Familia este mica biserică câtă vreme stă în marea Biserică

Căsătorie

Familia este mica biserică câtă vreme stă în marea Biserică

    • Familia este mica biserică câtă vreme stă în marea Biserică
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Am mai spus-o şi altădată şi îmi place să o repet: nimic nu este mai plăcut pentru ochiul meu decât atunci când văd tata, mama şi copiii la Biserică. Eu cred că de acolo începe restructurarea familiei. Nu cred că se poate vorbi despre fami­lie ca mică biserică atâta vreme cât ea nu stă în marea Bise­rică – tata şi mama spovediţi şi împărtăşiţi, copiii împărtă­şiţi, spovediţi când este cazul. 

Să ne spuneţi câteva cuvinte despre familia creştină, biserica mică.

Mie nu mi se pare că familia poate fi o biserică mică, pentru că ea face parte integrantă din familia mare, din Biserica mare. Am mai spus-o şi altădată şi îmi place să o repet: nimic nu este mai plăcut pentru ochiul meu decât atunci când văd tata, mama şi copiii la Biserică. Eu cred că de acolo începe restructurarea familiei. Noi, din nenoroci­re, ne-am angajat televizoarele pe post de dădacă – dădace electronice. Copiii noştri sunt la şcoală, dacă se poate, la program prelungit – de dimineaţa şi până la patru după-masa. Mănâncă la restaurant deja.

Eu, mea culpa, cam în situaţia asta sunt, pentru că, între timp, avem de rezol­vat toate celelalte probleme din jurul carierei noastre. Or, copiii au ajuns să fie nişte oaspeţi în propria lor familie. Voi înşivă sunteţi oaspeţi în familia părinţilor voştri – vă întoarceţi de pe la Arad, de la şcoală, de pe unde staţi, iar părinţii, săracii, nu mai ştiu ce să facă. Pe de o parte, e fru­moasă reacţia lor, dar trebuie să aveţi grijă să nu picaţi în idolatrizări ieftine. Nu cred că se poate vorbi despre fami­lie ca mică biserică atâta vreme cât ea nu stă în marea Bise­rică – tata şi mama spovediţi şi împărtăşiţi, copiii împărtă­şiţi, spovediţi când este cazul. Din când în când, strânşi în jurul unui preot duhovnic – cum avem medic de familie, putem avea liniştiţi şi preoţi de familie şi să-i tratăm ca pe membrii familiei noastre.

(Preot Conf. Dr. Constantin Necula, Creștinism de vacanță, Editura Agnos, Sibiu, 2011, pp. 206-207)