Editura revistei Timpul lansează joi o carte despre viața Sfântului Luca al Crimeii

Arhiepiscopia Iaşilor

Editura revistei Timpul lansează joi o carte despre viața Sfântului Luca al Crimeii

Sala Românească a Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași găzduiește joi, 28 martie, începând cu ora 18.00, lansarea volumului „Voino-Iasenețki - arhiepiscop și chirurg: viața și hagiografia. Sfântul Ierarh Luca al Crimeii”. Cartea, semnată de Mark A. Popovski, își propune să împletească istoria, spiritualitatea și știința într-un tribut emoționant adus Sfântului Ierarh Luca.

La evenimentul realizat de Editura revistei Timpul, pr. prof. dr. Eugeniu Onicov și dr. Iustin Mihailov vor discuta despre moștenirea și actualitatea Sfântului Luca, un chirurg cu mâini de aur și un arhiepiscop cu o inimă de păstor. Întâlnirea este moderată de Vlăduț Ipate, coordonatorul Departamentului de voluntari al Colegiului „Sfântul Nicolae”.

Cu o traducere realizată de protoiereul Vasile Ciobanu, cartea deschide un nou orizont în înțelegerea intersecției dintre chemarea medicală și cea spirituală. 

Medic, profesor, arhiereu

În fiecare an, pe 11 iunie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei şi Simferopolului, chirurg, profesor universitar, dar și un mare propovăduitor şi pătimitor pentru dreapta credinţă în vremea stăpânirii bolşevice din Rusia.

Sfântul Luca al Crimeii s-a născut în familia lui Felix Voino-Iaseneţki, în Kesţ, Crimeea răsăriteană, pe 27 aprilie 1877, fiind botezat cu numele Valentin. Având un mare talent artistic, s-a înscris la Academia de Arte din Kiev, pe care a abandonat-o apoi – pentru a urma studii de medicină la Universitatea din Kiev. În anul 1904, în timpul războiului ruso-japonez, Valentin merge în Orientul Îndepărtat şi lucrează ca medic chirurg. Rămas văduv, a fost hirotonit diacon pe 26 ianuarie şi preot pe 2 februarie 1921. Intră în monahism, luând numele Luca, după Sfântul Evanghelist pe care-l urma în lucrarea apostolească şi de tămăduire. În 1923 a fost hirotonit arhiereu al regiunii Tașkent, iar în 1946, Sfântul Luca a fost numit Arhiepiscop de Simferopol și Crimeea, fiind reabilitat de bolșevicii care l-au prigonit în ultimii ani. A militat în cuvântările sale pentru redeschiderea bisericilor și încetarea persecuției religioase. A trecut la Domnul pe 11 iunie 1961, la vârsta de 84 de ani, iar pe 17 martie 1996, rămășițele sale pământești au fost deshumate. 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât includerea, începând cu anul 2013, în calendarul creştin ortodox român, a pomenirii Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, cu ziua de prăznuire la 11 iunie.

Vă recomandăm să citiți și: 10 lucruri mai puțin cunoscute despre Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeei

Citește despre: