Adolescența vieții de familie

Căsătorie

Adolescența vieții de familie

    • Adolescența vieții de familie
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Chiar dacă soții ajung să se cunoască destul de bine, este nevoie de reconsolidarea relației familiale printr-o susținere reciprocă și o reașezare într-un ritm de viață care să țină cont de nevoile afective ale ambilor soți și de nevoile copiilor care cresc și solicită familia la un alt nivel.

O perioadă deosebit de delicată în evoluția familiei este cea de după 12-15 ani de la căsătorie. La acest stadiu, copiii sunt în general mărișori, iar soția, care a depășit perioada maternității, simte nevoia de afectivitate din partea soțului. Dacă soțul s-a simțit neglijat de soție odată cu nașterea copiilor, s-ar putea ca acum conflictele să se amplifice și din cauza rutinei dezordonate a soțului, trecute cu vederea de soție în timpul în care era foarte preocupată de creșterea copiilor mici. În același timp, având în vedere că au trecut mulți ani de la Nuntă, familia se consideră rodată și fiecare dintre soți revendică o anumită autonomie și capacitate de decizie după propriile criterii. Această perioadă poate fi asimilată adolescenței din viața omului. Chiar dacă soții ajung să se cunoască destul de bine, este nevoie de reconsolidarea relației familiale printr-o susținere reciprocă și o reașezare într-un ritm de viață care să țină cont de nevoile afective ale ambilor soți și de nevoile copiilor care cresc și solicită familia la un alt nivel.

Această vârstă a vieții de familie coincide și cu momentul în care copii ajung să se regăsească în fața unor situații de care s-au dezobișnuit. Din păcate, și în aceste situații pot fi făcute greșeli majore. Soții care au copii adolescenți ajung cu greu să înțeleagă modul în care se pot raporta la viața acestora, chiar și la legăturile lor sentimentale și la pregătirea pentru căsătorie. Acum pot să iasă la iveală carențele din relaționarea din timpul primei copilării. Mamele care nu au avut o relație foarte bună cu soții lor în timpul în care copiii au fost mici, au dezvoltat o dependență de aceștia, și acum, când se apropie momentul maturizării copiilor, riscă să manifeste accese de posesivitate față de copii și continuă să-și neglijeze soții. Soții riscă și ei să fie deformați de dezechilibrele relaționale statornicite.

Adolescența vieții de familie aduce, așadar, probleme deosebit de complexe. Depășirea ei și apropierea de vârsta de 15-20 de ani de căsnicie ar trebui să ducă și la maturizarea vieții de familie.

(Pr. Patriciu Vlaicu, Împlinirea omului în viața de familie, Editura Apostolia, Paris, 2021, pp. 106-107)

Îți mai recomandăm și: Vârstele omului și etapele vieții de familie