Expoziția "România, oameni și locuri", vernisată la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Social

Expoziția "România, oameni și locuri", vernisată la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

    • Expoziția "România, oameni și locuri", vernisată la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles
      Expoziția "România, oameni și locuri", vernisată la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

      Expoziția "România, oameni și locuri", vernisată la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Luni seară, la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, a fost vernisată expoziția de fotografie "România, oameni și locuri", aparținând fotografilor români Sorin Onișor și Bogdan Comănescu, în prezența lui Dacian Cioloș, comisarul european pentru agricultură, a lui Ștefan Tinca, ambasadorul României în Belgia, a conducerii ICR Bruxelles și a numeroși participanți la eveniment.

 

Expoziția de fotografie propune publicului 40 de imagini prin care artiștii români prezintă expresivitatea debordantă a oamenilor simpli, autenticitatea vieții rurale și povești fascinante ale locuitorilor unor ținuturi izolate sau arhaice din România.

"Este o expoziție care face parte din sfera de evenimente pe care am încercat să le promovez de când sunt la Bruxelles, să permită cel puțin celor care lucrează în Comisia Europeană, dar și celor care trec zilnic prin holul Comisiei Europene, să vadă România și altfel decât văd la televizor sau decât citesc în presă sau în ghidurile turistice pe care le consultă.

În această serie se înscrie și această expoziție, expoziție la care am ținut foarte mult și pentru că, dincolo de faptul că este vorba de artă, cei doi fotografi au știut să facă această artă din realitățile cotidiene ale lumii rurale din România și totodată adevărate documente vizavi de ceea ce înseamnă astăzi mediul rural din România, cu tradițiile lui, cu realitățile lui, cu legătura dintre oameni și natură, cu specificul țăranului român", a declarat Dacian Cioloș, gazda evenimentului cultural.

Acesta a completat, spunând că expoziția reprezintă arta culeasă direct din realitatea cotidiană, din ceea ce mai putem experimenta "pe viu" încă astăzi în mediul rural din România.

"Și, dincolo de simțul artistic, se reflectă în aceste fotografii foarte multă omenie, atât din partea celor care sunt în fotografii, dar mai ales din partea celor care le-au făcut și care au căutat să transmită, dincolo de peisaje, și omul, care face din mediul rural românesc un mediu dinamic și specific", a subliniat Dacian Cioloș, și, amintind de momentele sale petrecute la țară, la bunicii săi, a spus că "regăsesc, încă, în satul bunicilor, acest sentiment care nu mai are aceeași autenticitate pe care o simțeam în urmă cu 15-20 de ani. Și, sigur că, așa va evolua, sunt eu convins, întreaga țară, o să evolueze și mediul rural, oamenii care locuiesc acolo și care vor rămâne vor vrea să-și construiască viața altfel. Dar, dincolo de această transformare, va dispărea și o parte importantă din acest autentic - ceea ce a însemnat pentru societatea românească mediul rural și ceea ce a însemnat țăranul român. Și este important să avem această referință văzută prin oameni cu suflet mare, dar și artiști", a completat Cioloș.

Bogdan Comănescu a subliniat faptul că dorește să transmită publicului sentimentele sale de mândrie față de România și entuziasmul pentru tradițiile românești.

"Da, am interacționat cu oamenii, și acesta este cel mai important lucru în ceea ce facem, mult mai importat decât partea de peisaj fotografic. Este foarte importantă pentru mine legătura cu personajele, nu numai partea de fotografie, poziție și de atmosferă, ci legătura cu omul în sine, cunoașterea lui și a vieții lui. Oamenii expuși îmi sunt mie dragi sau lui Sorin (n.r. Onișor). Sunt oameni care gândesc simplu, sunt oameni corecți, buni la suflet și foarte simpli în gândire, dar fericiți în viața pe care o au, mulți dintre ei. Încă mai există fericire! Lucrările pe care le-am inclus aici surprind fragmente din viața mea și a altor oameni pe care i-am simțit parte din mine. Experiențele trăite alături de ei sunt de neprețuit, iar aceste trăiri le-am putut transmite doar prin fotografie", a precizat fotograful.

Sorin Onișor a menționat că România este casa lui, locul unde se simte "acasă", lucru evidențiat, de altfel, prin această expoziție.

"Pentru mine, acasă este oriunde în România. Această expoziție este despre acasă, despre casa mea și a multor oameni care privesc imaginile mele, dar mai cu seamă despre casa multor români din diaspora care mă urmăresc", a spus Onișor.

În anul 2010, Sorin Onișor a fost desemnat "Fotograful anului" de către Asociația Artiștilor Fotografi din România, fiind supranumit "fotograful satului românesc" iar Bogdan Comănescu și-a început studiul artei fotografice fiind stabilit în Germania, dar a revenit în România. Împreună organizează workshopuri, expoziții și proiecte dedicate fotografiei rurale.