Crăciunul, o sărbătoare a cumpătării

Stil de viaţă

Crăciunul, o sărbătoare a cumpătării

    • Crăciunul, o sărbătoare a cumpătării
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

    • Crăciunul, o sărbătoare a cumpătării
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Conform tradiţiei, perioada Crăciunului este caracterizată de o bogăţie culinară, în care predomină mai ales preparatele din carne de porc. Fiind feluri de mâncare greu digerabile, unele cu foarte multe grăsimi nocive, nutriţioniştii şi fitoterapeuţii recomandă prudenţă şi cumpătare în a consuma astfel de produse.

În tradiţia românească, sărbătoarea Crăciunului este asociată cu belşugul din case, belşug care presupune mese încărcate cu preparate gătite mai ales din carne de porc. Nu lipsesc afumăturile, cârnaţii, fripturile grase, amestecurile de carne tocată. Consumate în exces, mai ales după o perioadă de disciplină alimentară dată de postul Crăciunului, aceste alimente pot declanşa afecţiuni destul de grave. Ingerarea abuzivă a acestor alimente hipercalorice poate provoca în mod special afecţiuni de ordin digestiv(indigestia, balonările, durerile gastro-ulceroase şi abdominale, colitele acute şi crizele de ficat, pancreas şi vezică biliară) şi poate anula efectele de refacere şi echilibrare a organismului obţinute în perioada de post.

De aceea, medicii recomandă prudenţă în consum, hidratarea corespunzătoare a organismului, asocierea preparatelor din carne cu fructe şi legume proaspete şi măcar câteva minute de mişcare în fiecare zi. „Mâncărurile greu digerabile nu sunt metabolizate normal, rămân mult timp în stomac (circa 8 ore) şi în intestine (peste 20 de ore), se alterează şi produc acizi toxici care declanşează boli digestive (gastrite, ulcere, colite, balonări, constipaţii, cancer de colon). În unele cazuri măresc conţinutul de colesterol şi lipide din sânge, care se depun pe pereţii vaselor sanguine, favorizând apariţia unor boli grave ca ateroscleroza, arterite, flebite, tromboze, ulcere varicoase. De asemenea, consumul în exces de dulciuri concentrate solicită prea mult pancreasul şi duc, uneori, la diabet zaharat”, susţine prof. univ. dr. Constantin Milică, cunoscutul specialist în fitoterapie.

Conform nutriţioniştilor, un adult sănătos, cu o activitate moderată, care consumă zilnic 2.800-3.000 calorii, are nevoie, în medie, de 70-80 grame proteine (300-400 calorii), 300-400 grame glucide (1200-1600 calorii) şi 80-100 grame lipide (700-800 calorii).