Regimul alimentar bogat în fibre ar putea preveni astmul alergic

Stil de viaţă

Regimul alimentar bogat în fibre ar putea preveni astmul alergic

    • Regimul alimentar bogat în fibre ar putea preveni astmul alergic
      Regimul alimentar bogat în fibre ar putea preveni astmul alergic

      Regimul alimentar bogat în fibre ar putea preveni astmul alergic

Un studiu realizat de cercetătorii elvețieni de la Spitalul Universitar din Vaud, și publicat de revista "Nature Medicine", informează că un regim alimentar care este bogat în fibre (fructe, legume) contribuie semnificativ la prevenirea asmului alergic, acest fapt datorându-se efectului protector al fermentării fibrelor în intestin sub acțiunea bacteriilor intestinale.

Experimentul cercetătorilor elvețieni s-a desfășurat în primă fază pe șoareci, deoarece sistemul imunitar al acestora este foarte asemănător cu cel al oamenilor.

În cadrul studiului, un grup de șoareci au primit o alimentație săracă în fibre, asemănătoare consumului actual occidental uman, iar cel de-al doilea grup a primit o dietă bogată în fibre. După o perioadă de timp, cele două grupuri de șoareci au fost expuși acarienilor din praful domestic, specialiștii observând că șoarecii care au mâncat mai multe fibre au dezvoltat o reacție alergică semnificativ mai redusă și aveau totodată o cantitate mai mică de mucus în plămâni, iar cei care au avut parte de o dietă săracă în fibre au devenit mai vulnerabili în a dezvolta astm.

Explicația este simplă. Bacteriile care se află pe fibrele solubile din fructe şi legume contribuie la formarea unor acizi graşi, care sunt absorbiţi în sânge, iar aceștia, la rândul lor, acţionează ca niște semnale de alarmă pentru sistemul imunitar, acesta intrând în defensivă, plămânii fiind astfel mai rezistenţi la iritaţii.

În studiu se mai subliniază și existența unei relații de cauzalitate între creșterea numărului cazurilor de astm alergic în ultimii 50 de ani în statele occidentale simultan cu scăderea generalizată a consumului de fructe și legume.

"În ultimele decenii, a existat o creştere a incidenţei astmului alergic în ţările dezvoltate, care coincide cu schimbările din dietă, inclusiv reducerea consumului de fibre", spun cercetătorii, adăugând că acest principiu este foarte posibil să fie valabil și în cazul oamenilor, dar pentru a determina acest lucru, cercetări suplimentare sunt necesare.

Citește despre: