27 de ani de la moartea părintelui Nicolae Steinhardt

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului

27 de ani de la moartea părintelui Nicolae Steinhardt

    • 27 de ani de la moartea părintelui Nicolae Steinhardt
      27 de ani de la moartea părintelui Nicolae Steinhardt

      27 de ani de la moartea părintelui Nicolae Steinhardt

„Suferința, ori de câte ori e îndurată sau cugetată cu vrednicie, dovedește că răstignirea nu va fi fost inutilă, că jertfa lui Hristos e roditoare”. Este doar un citat din opera vastă Jurnalul Fericirii, lăsată posterităţii de părintele Nicolae Steinhardt. Miercuri, 30 martie 2016, s-au împlinit 27 de ani de la moartea părintelui Nicolae Steinhardt, evreul convertit la Ortodoxie în închisoarea de la Jilava.

Eseistul, criticul literar, juristul, publicistul și scriitor român şi-a luat numele de Nicolae și s-a călugărit după punerea sa în libertate. Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul Fericirii, și a fost doctor în drept constituțional.

Părintele Nicolae a fost un susţinător al credinţei: „Ne lepădăm de Hristos aderând la o doctrină ateistă (…) ruşinându-ne şi ferindu-ne să ne facem semnul Sfintei Cruci, ruşinându-ne şi ferindu-ne să fim văzuţi intrând într-o biserică ori rostind acele cuvinte sau făcând acele gesturi care ne-ar putea descoperi drept creştini.” (Dăruind vei dobândi, N Steinhardt, 2006, ed. Mănăstirea Rohia)

Născut pe 29 iulie 1912, într-o familie evreiască, este fiul inginerului și arhitectului Oscar Steinhardt. Între anii 1919-1929 urmează cursurile școlii primare (în particular și la școala Clementa), și ale liceului Spiru Haret, printre colegii de aici numărându-se Constantin Noica, Mircea Eliade, Arșavir Acterian, Haig Acterian, Alexandru Paleologu, Dinu Pillat, Marcel Avramescu. Este autorul cărții Jurnalul fericirii, care reprezintă, după propria-i mărturie, testamentul lui literar.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: