Mănăstirea Bodbe din Georgia

Locuri de pelerinaj

Mănăstirea Bodbe din Georgia

    • Mănăstirea Bodbe din Georgia
      Mănăstirea Sfântul Gheorghe – Bodbe / Foto: Gabriela Pipirig

      Mănăstirea Sfântul Gheorghe – Bodbe / Foto: Gabriela Pipirig

Una dintre cele mai renumite mănăstiri din Georgia, Mănăstirea Sfântul Gheorghe – Bodbe, se înălţă pe o culme ce străjuieşte Valea Alazani la o distanţă de aproximativ 2 kilometri de orăşelul georgian Sighnaghi. Aici se odihnesc moaştele Sfintei Nina, cea întocmai cu Apostolii.

Mănăstirea Bodbe a fost ridicată pe mormântul Sfintei Nina la dorinţa regelui Mirian III (284-361). Biserica iniţială de tip navă a fost încorporată în basilica cea mare, cu trei abside, ridicată după secolul al IX-lea. În secolul al XVII-lea, bisericii i-a fost adăugată o prelungire, primind un aspect de clădire fortificată.

Aşezământul a fost ales de regii din Kakheti drept loc de încoronare. În anul 1615 mănăstirea a fost atacată de către trupele persane a lui Shah Abbas I, dar a fost restaurată de către regele Teimuraz I de Kakheti (1605-1648).

Odată cu anexarea Georgiei la Imperiul Rus (1801), mănăstirea a fost a fost reparată şi împodobită cu fresce de mitropolitul Ioan Makashvili. Atunci au fost ridicate o clopotniţă cu trei etaje şi un corp de chilii pentru maici, fiind înfiinţată şi o Şcoala Teologică. După moartea mitropolitului Ioan Makashvili în anul 1837, mitropolia a fost transformată în episcopie, iar Mănăstirea Bodbe în parohie.

În anii 1860, Arhimandritul Macarie Batatashvili a început să restaureze ansamblul monahal şi a pus bazele unei Şcoli de Cântăreţi Bisericeşti. Iar în anul 1889 ţarul Alexandru al III-lea al Rusiei a vizitat Mănăstirea Bodbe şi a hotărât redeschiderea mănăstirii, cu obşte de maici. În 1901 obştea mănăstirii număra 300 de maici.

În anul 1924, Guvernul Sovietic a închis mănăstirea, transformând-o în spital.

Odată cu dizolvarea Uniunii Sovietice, Mănăstirea Bodbe a fost reînfiinţată în anul 1991. Între anii 1999-2000 şi 2003-2004, aşezământul a trecut printr-un amplu proces de restaurare, basilica recăpătându-şi arhitectura ei originală.

În absida sudică a bisericii se afla până astăzi mormântul Sfintei Nina, deasupra căruia se păstrează frescele din secolul al XIX-lea, majoritatea înfăţişând scene din viaţa sfintei.

Date de contact

Adresă: Sighnaghi-St. Nino Monastery, Sighnaghi, Georgia

Program: zilnic între orele 10.00–18.30

(Foto) Pelerin pe urmele Sfintei Nina la Mănăstirea Bodbe din Georgia