Poluarea aerului poate cauza cancer pulmonar

Stil de viaţă

Poluarea aerului poate cauza cancer pulmonar

    • Poluarea aerului poate cauza cancer pulmonar
      Poluarea aerului poate cauza cancer pulmonar

      Poluarea aerului poate cauza cancer pulmonar

Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului (IARC), o agenție specializată care aparține de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a anunțat joi că a clasificat poluarea prezentă în aer drept cancerigenă.

"Experții au concluzionat că există suficiente dovezi pentru a afirma că expunerea la poluarea din aer cauzează cancer la plămân. De asemenea, au notat o asociere pozitivă cu un risc crescut de cancer la vezica urinară", a precizat IARC într-un comunicat de presă, citat de AFP.

Acestea sunt concluziile la care au ajuns experții reuniți mai multe zile la Lyon pentru a analiza studiile efectuate pe mii de femei și bărbați urmăriți timp de mai multe decenii, a precizat dr. Dana Loomis, într-o conferință de presă la Geneva.

Este deja cunoscut faptul că poluarea aerului — cauzată în special de transport, generarea electricității, emisii industriale sau agricole și încălzirea locuințelor — crește riscurile pentru o gamă largă de boli, precum cele respiratorii sau cardiovasculare. "Știm acum că poluarea aerului nu este numai un risc major pentru sănătate în general, ci și o cauză principală a deceselor în urma cancerului", a afirmat dr. Kurt Straif de la IARC, citat de Reuters.

Din datele studiilor de până acum, nu s-a putut stabili dacă un anumit grup al societății (femei sau bărbați, tineri sau vârstnici) sunt mai vulnerabili, scrie AFP. Însă, "cele mai expuse persoane (n.r. la aerul poluat) sunt cele mai vulnerabile", a continuat dr. Straif, adăugând că "aerul pe care îl respirăm a fost contaminat cu un amestec de substanțe care cauzează cancerul".

Cele mai recente date de care dispune centrul arată că, în 2010, 223.000 de persoane au decedat în urma unui cancer la plămân legat de poluarea aerului.

Poluarea aerului se adaugă la alte peste 100 de substanțe care cauzează cancer, precum azbestul, plutoniul, praful de siliciu, radiația ultravioletă și fumul de tutun.

"Există modalități eficiente de a reduce poluarea aerului și, dat fiind nivelul de expunere care afectează oamenii din întreaga lume, acest raport ar trebui să trimită un semnal puternic comunității internaționale ca aceasta să ia măsuri", a declarat Christopher Wild, directorul IARC, potrivit agenției de presă britanice.

IARC va publica săptămâna viitoare concluziile în mod mai detaliat, în revista medicală britanică "The Lancet".

Citește despre: