Moldovenii, cei mai optimişti în privinţa ieşirii din criză

Social

Moldovenii, cei mai optimişti în privinţa ieşirii din criză

    • Moldovenii, cei mai optimişti în privinţa ieşirii din criză
      Moldovenii, cei mai optimişti în privinţa ieşirii din criză

      Moldovenii, cei mai optimişti în privinţa ieşirii din criză

Locuitorii din Muntenia sunt cei mai pesimişti, atât în ceea ce priveşte durata crizei economice, cât şi aşteptările legate de creşterea preţurilor, spun autorii unui studiu. La polul opus se situează persoanele din Moldova, mai încrezătoare în situaţia economică.

Peste jumătate dintre români se aşteaptă ca actuala criză economică să continue încă 2-5 ani, în timp ce peste 90% din populaţie anticipează creşteri de preţuri în acest an, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare a pieţei ISRA Center. "Încrederea românilor din mediul urban în redresarea economică este foarte scăzută. Majoritatea se aşteaptă la creşteri ale preţurilor în acest an (92%). În acelaşi timp, mai mult de jumătate dintre ei (56%) estimează o durată a crizei economice de încă 2-5 ani. Există şi o categorie a "pesimiştilor extremi", care consideră că durata crizei va fi mai mare de 5 ani (10% din locuitorii oraşelor, peste 50 mii de locuitori). În schimb, doar 5% sunt optimişti, spunând că văd ieşirea României din criza economică în mai puţin de 1 an", se arată în studiu. Locuitorii din Muntenia sunt cei mai pesimişti, atât în ceea ce priveşte durata crizei economice, cât şi aşteptările legate de creşterea preţurilor, mai spun autorii studiului. La polul opus se situează persoanele din Moldova, mai încrezătoare în situaţia economică. "Interesant este că nu se observă diferenţe în ceea ce priveşte încrederea în viitor în funcţie de venitul participanţilor la studiu. Atât cei cu venituri mai reduse, cât şi cei cu venituri mai mari sunt aproape la fel de puţin încrezători în ceea ce priveşte situaţia economică a ţării", precizează ISRA Center.

Evoluţie încurajatoare a investiţiilor

Investiţiile străine directe în România au crescut de peste două ori în primele două luni ale acestui an, la 294 milioane de euro, comparativ cu suma de 140 milioane de euro, raportată pentru perioada similară a anului trecut, arată raportul publicat, ieri, de Banca Naţională a României (BNR). Datele BNR mai arată şi faptul că deficitul de cont curent al balanţei de plăţi a scăzut la 44 milioane de euro pe primele două luni ale acestui an, fiind de aproape 17 ori mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului 2010, când s-a situat la 747 milioane de euro. Deficitul contului curent în perioada ianuarie-februarie 2011 a fost finanţat integral prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, de 294 milioane de euro, comparativ cu 140 milioane de euro în perioada ianuarie-februarie 2010.