Curajul de a nu-ți plânge de milă

Cuvinte duhovnicești

Curajul de a nu-ți plânge de milă

    • tineri pe vârf de munte
      Curajul de a nu-ți plânge de milă / Foto: Oana Nechifor

      Curajul de a nu-ți plânge de milă / Foto: Oana Nechifor

Degeaba avem însușiri frumoase, mari calități, dacă ne lipsește curajul.

Frica este un foarte mare păcat și pe foarte mulți oameni frica îi împiedică să vină la Hristos sau să se convertească sau să fie mai buni. Le e frică. Degeaba avem însușiri frumoase, mari calități; dacă ne lipsește curajul, toate sunt corupte, toate sunt stricate. E virtute esențială, în lipsa căreia totul se pierde! Dacă vrei să fii liber, trebuie să știi să plătești. Dacă vrei să fii liber, trebuie să nu-ți fie frică de moarte...

Asupra apropierii de Hristos, proba care nu înșală, criteriul definitiv, este buna dispoziție. Condiție neapărat trebuincioasă: a izbuti să-i faci felul ispitei celei mai comune, perfect și integral redată prin două locuțiuni ale graiului nostru: a-ți plânge de milă și a sta ca o curcă plouată.

Bine este a nu simți vreo atracție pentru astfel de „roluri”. Nu plătiți bir suferinței, complăcându-vă în amintirea și repalparea ei. Copleșiți-o prin transsubstanțializarea ei în sesizare neamăgită a realității și în fericire dârză. Numai starea de fericire dârză dovedește că ești al Domnului.

(Arhimandritul Arsenie Papacioc, Despre izbăvirea de întristare, Editura Elena, Constanța, 2013, pp. 63-64)