Despre juramint - 2010-11-18 05:42:10

Întreabă preotul

Despre juramint - 2010-11-18 05:42:10

ioana
întreabă:
Am citit azi un articol pe siteul Crestinortodox despre juramint.Si vreu sa pun si eu o intrebare care ma preocupa de citiva ani. Am ascultat de multe ori la slujbele de maslu : nu va jurati nici pe cer nici pe pamint....si pt ca am auzit ,a fost ajutorul meu in iesirea dintr-o erezie (yoga)pe care o credeam cale de desavirsire-fac parte din copii care nu au stiut de ortodoxie,de biserica-. A fost primul semnal de alarma cind am fost pusa sa jur ca nu voi divulga nu stiu ce tehnici secrete ...atunci mi-am dat seama ca ceva nu e bine,apoi convingerea ferma ca nimic nu e bine zcolo si a urmat intoarcerea ACASA. Noroc ca dumnezeu a gasit cai ca eu sa particip totusi la slujbele de maslu fiind nevoita sa insotesc un prieten care nu putea merge singur fiin paralitic(coleg si de yoga!!) Acuma zimbesc caci am vazut cit de gingas ne ocroteste si calauzeste Bunul Dumnezeu pe cei care ratacim caile drepte... si totusi,sint situatii cind sintem pusi sa jurtam:la tribunal,la terminarea unor facultati,la militari...ba chiar la casatorie. Va rog sa-mi spuneti cum ramine atunci cu "nu va jurati..."?
17 Noiembrie 2010
La slujba tunderii în monahism, cel (sau cea) care vine să fie primit în rândul monahilor, este întrebat despre mai multe lucruri, dacă le va face și dacă le va păzi așa cum au fost predanisite de părinți. Răspunsul la toate aceste întrebări se dă spunând "așa, cu ajutorul lui Dumnezeu, cinstite părinte". Dacă cineva ar jura că va face mâine un lucru oarecare, bine ar fi să-l și împlinească, pentru că altfel ar fi călcător de jurământ și va fi judecat ca atare. Dar numai Dumnezeu știe zilele omului și de aceea dacă cineva ar face un jurământ simplu și ar spune că mâine va mătura prin casă și moare chiar în seara aceea, se dovedește la fel de nebun ca și cineva care s-ar jura că a doua zi va fi soare sau o să plouă. Nu sunt lucruri care să stea în puterea noastră și de aceea nu putem să ne jurăm pentru lucruri care nu depind în întregime de noi ca să la împlinim. "Faceți făgăduințe și le împliniți Domnului" este scris, arătând că este lucru bun să ne luăm angajamente pe care le putem duce și care sunt spre binele nostru duhovnicesc și spre slava lui Dumnezeu. "Să nu vă jurați" nu înseamnă că suntem aprioric dezlegați de legăturile pe care ni le punem singuri. Cel care și-a luat soț/soție este dator să fie credincios celui pe care l-a luat, chiar dacă slujba cununiei nu include nici un fel de jurăminte. Probabil ați văzut pe la filmele americane că îi pune să se jure că vor fi împreună până la sfârșit. Mai nou am înțeles că se răspândește și pe la noi acest obicei, dar este vorba de o ceremonie separată făcută după capul fiecăruia, la biserică nu ați fost puși să jurați nimic. Cât despre tribunale... bine este dacă nu ajungeți acolo, iar dacă tot ajungeți, să nu ridicați niciodată mărturie mincinoasă împotriva nimănui și tot ceea ce spuneți să fie după cum știți mai corect și mai exact. Iar unde nu știți, să spuneți clar că nu știți sau că nu sunteți sigur. Jurământul lui Hipocrate (chiar și varianta modificată care există în ziua de azi) care se face la terminarea facultății de medicină este un jurământ profund păgân. "Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea..." așa începe acel jurământ. Nu că ar avea valoare un jurământ făcut pe ceva ce nu există, dar poate influența în rău mințile mai slabe. De aceea, în cazul în care aveți vreo putere în acest sens, e bine să interveniți pentru scoaterea lui din uz. Cuvântul unui om valorează mai mult decât un jurământ pe zei. Ce este "da" să fie da și ce este "nu" să fie nu. Atât. ierodiacon Serafim Pantea

Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.

Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!

Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.

O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.

Îți mulțumim pentru înțelegere!