În München va fi construită o mănăstire românească

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

În München va fi construită o mănăstire românească

    • În München va fi construită o mănăstire românească
      În München va fi construită o mănăstire românească

      În München va fi construită o mănăstire românească

În urma aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, numărul românilor care trăiesc în Bavaria a crescut semnificativ, astfel că doar în oraşul München trăiesc actualmente în jur de 20.000 de români ortodocşi.

În dorinţa de a răspunde nevoilor liturgice, duhovniceşti, culturale şi sociale ale acestor oameni, Consiliul de conducere al Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale şi de Nord a hotărât, la 10 septembrie 2004, ca sediul Episcopului-vicar al Mitropoliei să fie stabilit în oraşul München.
La luarea acestei hotărâri s-a ţinut seama şi de dorinţa multora din credincioşii din München de a-l avea în mijlocul lor pe Episcopul-vicar al Mitropoliei, care să le unească eforturile în scopul procurării unui lăcaş de cult propriu, precum şi în acela al organizării în acest oraş a unui aşezământ mănăstiresc, în scopul promovării valorilor liturgice, ascetice şi duhovniceşti ale tradiţiei ortodoxe în rândul credincioşilor ortodocşi, dar şi în dialogul cu celelalte confesiuni creştine sau cu oamenii care şi-au pierdut credinţa. S-au făcut astfel demersurile pentru cumpărarea unui teren pe care să fie construită o mănăstire reşedinţă episcopală. Întregul proiect este conceput să ofere un „acasă“ tuturor românilor din München şi împrejurimi şi să ajute la promovarea valorilor culturii şi tradiţiilor româneşti ortodoxe în München, precum şi în întreaga Bavarie, în vederea depăşirii falselor prejudecăţi la adresa României şi a românilor.
Este proiectată o biserică în reprezentativul stil brâncovenesc pentru aproximativ 200 de persoane. În subsolul acesteia se va construi o sală comunitară multifuncţională pentru întruniri, conferinţe, seminarii. Prin aceasta se doreşte ca biserica românească să fie totodată centru de evlavie ortodoxă, dar şi spaţiu de întâlnire şi cunoaştere, care să mijlocească întâlnirea românilor între ei, precum şi cu cei în mijlocul cărora trăiesc.
Aşezământul va cuprinde sediul episcopal, mănăstirea şi spaţii pentru activităţile cultural-educaţionale şi sociale
În locaţia din proximitatea bisericii sunt prevăzute încăperile pentru sediul episcopal: chilii pentru episcop, un ieromonah, un ierodiacon, birou, trapeză, sală de primire, bibliotecă, câteva camere de oaspeţi.