Conferință despre Postul Mare la Costuleni

Arhiepiscopia Iaşilor

Conferință despre Postul Mare la Costuleni

Noul sediu al Căminului Cultural din Costuleni a găzduit în seara zilei de 7 aprilie conferința „Postul Mare, călătorie spre Înviere”. Evenimentul, organizat de Cercul misionar numărul 9 „Sfinții Voievozi” al Protopopiatului Iași II, în colaborare cu Primăria Comunei Costuleni, a reunit patru personalități care au dezbătut  în fața unei săli moderne pline de oameni teme cu specific duhovnicesc specifice Postului Mare. 

Invitați au fost părintele protopop emerit Vilie Doroșincă, părintele Mihai Zvorăște, inspector eparhial, și lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Moderatorul evenimentului a fost părintele Nicolae Dorneanu, inspector eparhial. La întâlnire au participat preoții și credincioșii din zonă, reunind cercurile pastorale „Sfinții Voievozi” și „Sfântul Ierarh Spiridon”. În deschiderea conferinţei, elevii Şcolii Hilița, coordonați de prof. Adrian Chirilă, au susținut un moment artistic, urmând apoi corul de muzică „Armonia” al Școlii din Costuleni. După alocuțiunile invitaților a avut loc și o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Deschiderea conferinței a fost făcută de către părintele Cătălin Cojocaru, președintele Cercului misionar nr. 9, care a făcut o scurtă introducere mulțumind organizatorilor și celor prezenți.

Primul interlocutor, părintele Mihai Zvorâște, a vorbit despre rolul creștinului în post și postul benefic pentru creștin: „Scopul Postului Mare este de a ne uni cu Dumnezeu. Postul Mare, Postul Învierii, pe care îl parcurgem acum, are două teme principale: înțelegerea și cunoașterea credinței și iertarea. De ce credința și de ce iertarea? În primul rând credința, pentru că fără aceasta nu putem face nimic. Nu spunem noi când vedem pe cineva că are o credință de mută munții? Dar de cele mai multe ori credința noastră rămâne declarativă. Dar credința, deși vine prin auzire, se lucrează în mintea noastră, în viața noastră, în voința noastră și se manifestă, se exteriorizează, se arată. Astfel credința ne reașează în această intimitate a noastră cu Dumnezeu. Iar iertarea este importantă  pentru că ne facem părtași acestei iertări ce se face prin Crucea, moartea și Învierea Domnului Iisus Hristos”. 

A urmat apoi cuvântul părintelui protopop emerit Vilie Doroșincă care amintit de Taina Spovedaniei și de Taina Sfintei Împărtășanii, care sunt strâns legate și de perioada de post: „A vorbi despre post este frumos pentru că trebui să vorbești puțin, adică a posti și de vorbire.  Noi trebuie să vorbim puțin și să înțelegem mult. Să fim cei care uităm de cele care sunt potrivnice vieții noastre atât aici în lumea aceasta cât și în lumea veșniciei. Aceasta trebuie să o facem prin Taina Mărturisirii și mai ales prin Sfânta Împărtășanie. Însuși Mântuitorul spune că «cel care nu va gusta din Trupul Meu și nu va bea din sângele Meu nu va avea viață veșnică»” 

A urmat apoi cuvântul lect. dr. Bogdan Neculau, care a pus accentul pe legătura dintre rugăciue și post: „În această perioadă trebuie să intensificăm rugăciunea. Aceasta trebuie să fie o parte firească a vieții noastre, dar parcă în timpul postului ea trebuie să fie mai prezentă în viața noastră. Și aici mă refer atât la rugăciunea particulară pe care o facem în casele noastre și la rugăciunea pe care o facem în biserică. E bine ca în casele noastre să avem un colț pentru rugăciune: acolo unde sunt și icoanele, acolo unde obișnuim să aprindem candela. Acolo ne putem așeza în liniștea sufletului nostru, în fața icoanelor și să stăm de vorbă cu Dumnezeu”.

La finalul  cuvântărilor, părintele Neculai Dorneanu a făcut o sinteză a celor spuse de antevorbitori, reliefând că în post, sunt mai multe stări ale sufletului: „Curățarea sufletului de păcate, înălțarea lui prin rugăciune și dovedirea că suntem creștini vii prin faptele bune. În perioada postului nu avem obiective, ci avem posibilitatea să ne dăm seama în ce stadiu spiritual suntem noi înșine. Postul ne va da dimensiunea cugetului, a inimii atunci când ne vom adresa față de aproapele pe care nu l-am întâlnit niciodată, poate, sau nu ne vom adresa pentru că nu putem. Acesta este postul autentic, o radiografie a propriilor noastre suflete”.

La finalul conferinței a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Astfel de evenimente sunt organizate în cadrul Protopopiatului Iași II în perioada posturilor de peste an, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prin grija părintelui protopop Marius Daniel Profir, cu implicarea părintelui misionar protopopesc Neculai Dorneanu și cu organizarea președintelui de cerc misionar și a preoților din zonă.

Citește despre: