40% dintre femeile până la 35 de ani dezvoltă fibrom uterin

Stil de viaţă

40% dintre femeile până la 35 de ani dezvoltă fibrom uterin

    • 40% dintre femeile până la 35 de ani dezvoltă fibrom uterin
      40% dintre femeile până la 35 de ani dezvoltă fibrom uterin

      40% dintre femeile până la 35 de ani dezvoltă fibrom uterin

Aproape 40% dintre femeile cu vârste până în 35 de ani dezvoltă fibrom uterin, riscul crescând semnificativ la cele cu vârste peste 50 ani, acesta ajungând până la 70%, au anunțat marți, prof. dr. Florin Stamaţian, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie și dr. Gheorghe Peltecu, directorul Spitalului Clinic Filantropia, în cadrul lansării campaniei de informare sub titlul "Fibromul uterin - află, discută, decide!".

"Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne (noncanceroase) ale organelor sexuale feminine şi apar în general la femeile aflate la vârsta fertilă. Unul dintre cei mai importanţi factori favorizanţi pentru apariţia fibromului uterin este dereglarea hormonală. Conform unui prestigios studiu, până la vârsta de 35 de ani, 40% dintre femei dezvoltă fibrom uterin, procentul crescând până la 70% în rândul femeilor aflate în jurul vârstei de 50 de ani. Datele statistice indică o incidenţă foarte mare a bolii ce afectează atât statusul emoţional, cât şi randamentul femeii diagnosticate", a afirmat dr.Gheorghe Peltecu.

Preşedintele Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie a spus că, în general, fibroamele uterine sunt asimptomatice, totuşi, atunci când există simptome, cele mai frecvente sunt sângerările excesive, durerile abdominale şi anemia.

"Chiar în lipsa unor simptome, persoanele afectate de fibrom uterin se pot confrunta cu avorturi spontane, infertilitate, naşteri premature şi alte complicaţii. Diagnosticarea se poate face printr-o simplă ecografie. Fibroamele uterine pot porni de la câţiva centimetri şi pot creşte în dimensiuni şi număr, ajungând chiar să aibă câteva kilograme, atunci când nu sunt depistate şi tratate. Vizita la ginecolog este aşadar esenţială pentru descoperirea timpurie a fibromului uterin", a subliniat prof.dr.Florin Stamaţian.

Studiile în domeniu arată că femeile aşteaptă, în medie, până la cinci ani pentru a consulta un medic ginecolog, fapt care duce la creşterea riscurilor asupra sănătăţii, dar şi la necesitatea ulterioară a unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia. Totuşi, în unele cazuri, această procedură medicală este singura opţiune de tratament iar decizia asupra celui mai bun tratament se va baza pe o discuţie cu medicul specialist pornind de la particularităţile fiecărei paciente.

"Controalele ginecologice periodice sunt necesare, dar mai ales atunci când apar sângerări mici la contact sexual şi nu numai sau când apar sângerări între menstruaţii. Acestea sunt importante semnale de alarmă, care pot părea nesemnificative, dar care trebuie să fie urmate de consult ginecologic şi de investigaţii serioase", a menţionat prof.dr.Stamatian, într-un interviu acordat Adevărul, în 2012.

"Fibromul uterin nu trebuie să îşi schimbe priorităţile în viaţă, de aceea trebuie să învăţăm să ajungem la un control de specialitate la fiecare şase luni. Am aflat din proprie experienţă ce repede evoluează o astfel de afecţiune, chiar şi în câteva luni, astfel că un control făcut la timp te poate scuti de proceduri chirurgicale ireversibile şi te poate ajuta să îţi menţii sănătatea fizică şi emoţională. Nu trebuie să ne temem sau să ne ruşinăm de un astfel de diagnostic, căci fibromul uterin este o afecţiune a femeilor din zilele noastre. Important este să consultăm un specialist de două ori pe an, iar odată diagnosticat, să discutăm cu acesta soluţiile de tratament", a declarat Mihaela Tatu, brand ambasador al campaniei "Fibromul uterin - află, discută, decide!".

"Vizita la ginecolog trebuie să facă parte dintr-o atitudine profilactică a femeilor. Odată cu apariţia menstruaţiei, femeile trebuie să meargă periodic la control, o dată la şase luni sau măcar la un an. Semnalele de alarmă pentru un consult ginecologic de urgenţă sunt menstruaţiile anormale, oboseala, precum şi durerea în timpul actului sexual", a declarat dr. Zorela-Adriana Sgarbură, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în ştiinţe medicale.

"Fibromul uterin - află, discută, decide!" este o campanie de informare publică şi de educare a femeilor, iniţiată de Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie, cu sprijinul companiei Gedeon Richter şi menită să atragă atenţia asupra incidenţei crescute a fibromului în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă şi asupra opţiunilor moderne de tratament.

*****

Fibromul uterin este o masă celulară care se dezvoltă la nivelul uterului. Fibromul se poate dezvolta în interiorul cavității uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia.
Fibromul mai este numit și tumoră fibroasă, leiomiom sau miom, dar acesta nu este o tumoră malignă (canceroasă).
 

Cauzele care determină apariția fibromului uterin nu sunt încă cunoscute, acesta se manifestă atunci când celulele cresc peste măsură în stratul muscular al uterului.

Simptomatologia diferă de la o pacientă la alta, acesta putându-se dezvolta încet, în câțiva ani, sau rapid, în câteva luni.
În unele cazuri, primul semn poate fi dificultatea apariției unei sarcini.
Simptomele și problemele cauzate de fibromul uterin sunt:
- sângerari menstruale anormale; pânî la 30% dintre paciente prezintă schimbări ale ciclului menstrual, de exemplu:
- cicluri menstruale prelungite care pot cauza apariția anemiei
- dismenoree
- sângerări înainte sau după menstruație
- sângerări între menstre
- durere sau presiune pelvină, de exemplu:

  • durere în abdomen, pelvis sau partea inferioara a spatelui
  • durere la contact sexual
  • distensie și presiune abdominală
  • probleme urinare, de exemplu:
  • micțiuni frecvente
  • incontinență urinară
  • blocaj renal apărut dupa blocaj ureteral (rar)
     

Alte simptome:

  • dificultate tranzit intestinal
  • infertilitate – uneori, fibromul face dificilă apariția unei sarcini
  • probleme în timpul sarcinii, cum ar fi dezlipire de placentă și travaliu prematur
  • avort spontan.
Citește despre: