Oaza Feyran – vechiul Rafidin

Locuri de pelerinaj

Oaza Feyran – vechiul Rafidin

    • Wadi Feyran - Oaza Feyran
      Wadi Feyran - Oaza Feyran

      Wadi Feyran - Oaza Feyran

    • Wadi Feyran - Oaza Feyran
      Wadi Feyran - Oaza Feyran / Foto: Vladimir Emelyanov

      Wadi Feyran - Oaza Feyran / Foto: Vladimir Emelyanov

La o distanţă de 60 km de Mănăstirea Sfânta Ecaterina, în aceeaşi parte sudică a peninsulei Sinai, se află o oază încărcată de istorie: oaza Feyran – biblicul Rafidim.

Aici a poposit poporul ales şi a fost adăpat de Moise care a lovit cu toiagul într-o stâncă din care a ţâşnit apa în mod miraculos, ca un izvor. Şi tot aici israeliţii s-a înfruntat cu amaleciţii pe care i-a biruit prin rugăciunile lui Moise. Sfânta Scriptură ne spune că aceste rugăciuni îi ajutau atât de mult în luptă pe israeliţi încât, atunci când Moise îşi ridică mâinile către cer, soarta atârna de partea poporului ales, iar când le lăsa jos, amaleciţii câștigau teren. A fost nevoie ca marelui prooroc să i se aducă o piatră pe care să se aşeze, iar Aaron şi Or să îi sprijine braţele ostenite pentru ca armata israelită să poată ieşi învingătoare. (Ieşirea 17)

Locul din care a izvorât apă se mai vede şi acum în interiorul mănăstirii ortodoxe a Celor Şapte Maici, numită şi Mănăstirea Sfântului Prooroc Moise.

Valea Feyran a fost primul centru creştin din Sinai, atestat documentar încă din secolul al II-lea - centrul Arhiepiscopului de Sinai. Săpăturile arheologice recente au scos la iveală urmele a şapte biserici din secolele V-VII.

Oaza Feyran este o adevărată desfătare în pustietatea muntoasă a Sinaiului. În centrul ei, de-a lungul unei văi, există o pădure de palmieri ce se întinde pe o distanţă de 4 kilometri. În trecut, aici se cultivau toate cele necesare vieţii – fructe, legume şi cereale. În prezent, oaza se confruntă cu o secetă severă.