La Iași a debutat cea de-a XVI-a ediție a Simpozionului „Studia Theologica Doctoralia”

Arhiepiscopia Iaşilor

La Iași a debutat cea de-a XVI-a ediție a Simpozionului „Studia Theologica Doctoralia”

În zilele de 13 şi 14 mai, la Iași are loc ediția a XVI-a a Simpozionului Internaţional „Studia Theologica Doctoralia”. Evenimentul academic este organizat de Şcoala Doctorală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în colaborare cu Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii „Karl Franzens” din Graz, Austria, cu Institutul Teologic „Sfântul Ioan Damaschin” al Universității Balamand, Liban, cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Aristotel” din Salonic, Grecia și cu Asociația „Miron Barnovschi” din Iași.

Zeci de doctoranzi, doctori în teologie, clerici, profesori și cercetători din țară, precum și din străinătate, s-au întâlnit și în acest an la Iași, pentru a lua parte la comunicările ştiinţifice care vor avea loc în aceste două zile. Tema ediției din acest an este „Discursul teologic, cuvântul care zidește și vindecă. Valențe ale cercetărilor doctorale actuale”.

De la ora 9.00, în sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan a avut loc festivitatea de deschidere a evenimentului, moment la care a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, și care a adresat un cuvânt de binecuvântare:

Tema întâlnirii noastre este vindecarea în diferitele ei înţelesuri. Sunt multe răni pe trupul şi sufletul nostru. Şi sunt diferite metode de vindecare propuse de ştiinţele acestei lumi, în special, ştiinţa medicală. În general, ni se aşază înainte modalităţi de vindecare fără nicio legătură cu Dumnezeu, pe care rugăciunea Bisericii Îl arată a fi „Doctorul şi Tămăduitorul sufletelor şi al trupurilor noastre”. Îndeobşte, noi, creştinii, îl vedem pe Hristos Dumnezeu-Omul ca Tămăduitor prin intermediul vindecărilor miraculoase arătate în Sfintele Evanghelii. Constatăm puterea Sa vindecătoare prezentă în Taina Sfântului Maslu, în sfintele moaşte, în Dumnezeiasca Liturghie. […] Avem în faţă două întâlniri academice organizate de Facultatea de Teologie din Iaşi: „Studia Theologica Doctoralia” şi Simpozionul „Dumitru Stăniloae”. Se va vorbi despre vindecare prin cuvânt, prin comunicare, prin ascultare şi dragoste, prin frumuseţe, prin iertare, prin cultură, prin familie, prin şcoală, prin delicateţe, sensibilitate şi gingăşie, prin blândeţe, prin pocăinţă. Cu siguranţă, dată fiind identitatea creştină a conferenţiarilor, se va arăta, cred, că toate sunt de folos spre vindecare dacă au legătură cu Hristos-Vindecătorul.

În urma experienței acumulate de-a lungul timpului și datorită numărului mare de participanți, care crește de la an la an, întâlnirea organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași reprezintă unul dintre cele mai mari și importante evenimente științifice din țară dedicate doctoranzilor.

Mă bucur să vă adresez tuturor, în numele Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din cadrul celei mai vechi universități a României, „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cuvânt de „bun venit” la deschiderea Simpozionului „Studia Theologica Doctoralia” ajuns, grație lui Dumnezeu, binecuvântării și susținerii Părintelui Mitropolit Teofan și efortului susținut al părintelui profesor Viorel Sava, directorul Școlii Doctorale, și echipei preacucerniciei sale, la cea de-a XVI-a ediție. […] Să dea Dumnezeu ca timpul pe care îl veți petrece la Iași, în lumina, pacea și bucuria Sfintei Învierii, în cetatea Sfintei Parascheva, „cea mult folositoare” și a Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, să fie cu folos academic și duhovnicesc, a afirmat în alocuțiunea sa părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Simpozionul se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți” în Patriarhia Română și îşi propune să evidenţieze cercetările actuale și constante ale doctoranzilor din ţară şi din străinătate în domeniul studiilor teologice.

În contextul Anului omagial și comemorativ 2024 în Patriarhia Română, propunem spre dezbatere tema: „Discursul teologic – cuvântul care zideşte şi vindecă”, nădăjduind, ca prin contrubuţiile ştiinţifice care vor fi prezentate pe parcursul celor două zile ale Simpozionului, să identificăm împreună căile cele mai bune şi mai eficiente de a zidi, prin cuvânt, inimi şi conştiinţe năruite şi de a ameliora, vindeca suferinţele sufleteşti şi trupeşti din jurul nostru. Cu aceste gânduri, mulţumindu-vă pentru amabilitatea de a răspunde invitaţiei noastre, deschidem lucrările celei de-a XVI-a ediţii a Simpozionului Internaţional „Studia Theologica Doctoralia”, dorindu-vă tuturor să vă bucuraţi de frumuseţea şi de darurile duhovniceşti oferite nouă tuturor, cu multă generozitate, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, de Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, şi de alţi sfinți ştiuţi şi neştiuţi care au rodit în acest spaţiu plin de credinţă statornică şi de evlavie curată, a declarat părintele prof. univ. dr. Viorel Sava, directorul Școlii Doctorale și organizatorul evenimentului academic.

Tot în cadrul sesiunii inaugurale a fost lansat și cel de-al XV-lea volum al Simpozionului, „De la teologia rostită la cântul teologic: misiunea doxologică a cercetării teologice, astăzi”, coordonat de pr. prof. Viorel Sava și publicat atât la Editura mitropolitană Doxologia, precum și la publicația Institutului de Teologie Ecumenică, Ortodoxie Răsăriteană și Patrologie a Universității din Graz, Austria.

La finalul momentului festiv, cei prezenți s-au bucurat de cântările interpretate de Corul „Doctoralia”, dirijat de arhid. dr. Ciprian Iulian Rusu.

A căpătat o însemnătate demnă de remarcat pe plan național și internațional

Simpozionul Doctoralia s-a născut din dorința doctoranzilor teologi ieșeni de a se întâlni într-un cadru științific pentru a expune și a dezbate în fața colegilor rezultatele cercetărilor lor. Datorită ostenelii și implicării directorului Școlii Doctorale, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, precum și a doctoranzilor din comitetul de organizare, de la nivelul local în care se afla, lucrările simpozionului au căpătat de-a lungul timpului, o însemnătate demnă de remarcat pe plan național și internațional. An de an, evenimentul academic își propune să realizeze o întâlnire științifică a doctoranzilor din cadrul facultăților de teologie din țară și din străinătate. 

„Studia Theologica Doctoralia” a apărut în anul 2008 și inițial s-a dorit să fie doar o dezbatere în jurul temelor pe care doctoranzii le cercetau la vremea respectivă. Întrucât discuțiile au inclus și prezentarea unor referate, prima inițiativă a fost urmată și de publicarea unui volum. În 2009, invitația la dezbatere s-a adresat și doctoranzilor din alte centre universitare din România, din domeniul teologiei și nu numai, fiecare întâlnire fiind urmată de publicarea unui volum.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul oficial al evenimentului: studiatheologicadoctoralia.ro. De asemenea, deschiderea oficială a celei de-a XVI-a ediții poate fi vizionată și pe pagina de Facebook Studia Theologica Doctoralia.