Biserica Mănăstirii Bujoreni a fost sfințită de PS Ignatie și PS Galaction

Episcopia Huşilor

Biserica Mănăstirii Bujoreni a fost sfințită de PS Ignatie și PS Galaction

    • PS Ignatie și PS Galaction, la sfințirea bisericii Mănăstirii Bujoreni
      PS Ignatie și PS Galaction, la sfințirea bisericii Mănăstirii Bujoreni / Foto: Episcopia Hușilor

      PS Ignatie și PS Galaction, la sfințirea bisericii Mănăstirii Bujoreni / Foto: Episcopia Hușilor

Sărbătoare în Protopopiatul Bârlad, la Mănăstirea Bujoreni. În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor și Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, au sfințit biserica mare a Mănăstirii.

Biserica având hramurile „Acoperământul Maicii Domnului”, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din cadrul complexului monahal al Mănăstirii Bujoreni a fost sfințită. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinții profesori universitari Nicolae Chifăr și Aurel Pavel de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, părinții consilieri de la Centrul Eparhial, părinți protopopi din eparhie, părintele Serafim Baciu, vicar eparhial al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, părintele stareț Euharist Micu, alături de stareți și preoți din cuprinsul Eparhiei.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, coordonat de diaconul Vlad Mironescu.

După târnosirea bisericii, a urmat Sfânta Liturghie, în prezența a peste 12.000 de credincioși. După citirea Sfintei Evanghelii, cuvântul de învățătură a fost ținut de Părintele Episcop Galaction, care a vorbit despre semnificațiile Sfintei Cruci și rolul acesteia în istoria mântuirii și în viața personală a creștinilor:

Credința noastră are în centrul ei Sfânta Cruce și Jertfa, pe aceasta, a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Sfânta Cruce este cea prin care Dumnezeu a mântuit lumea.

Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă ca pururea să avem ochii ațintiți la Hristos. Câtă vreme ochii noștri rămân ațintiți către cele trecătoare ale lumii acesteia care, prin prezența lor, în viața noastră, ne îndepărtează de Dumnezeu, avem nevoie de întoarcerea privirii ochilor noștri înspre Hristos. Luând aminte la Jertfa Sa, să ne întoarcem spre Dumnezeu, precum odinioară poporul ales, în pustie.

Sfânta Cruce a fost, dintru început, semnul creștinilor, nu ales de oameni, ci hărăzit de Dumnezeu pentru aceasta.

De la naștere și până la moarte suntem vegheați de Sfânta Cruce. Să o primim cu bucurie, pentru că a fost sfințită prin Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Să ne întărim în credința că Sfânta Cruce ne călăuzește în întreaga noastră viață. Sub ocrotirea Sfintei Cruci suntem sub pavăza de nebiruit pe care ne-a lăsat-o Mântuitorul Hristos. Este armă împotriva vrăjmașului.

La momentul împărtășirii clericilor, părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul începutului noului an școlar, intitulat: „Învățătura creștină – izvor de lumină și comuniune”.

La finalul slujbei, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Galaction pentru întreaga disponibilitate și pentru bucuria făcută prin prezența sa la acest moment istoric din viața obștii monahale de la Bujoreni. Preasfinția Sa a arătat că lăcașul de cult este spațiul în care deprindem modul de viață în Hristos:

Dumnezeu a revărsat har îmbelșugat și binecuvântare peste obștea acestei mănăstiri și peste acest loc. Am sfințit biserica mare a mănăstirii. Ea este acum plină de slavă și de lumină dumnezeiască. Va fi locul unde Îl întâlnim pe Domnul și unde deprindem modul de viață în Hristos. Acesta este rostul venirii noastre în casa lui Dumnezeu.

Am binecuvântat munca părintelui stareț, a obștii și a tuturor binefăcătorilor. Este un loc care ne ajută să ne căutăm liniștea și să ne interiorizăm.

În semn de recunoștință, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie l-a hirotesit întru arhimandrit pe părintele stareț Euharist Micu și a oferit distincții de vrednicie celor care au sprijinit eforturile obștii monahale de la Bujoreni.

Citește despre: