Amestecurile de plante, eficiente în combaterea nevrozei astenice

Stil de viaţă

Amestecurile de plante, eficiente în combaterea nevrozei astenice

    • Amestecurile de plante, eficiente în combaterea nevrozei astenice
      Amestecurile de plante, eficiente în combaterea nevrozei astenice

      Amestecurile de plante, eficiente în combaterea nevrozei astenice

În cursul zilei, bolnavul reacţionează brusc la orice zgomot şi resimte valuri de căldură ce alternează cu senzaţii de frig, palpitaţii, sufocare şi „noduri în gât”.

Nevroza astenică este provocată în urma unor eforturi mari, care duc la oboseală accentuată, fizică sau intelectuală. Se manifestă prin astenie, excitaţie emotivă, stare de plâns nereţinut, nerăbdare, lipsă de concentrare şi de energie, insomnie sau somn superficial şi neodihnitor. În cursul zilei, bolnavul reacţionează brusc la orice zgomot şi resimte valuri de căldură ce alternează cu senzaţii de frig, palpitaţii, sufocare şi „noduri în gât“.

Fitoterapia recomandă:

- infuzie cu amestec format din fructe de păducel (o parte), flori de tei cu bractee (o parte), conuri de hamei (o parte), herba de talpa-gâştei (1,5 părţi) şi rădăcini de valeriană (1,5 părţi). Din acest amestec se ia o lingură la 250 ml apă clocotită, se infuzează 10-15 minute, se strecoară, se îndulceşte după gust şi se beau două căni pe zi, având proprietăţi sedative şi antispasmodice, cu utilizări în stări de excitaţii nervoase, în liniştirea nervilor şi reglarea ritmului cardiac. La acest amestec de plante se pot adăuga, după caz, capsule de mac şi herba de sovârv, din care se beau câte două ceaiuri pe zi, având acţiune sedativă şi uşor hipnotică, cu rol în combaterea tulburărilor nervoase însoţite de insomnii rebele;

- tinctură în alcool 400 cu herba de talpa-gâştei, flori şi frunze de păducel, flori de lavandă, rădăcini de valeriană şi conuri de hamei (în părţi egale), din care se iau 50 g amestec la 500 ml alcool; după macerare timp de 7 zile se consumă câte 1-2 linguriţe, de 2-3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mese, pe o perioadă de o lună pe trimestru.

- tinctură în alcool 400 cu rădăcini de angelică, rădăcini de ghinţură, rizomi de obligeană, herba de talpa-gâştei şi fructe de coriandru (în părţi egale), care se consumă ca mai sus.

În tratarea nevrozelor apărute în urma suprasolicitărilor sistemului nervos, pe lângă speciile medicinale menţionate, utilizate separat sau în amestec, sunt eficiente şi alte plante, administrate sub formă de infuzii: busuioc, muşeţel, sulfină, lavandă, măghiran, obligeană, sunătoare, roiniţă, rozmarin, mentă, salvie, soc, trifoişte de baltă, vâsc şi scoarţă de salcie.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: