Concertul de colinde al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Știri

Concertul de colinde al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

    • Concertul de colinde al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
      Concertul de colinde al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

      Concertul de colinde al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, a avut loc în seara aceasta concertul de colinde "Astăzi S-a născut Hristos!". Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și s-a bucurat de participarea a 16 coruri și ansambluri folclorice.

Evenimentul a fost moderat de pr. Dragoș Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți. “Bucuria Nașterii Domnului este exprimată cel mai frumos prin colindele noastre românești. La români colindele se remarcă prin profunzimea teologiei textelor. În ele se afirmă dumnezeirea și omenitatea lui Dumnezeu - Iisus Hristos. Ele sunt ecou și rodire a slujbei și sfințeniei Bisericii în sate și orașe, în casele creștinilor, întrucât inimile credincioșilor au devenit biserici, peșteră din Betleem transformată în sălaș primitor pentru cer, casă de oaspeți în care Pruncul Iisus este preamărit de magi înțelepți. Poezie și cântare sfântă, evlavie și bucurie, colindele românești sunt aur, tămâie și smirnă în sens spiritual, izvorâte din inimi și purtate pe buze, ca daruri aduse Pruncului Iisus, ca răspuns pentru iubirea Sa pentru noi, oamenii“, a spus pr. Dragoș Buta.

Ansambluri folclorice, coruri și interpreți au vestit Nașterea Domnului

Pe scenă au urcat următoarele coruri, ansambluri corale sau interpreți: Ansamblul folcloric de copii și tineri „Balada Bucovinei“, dirijat de prof. Oana Maria Sârbu Botezat și condus de maestrul George Sârbu, Corala detașamentului de Pompieri Suceava, dirijată de preot militar Ovidiu Iacob, Cristina Suhan, elevă în clasa a IX -a la Colegiul Național de Informatică, Suceava, care a interpretat colinda „Maica Soarelui“, Grupul vocal „Irini“ de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfânta Cuvioasă Parascheva" de la Mănăstirea Agapia, dirijat de prof. Nicoleta Dinculescu, Corul parohiei Horodnic de Sus, condus de pr. Alexandru Pitic, Formația „Crescendo“ a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu“ Suceava, îndrumată de prof. Iulia Buraciuc, Corul de copii al Parohiei Călugăreni, dirijat de teologul Mihai Bărbușelu, Grupul vocal de copii al Școlii cu clasele I - VIII din Șcheia, condus de înv. Rodica Popescu, Corul parohiei „ Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din Gura Humorului, dirijat de prof. Lenuța Beleca, Corul parohiei „Sfânta Treime“ din Fântâna Mare, dirijat de prof. Gheorghe Moșneagu, Grupul vocal „Flori de măr“ al Căminului Cultural Râșca, dirijat de prof. Mihaela Grădinariu, Corul Asociației Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR), filiala Suceava, dirijat de Mihaela Murariu, Corul parohiei Bosanci, dirijat de Ioan Barbă, Grupul vocal al Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi“ Suceava, dirijat de Laura Aparaschivei, Corala „Primavera“ a Asociației Umanitare FAM - Gura Humorului, dirijată de profesoară Lenuța Beleca, Corul Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, condus de pr. Cătălin Simeon, Corala preoțească a Protopopiatului Fălticeni, dirijată de pr. Claudiu Hariuc, și Corul Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Mitropolit Dosoftei“ din Suceava, dirijat de Maftei Ioan Daniel. (Constantin Ciofu)