Paraclisul şi Acatistul Sfinţilor Trei Ierahi, pe notaţie psaltică, la Editura Doxologia

Prezentare de carte

Paraclisul şi Acatistul Sfinţilor Trei Ierahi, pe notaţie psaltică, la Editura Doxologia

    • Paraclisul şi Acatistul Sfinţilor Trei Ierahi, pe notaţie psaltică, la Editura Doxologia
      Cezar Florin Cocuz, Paraclisul şi acatistul Sfinţilor Trei Ierarhi, Editura Doxologia, Iaşi, 2012, 114.p

      Cezar Florin Cocuz, Paraclisul şi acatistul Sfinţilor Trei Ierarhi, Editura Doxologia, Iaşi, 2012, 114.p

La Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a apărut, la sfârşitul anului trecut, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, o lucrare de muzică psaltică deosebită. Este vorba despre Paraclisul şi Acatistul Sfinţilor Trei Ierarhi, volum îngrijit de Cezar Florin Cocuz, cu o prefaţă semnată de părintele arhimandrit Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierahi din Iaşi” şi Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

Muzica psaltică a cunoscut o renaştere spectaculoasă în viaţa Bisericii noastre în ultimii 20 de ani. Faptul se datorează revigorării învăţământului teologic ortodox, care a trezit în sute de tineri pasiunea pentru limbajul exotic al muzicii psaltice. În complicatele note psaltice, care pentru un necunoscător par vreun idiom de veacuri uitat, tinerii psalţi au descoperit o dulce muzică uitată şi un neasemuit limbaj al rugăciunii.

Toţi pasionaţii şi iubitorii muzicii psaltice din Iaşi ştiu că cel care a creat un adevărat curent de revigorare a muzicii psaltice în Moldova a fost părintele profesor Florin Bucescu, profesor pentru o bună bucată de vreme la seminarul teologic ieşean. Pasiunea pentru muzica psaltică autentică, exigenţa deosebită şi tactul pedagogic neegalat au contribuit, direct sau indirect, la naşterea sau creşterea unor coruri cunoscute acum în toată ţara: Basileus, Byzantion, Anghelos etc.

Autorul acestei lucrări, Cezar Florin Cocuz, absolvent al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi, licenţiat şi masterand al Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae” din aceeaşi localitate, a crescut în această ambianţă muzical-bisericească ieşeană a anilor '90- 2000. Datorită legăturii sale cu mediul duhovnicesc al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” a ajuns să pătrundă tot mai adânc tainele psaltichiei, ca membru al corului Anghelos al acestei mănăstiri. După ani de trudă (cei care îl cunosc din timpul seminarului remarcă uitorul progres) Cezar Florin Cocuz, astăzi protopsalt al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierahi”, închină prima sa lucrare sfinţilor ocrotitori ai mănăstirii în mediul căreia s-a format ca teolog şi psalt.

Lucrarea Paraclisul şi Acatistul Sfinţilor Trei Ierarhi conţine cele două slujbe, atât sub formă de text simplu, cât şi în forma textului însoţit de notaţie psaltică, valorificând cele mai bune manuscrise cunoscute.

Întrucât, în ultima vreme, tinde să se impună tot mai mult în biserici cântarea în comun a paracliselor, credem că această apariţie îi va bucura pe toţi psalţii care conduc strane în care măcar 2-3 persoane cunosc notaţia muzicală bisericească. Paraclisul are un melos deosebit, impus de binecunoscutul Paraclis al Maicii Domnului, motiv pentru care imnurile închinate Sfinţilor Trei Ierarhi pătrund mai uşor în minţile şi inimile credincioşilor.

Acatistul are pus pe note Condacul, Bucură-te... şi Aliluia.

Aspectul grafic al lucrării este de excepţie, faptul datorându-se şi contribuţiei părintelui Mihail Gheaţău, care a împodobit volumul cu frumoase miniaturi atonite.

Avem convingerea, împreună cu părintele Nichifor Horia, că această carte „va îmbogăţi repertoriul multor psalţi ai sfintelor noastre biserici”, dar şi bibliotecile celor care au descoperit dulceaţa fără egal a unei cântări mai degrabă îngereşti decât omeneşti.

Cezar Florin Cocuz, Paraclisul şi acatistul Sfinţilor Trei Ierarhi, Editura Doxologia, Iaşi, 2012, 114.p

Lucrarea poate fi achiziţionată şi din magazinul online al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.