Icoana Maicii Domnului „Ilyin-Cernigov”

Iconografie

Icoana Maicii Domnului „Ilyin-Cernigov”

    • Icoana Maicii Domnului „Ilyin-Cernigov”
      Icoana Maicii Domnului „Ilyin-Cernigov”

      Icoana Maicii Domnului „Ilyin-Cernigov”

În anul 1662, din icoana Maicii Domnului au curs lacrimi timp de opt zile (16-24 aprilie). În același an, tătarii au atacat și devastat Cernigovul. La miezul nopții au atacat Mănăstirea „Sfânta Treime”. Intrând în biserică, au răsturnat toate icoanele și au luat toate podoabele, dar icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a rămas neatinsă.

Icoana Maicii Domnului „Ilyin-Cernigov” este prăznuită pe 16 aprilie.

Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost pictată în anul 1658, de către iconograful Grigorie Dubenski (care a intrat mai apoi în monahism, luând numele de Ghenadie).

În anul 1662, din icoana Maicii Domnului au curs lacrimi timp de opt zile (16-24 aprilie).

În același an, tătarii au atacat și devastat Cernigovul. La miezul nopții au atacat Mănăstirea „Sfânta Treime”. Intrând în biserică, au răsturnat toate icoanele și au luat toate podoabele, dar icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a rămas neatinsă. O putere nevăzută i-a izbit pe necredincioși, împiedicându-i să se atingă de sfânta icoană. După aceea, Împărăteasa Cerului nu le-a permis inamicilor să intre în peștera Sfântului Antonie al Peșterilor. Aici erau adăpostiți frații din mănăstire, de frica tătarilor. Imediat după tentativa lor de a intra și în peșteră, tătarii au avut o vedenie de care s-au îngrozit, fugind de îndată din acele ținuturi.

Minunea săvârșită de Maica Domnului prin icoana Sa din Cernigov a fost descrisă de Sfântul Ierarh Dimitrie, Mitropolitul Rostovului, în cartea sa „Lâna rourată”. Mai târziu, Sfântul Ioan din Tobolsk a scris despre minunile săvârșite de icoana Maicii Domnului „Ilyin-Cernigov”.

Harul revărsat prin această icoană se manifestă, de asemenea, și prin copiile sale. Cea mai cunoscută copie a acestei icoane este icoana Maicii Domnului „Cernigov-Ghetsimani” (prăznuită pe 1 septembrie) ce se află la Schitul Ghetsimani, care aparține de Lavra Sfintei Treimi-Serghiev.