O nouă perioadă de instabilitate pentru Rep. Moldova

Social

O nouă perioadă de instabilitate pentru Rep. Moldova

    • O nouă perioadă de instabilitate pentru Rep. Moldova
      O nouă perioadă de instabilitate pentru Rep. Moldova

      O nouă perioadă de instabilitate pentru Rep. Moldova

După ce Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a dat publicităţii rezultatele finale ale alegerilor locale de duminică, principala întrebare este "cine va deveni primarul Chişinăului?"

Reprezentantul comuniştilor, Igor Dodon, a întrunit 48,07% din voturi şi l-a depăşit pe actualul primar liberal Dorin Chirtoacă (46,51%), însă, pentru că nici unul dintre candidaţi nu a depăşit pragul de 50% din voturi, va fi necesar un al doilea tur. Comuniştii au atenţionat deja că nu vor ceda capitala, iar dacă victoria le va fi "furată", ei vor scoate în stradă zeci de mii de oameni. Pe acest fond tensionat, experţii prevăd o nouă etapă de instabilitate pentru Republica Moldova.

În timp ce taberele îşi aleg tactica pentru al doilea tur, experţii încearcă să puncteze particularităţile procesului electoral din Republica Moldova. Potrivit cotidianului rus "Kommersant", multe întrebări au ridicat rezultatele exit-poll-urilor elaborate de Institutul de Politici Publice, de Institutul European de Studii Politice şi de o serie de alte organizaţii non-guvernamentale. Conform acestora, liberalul Chirtoacă îl învingea pe Dodon din primul tur, cu un rezultat de 52% contra 41%. "În Republica Moldova, o parte din electorat pur şi simplu se jenează să recunoască simpatia pentru comunişti", explică răsturnarea de situaţie directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

De asemenea, unor observatori li s-a părut suspectă şi ultima fază de numărare a voturilor, în condiţiile în care, în urma numărării a circa 85% din buletine, comunistul Dodon îl depăşea pe Chirtoacă cu aproape 10 procente, obţinând peste 50% din voturi. Cu toate acestea, politologul Vitali Andrievski afirmă că şi acest fenomen are o explicaţie: Comisia Electorală a numărat abia în ultimele ore buletinele din cele circa 20 de sate-suburbii ale Chişinăului. "Alegătorii din sate votează altfel decât cei de la oraşe. Mulţi dintre ei trăiesc din ceea ce câştigă în Spania, Portugalia, Italia. Ei îl simpatizează pe liberalul Chirtoacă şi speră că acesta, în calitate de membru al Alianţei pentru Integrare Europeană, îi va apropia de un regim fără vize cu Europa", explică Andrievski. "Indiferent cine va deveni primar al Chişinăului, situaţia politică din republică în general şi din capitală, mai ales, va deveni mai complicată.

Dacă primar va deveni comunistul Dodon, Chişinăul se va afla în opoziţie faţă de Guvern. Totodată, comuniştii au obţinut deja majoritate în consiliul municipal al Chişinăului, iar dacă va câştiga liberalul Chirtoacă, capitala riscă o paralizie a puterii", conchide cotidianul rus "Kommersant".