Circulaţia virusurilor gripale este aproape absentă

Social

Circulaţia virusurilor gripale este aproape absentă

    • Circulaţia virusurilor gripale este aproape absentă
      Circulaţia virusurilor gripale este aproape absentă

      Circulaţia virusurilor gripale este aproape absentă

La sfârşitul acestei luni, Ministerul Sănătăţii va demara campania naţională de vaccinare antigripală, pentru această acţiune fiind alocate 11 milioane de lei. Campania vizează peste un milion de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate cu prioritate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, în conformitate cu recomandările şi criteriile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Campania Ministerului Sănătăţii se va derula, ca în fiecare an, prin intermediul cabinetelor medicilor de familie şi în spitale. Potrivit experţilor europeni, pentru acest sezon gripal nu este aşteptată o creştere a numărului de îmbolnăviri grave şi nici epidemii masive, însă se trage un semnal de alarmă privind "protejarea copilului bolnăvicios" şi "vaccinarea gravidei". "În acest moment, circulaţia virusurilor gripale este aproape absentă, pentru că nu s-a izolat nimic. În România, dintre cele peste 52.000 de cazuri, doar 6% au fost internate", a declarat dr. Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii.

În acest context, vaccinarea ar putea începe în a doua jumătate a lunii noiembrie, compoziţia vaccinului fiind aceeaşi de doi ani, cu mici modificări ale subtulpinilor.

Potrivit lui Molnar, virozele respiratorii pot fi tratate şi acasă, dacă au forme uşoare şi la indicaţia medicului, cu excepţia vârstnicilor, a bolnavilor cronici sau a copiilor foarte mici, care trebuie consultaţi la primele simptome ale bolii.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca în această perioadă cu variaţii mari şi frecvente de temperatură să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile de igienă, pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Conform datelor raportate de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, în săptămâna 1-7 octombrie 2012 numărul total al cazurilor de infecţii respiratorii înregistrate în România este de 52.414, în scădere cu 25% faţă de săptămâna trecută.

De asemenea, specialiştii din Ministerul Sănătăţii apreciază că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără tendinţă de creştere semnificativă şi fără probe pozitive pentru virusurile gripale.