovina“

    • „Paştile în Bucovina“
      „Paştile în Bucovina“

      „Paştile în Bucovina“

În perioada 17-26 aprilie se desfăşoară programul "Paştile în Bucovina", manifestările acestuia debutând ieri, în parcul din apropierea Palatului Administrativ din Suceava, cu deschiderea "Târgului de Paşti" şi a expoziţiei gastronomice cu produse de post "Gustă din Bucovina".

Proiectul "Paştile în Bucovina", organizat de Consiliul Judeţean Suceava, a debutat ieri, odată cu deschiderea "Târgului de Paşt", aflat la a XII-a ediţie. În cadrul acestei manifestări, ce se desfăşoară în parcul din apropierea Palatului Administrativ din Suceava, a fost deschisă expoziţia gastronomică cu produse de post "Gustă din Bucovina".

Tot ieri, potrivit agenţiei Agerpres, sucevenii s-au putut bucura de un concert pascal susţinut în aer liber de ansamblul de copii şi tineri "Balada Bucovinei". Renumitul rapsod popular Grigore Leşe a susţinut un recital la Catedrala catolică "Sf. Ioan Nepomuk" din Suceava, ziua de ieri fiind încheiată tot în parcul din centrul oraşului, cu un spectacol de muzică religioasă.

Turiştii care vor vizita judeţul Suceava în Săptămâna Patimilor vor avea posibilitatea să asiste la pictarea oului uriaş amplasat în incinta Muzeului Satului Bucovinean, vor putea practica turismul de familie în gospodăriile ţărăneşti din judeţ prin participarea la activităţile specifice din perioada de dinaintea Paştilor: curăţenia de Paşti, activităţi agricole de primăvară, gătit şi încondeiat ouă în localităţi precum Mănăstirea Humorului, Voroneţ, Marginea, Suceviţa, Putna, Vatra Moldoviţei, Moldoviţa, Vama, Frasin, Sadova sau Ciocăneşti.

Astăzi va demara şi proiectul "Drumul ouălor încondeiate", ce se va desfăşura pe patru rute distincte, în fiecare dintre localităţile implicate în acest proiect turiştii având posibilitatea de a vizita ateliere de încondeiat ouă, muzee şi case memoriale (Ruta 1: Suceava-Vama-Câmpulung Moldovenesc-Sadova-Paltin-Vatra Moldoviţei-Moldoviţa-Suceviţa-Marginea-Vicovul de Jos-Falcău-Brodina-Brodina de Jos- Izvoarele Sucevei-Moldova-Suliţa-Breaza-Fundul Moldovei-Pojorâta-Suceava. Ruta 2: Suceava-Rădăuţi-Marginea-Suceviţa-Moldoviţa-Vatra Moldoviţei-Vama-Suceava. Ruta 3: Suceava-Ciocăneşti-Cârlibaba-Izvoarele Sucevei-Moldova Suliţa-Breaza-Fundu Moldovei-Pojorâta-Suceava. Ruta 4: Suceava-Vama-Vatra Dornei-Coşna-Poiana Stampei- Vatra Dornei-Dorna Arini-Crucea-Holda-Ostra-Stulpicani-Frasin-Suceava).

Tot de astăzi, în municipiul Suceava se vor putea face plimbări cu caleaşca din zona centrală până la Cetatea de Scaun.

Târguri de Paşti, cu expoziţii de ouă încondeiate, vor fi deschise şi în Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Poiana Stampei.

Sucevenii care vor participa la slujba de Înviere se vor bucura şi în acest an de Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, în timp ce la biserica din Salina Cacica, în noaptea de Înviere va fi organizată "Învierea din adâncuri", o manifestare devenită deja tradiţională.

În prima zi de Paşti, în parcul din centrul oraşului Suceava, va fi organizat un concert de toacă, iar în localitatea Mănăstirea Humorului va avea loc un concurs de ciocnit ouă şi hora gospodarilor. Pe 25 aprilie, în centrul oraşului Gura Humorului va avea loc gala celor mai frumoase coşuri pascale.

Proiectul "Paştile în Bucovina" se va încheia marţi, 26 aprilie, cu "Hora satului", ce va avea loc în localitatea Mănăstirea Humorului.